HEPATİT A AŞISI KİMLERE YAPILIR? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik açıklama... Hepatit A belirtisi olanlar dikkat!
Hepatit A aşısı kimlere yapılır? Çoğunlukla yurt dışından tedarik edilen Hepatit A aşısı, yapılan son açıklamaya göre artık Türkiye'de üretilecek. Yurt dışı tedariğe neşter vurulacak Hepatit A aşısı için Erdoğan, "Bu tesisle yurt dışına bağımlılığımız azalacaktır" dedi. Peki, Hepatit A aşısı nedir, kimlere yapılır? Hepatit A belirtileri neler? İşte tüm ayrıntıları..

Hepatit A aşısı kimlere yapılır? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KeyVac Aşı Üretim Merkezi'nin açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin daha önce yurt dışından tedarik ettiği Hepatit A aşısının artık ülke içinde üretileceğini duyurdu. Erdoğan, bu gelişmenin ülkedeki sağlık sistemi için önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Hepatit A, karaciğer iltihabına yol açabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri arasında karın ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, deri ve gözlerin sararması gibi durumlar yer alır. Hepatit A aşısı, bu hastalığa karşı etkili bir koruma sağlar. Aşı, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığın yayılmasını engeller.
HEPATİT A AŞISI KİMLERE YAPILIR?
Hepatit A aşısı, hepatit A virüsüne karşı koruma sağlamak amacıyla uygulanan bir aşıdır. Hepatit A, kontamine su veya gıda tüketimi yoluyla bulaşabilen bir viral enfeksiyondur. Bu aşı, hepatit A enfeksiyonundan korunmak için önerilen bazı gruplara uygulanır:
Çocuklar: Çoğu ülkede, hepatit A aşısı çocuklara belirli bir yaş aralığında uygulanır. Bu yaş aralığı ülkelere göre değişebilir.
Seyahat Edenler: Hepatit A aşısı, hepatit A virüsünün yaygın olduğu bölgelere seyahat edecek kişilere önerilir. Seyahat edilen bölgenin hepatit A riski taşıyıp taşımadığını belirlemek için seyahat sağlık uzmanına danışılmalıdır.
Risk Altındaki Gruplar: Hepatit A virüsü ile temas riski yüksek olan kişilere aşı yapılması önerilir. Bu gruplar şunları içerebilir:
Sağlık Çalışanları: Hepatit A virüsü ile doğrudan temas riski taşıyan sağlık çalışanları.
Yüksek Riskli Cinsel İlişkileri Olanlar: Yüksek riskli cinsel aktiviteye sahip kişiler.
Uyuşturucu Kullananlar: Enjeksiyon yoluyla uyuşturucu kullananlar.
Hepatit A Virüsü Taşıyıcısı Olan Kişiler: Hepatit A virüsü taşıyıcısı olan aile üyeleri veya yakın temas içinde bulunan kişiler.
Belirli Sağlık Durumlarına Sahip Olanlar: Bazı sağlık durumları, bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişileri hepatit A enfeksiyonlarına karşı daha duyarlı hale getirebilir. Bu durumdaki bireylere hepatit A aşısı önerilebilir.
HEPATİT A VİRÜSÜ NEDİR?
Medicalpark'ta yer alan bilgilere göre, Hepatit A virüsü, bir çeşit RNA virüsüdür. İnsanlara bulaştığı zaman karaciğeri etkiler. Karaciğerde enfeksiyona ve sarılığa neden olur. Dışkı yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Bu virüsten korunmak için hijyene önem vermek gerekir.
Hepatit A hastalığı, aynı adlı virüsün insan vücuduna girmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Karaciğerde iltihabi durum meydana gelir. Dışkı yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu için temizliğe dikkat edilmeyen yerlerde yiyecek ve içecek tüketen kişilere bulaşma ihtimali yüksektir. Bunun sonucu olarak çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler çoğunlukla hafif seyretmesine rağmen, bazen ciddi ilerleyerek karaciğer problemlerine ve ölüme kadar gidebilir.
Hepatit A hastalığı belirtileri gösteren kişiler, enfeksiyon uzmanına başvurarak muayene olur. Klinik bulgular ve kan testi sonucunda kesin tanı konulabilir. Bu hastalığa yakalandıktan belirli bir süre sonra belirtiler kendiliğinden kaybolur. Hastalığın tedavisi mümkün değildir. Ancak kişiyi rahatsız eden bulgular, çeşitli ilaçlarla giderilerek hastalığın hafif geçirilmesi sağlanır.
HEPATİT A NASIL BULAŞIR?
Hepatit A, temel olarak Hepatit A virüsü ile enfekte olan kişilerin dışkısına temas edilmesiyle bulaşan bir hastalıktır. Bu nedenle temizliğe ve hijyene çok dikkat edilmelidir. Hepatit A hastalığının bulaşma yolları arasında şunlar sayılabilir:
- Hepatit A hastalığı taşıyan kişilere direkt temas ile,
- Hepatit A hastası olanların kişisel eşyalarına (havlu, bardak, kıyafet gibi) temas ile,
- Kirli ve klor uygulanmamış yüzme havuzları ile,
- Dışkıya temas etmiş yiyeceklerin iyi pişmeden tüketilmesi ile,
- Kanalizasyon suyunun işlemden geçirilmeden içilmesi nedeniyle,
- Dışkıya temas etmiş meyve ve sebzelerin iyi yıkanmadan tüketilmesi ile,
- Gıda sektöründe çalışan kişilerin temizliğe dikkat etmemesi nedeni ile Hepatit A virüsü kişiden kişiye bulaşabilir.
HEPATİT A TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Hepatit A hastalığına özgü bir tedavi veya ilaç yoktur. Virüsle temas öncesinde aşı yapıldıysa hastalıktan ömür boyu korunmak mümkündür. Ancak virüs bulaştıktan sonra tedavi ile virüsü vücuttan atmak mümkün değildir. Hepatit A virüsünün yarattığı karaciğer enfeksiyonu sonucu vücutta ortaya çıkan bulgular tedavi edilebilir. Ateş, halsizlik, yorgunluk gibi semptomlara karşı doktorun verdiği tedavi yöntemleri kullanılır. Virüs, zamanla etkisini yitirerek bulgular ortadan kalkar.