Tgrt Haber
26 Temmuz 2022 11:46 - Güncelleme : 28 Temmuz 2022 09:03

Her ilaçta ve gıda takviyesinde var! Masum gibi görünen kod E171 kanser yapıyor

Bazı ilaçların hastalıklar üzerinde hiç etki göstermediğini birçok insan deneyimlemiştir. Son yıllarda yapılan çalışmalar ise bu durumu doğrular nitelikte… Bazı ilaç ve gıda takviyelerinin çoğunda bulunan bir maddenin ham sağlığa zarar verdiği hem de ilaçların etkisiz kıldığı tespit edildi. Bu nedenle söz konusu ilaçlardan kullanan hastaların ilacı bırakıp, bu etkileri bertaraf edecek şekilde beslendiklerinde iyileştikleri görüldü.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Her ilaçta ve gıda takviyesinde var! Masum gibi görünen kod E171 kanser yapıyor
titanyundioksit,E171,sağlık,ilaç

Otoriteler tarafından son yıllarda güvenirliği konusunda ciddi kuşkular bulunan E171 kod numaralı katkı maddesi olan titanyum dioksitten söz ediyoruz. 2021’de Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi E171 kodlu titanyum dioksitin güvenli olmadığını doğruladı ve sonunda Avrupa Birliği tarafından tüm gıda maddelerinde, ilaçlarda ve kozmetik sektöründe yasaklandı. 2022’de yürürlüğe giren karar şu an hala geçiş sürecinde bulunuyor. Avrupa Parlementosu’nun verdiği bu karar Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor, zira ülkemizde de bir kısım ilaç ve birçok gıdanın içeriği değişmiş oluyor.

TİTANYUM DİOKSİT NEDİR?

E171 koduyla gıdalarda gıda boyası olarak kullanılan titanyum dioksit, gıda dışında ilaç ve kozmetik sektöründe de yaygın olarak kullanılıyor. Titanyum dioksitin yaygın olarak kullanıldığı gıdalar arasında soslar, çorbalar, işlenmiş kuruyemiş ürünleri, çorbalar ve salatalar bulunuyor. Avrupa Gıda Güvenlik Otoritelerinin yaptığı açıklamada titanyum dioksitin insan sağlığı için güvenli olmadığı belirlendi ve yürütülen bilimsel çalışmalar doğrultusunda, titanyum dioksitin genotoksisinin göz ardı edilemeyecek endişelere sebep olduğu bildirildi.

Her ilaçta ve gıda takviyesinde var! Masum gibi görünen kod E171 kanser yapıyor

E171’İN İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI

E171 kodlu titanyum dioksitin içeriğinde bulunan partiküllerde insan genomlarına zarar verecek bileşenler içerdiği belirlendi E171’in genotoksisinin DNA’ya zarar verme eğiliminde olduğu ve kanserojen etkilere yol açabileceği bulguları sebebiyle güvenirlik düzeyinin düşük olduğu belirlendi. Avrupa Gıda Güvenlik Otoriteleri konuyla ilgili şu yorumda bulundu: “Genel toksik etkilere ilişkin kanıtlar kesin olmasa da yeni veriler ve güçlendirilmiş yöntemler temelinde göz ardı edemedik. Bir genotoksisite endişesi ve dolayısıyla gıda katkı maddesinin günlük alımı için güvenli bir seviye belirleyemedik.”

HANGİ GIDALAR TİTANYUM DİOKSİT İÇERİYOR?

E171'in daha çok bu ürünlerin içeriğinde bulunuyor. Unlu mamüller, çorbalar, et suları, soslar, salatalar, tuzlu sandviçler ve işlenmiş kuruyemişler. Son 6 aydır yürürlüğe giren bu yasayla ürünlerin içeriğinden kaldırılan titanyum dioksit, geçmiş tarihli besinlerde bulunabileceğinden ürünlerin son kullanma tarihini kontrol ederek satın almanız gerekiyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...