Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Temmuz 2022 09:40 - Güncelleme : 28 Temmuz 2022 09:00

Her gün tüketiyorsanız kansere hazır olun! Hayat karartan besinden nasıl kurtulursunuz?

Biyolojik bir bozukluk olan şeker bağımlılığı tehlikeli hastalıklara davetiye çıkarır. Bu insanlarda hormonlar, şeker ve karbonhidrat isteğini had safhaya ulaştırarak ateşler ve kontrolsüz biçimde yemeye yol açar. Ancak sevindirici haber şu ki bu bağımlılıktan kurtulmak mümkün. Uygulayacağınız bazı yöntemlerle bu tehlikeli bağımlılıktan ömür boyu kurtulabilirsiniz.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Her gün tüketiyorsanız kansere hazır olun! Hayat karartan besinden nasıl kurtulursunuz?
şeker,bağımlılık,kanser

Şeker ve bağımlılığıyla mücadele etmek sağlıklı ve uzun bir ömür yaşamak isteyenler için zaruri bir seçenek diyebiliriz. Çocukluğundan beri glisemik indeksi yüksek gıdalara alışık olan insanların, hızlı bir şekilde bundan vazgeçmesi elbette kolay olmuyor. Ancak sizi şekere bağımlı hale getiren bu gıdaların yerine daha sağlıklı besinleri koyarsanız, bağımlılığınızdan kurtulmanız daha kolay hale geliyor. Aslında burada yapmanız gereken gıdadan tamamen vazgeçmek değil, yerine başka bir gıdayı koyarak yer değişikliği yapmak. Böylece beyne verilen bu sinyal artık o besini hiç yemeyeceğiniz algısı yerine, onun yerine geçen besini onun gibi tüketeceğinizi algılayacak ve işinizi kolaylaştıracaktır.

İŞTE ŞEKER BAĞIMLILIĞIYLA MÜCADELE ETMENİN EN TEMEL YOLLARI

Tüm öğünleriniz yağ ve protein içermemeli. Sebzeler, baklagiller, kuruyemiş ve tohumlar en sağlıklı karbonhidrat içeriğine sahip besinlerdir. İşlenmiş ve şekerli yiyecekler gerçek yiyecekler değildir. Bu yiyecekler, şeker bağımlılığını arttıran ve tehlikeli hastalıkların önünü açan sağlık için tehlikeli bir silah görevindedir.

PROTEİNLİ BESLENME

Protein ağırlıklı beslenme şekli, şeker tüketimini yadsıyan bir yöntemdir. Yumurta, kuruyemiş ezmesi, protein içecekleri gibi ürünlerle yaptığınız bir kahvaltı, vücut sağlığınız için son derece yararlı olabilir. Ayrıca uykuya geçmeden 4 saat evvel yemek yemeyi sonlandırmak, şeker bağımlılığını yok eden etkenlerdendir.

Her gün tüketiyorsanız kansere hazır olun! Hayat karartan besinden nasıl kurtulursunuz?

ŞEKERLİ İÇECEKLER

Beslenme şeklinizi değiştirmek birden mümkün olmasa da karar verdiğinizde yapacağınız küçük değişikliklerle şekeri hayatınızdan yavaş yavaş çıkarabilirsiniz. Bu durumda tükettiğiniz rafine şekerli besinler yerine kurutulmuş meyveleri, şekerli içecekler yerine, meyvelerle yapılmış kompostoları tercih ederek bağımlılıktan kurtulmanın ilk adımlarını atabilirsiniz.

STRESSİZ YAŞAM

Fazla yemek yemenin ve şekere karşı zafiyet göstermenin bir diğer sebebi de stresli bir hayat sürmektir. Stresle yemek yeme üzerindeki bu paralellik sizi şekere daha bağımlı hale getirebilir. Strese neden olan sorunun kaynağına inerek kurtulduğunuzda şekere karşı aşırı isteğinizin de azaldığını görebilirsiniz.

EGZERSİZ YAPIN

Aklınıza karbonhidratlı ya da şeker içeren besinleri tüketme isteği geldiğinde yürüyüşe çıkmayı deneyin. Sağlıklı şekilde dikkatinizi dağıtacak olmak, tatlı isteğini azaltır ve yaptığınız egzersiz endorfin düzeyini arttıracaktır.

GİZLİ ALERJİ OLABİLİR

Tatlı isteğine neden olacak ne varsa gıda hassasiyetinden kaynaklanabilir. Bunun nedenini öğrenirseniz şekere karşı olan ilginizden uzaklaşabilirsiniz. Çünkü insanlar genelde şeker, gluten ve süt ürünleri gibi gizli alerjinin olabileceği besinlere karşı ilgi duyma eğilimindedir.

Her gün tüketiyorsanız kansere hazır olun! Hayat karartan besinden nasıl kurtulursunuz?

UYKU ÖNEMLİ

Yürütülen çalışmalar az ve düzensiz uykunun glisemik indeksi yüksek gıdalara karşı hassasiyeti arttırdığını gösteriyor. Uyku düzeni bu bağlamda önem kazanıyor. Günde 7-8 saat uykunun sağlıklı beslenmeye de katkısı bulunuyor.

TATLI İSTEĞİNİ AZALTAN BESLENME UYGULAYIN

Tatlı isteğinin azalmasında D vitamini ve Omega-3 içeren besinler önemli rol oynuyor. Bu noktada D vitamini doğal olarak güneşten almak ya da D vitamini içerikli vitamin kullanmak şekerli besinlere olan hassasiyeti azaltıyor. Ayrıca yağlı balık tüketmek, beslenmede yeşil yapraklı sebzeleri seçmek şeker bağımlılığından kurtaran uygulamalardır.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...