Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Aralık 2021 16:20

Her üç kişiden biri bu hastalıktan ölüyor, Kovid de tetikledi

Koronavirüs salgınının da tetiklediği kardiyovasküler sistemlerdeki hastalıklardan dolayı her yıl ülkemizde on binlerce ölüm gerçekleşiyor. Her 3 kişiden birinin bu sebeple hayatını kaybettiğini belirten uzmanlar, kansere yakalan 4 hastadan birinin ise pıhtı ya da pıhtıya bağlı sebeplerden dolayı öldüğünü bildirdi.

Her üç kişiden biri bu hastalıktan ölüyor, Kovid de tetikledi
kalp damar hastlıkları,,koronavirüs,,kanser,,pıhtı,

Ulusal Vasküler ve Endovasküler Derneği'nin düzenlediği Damar Cerrahisinde Gri Alanlar isimli toplantıda korkutan verilere imza atıldı. Başkent Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tankut Akay, açıklamasında Türkiye'deki her 3 kişiden birinin kardiyovasküler sistemlerdeki hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini ve koronavirüsün de bu hastalıkları tetiklediğini bildirerek önemli uyarılarda bulundu. Trafik kazası, ya da beklenmedik bir ölüm olmadığı sürece, kişilerin hayatlarını ya kalp damar sistemi hastalıklarından ya da kanserden kaybettiklerini dile getiren Akay,  "Kanserin içindeki her 4 hastadan birisi de pıhtı ya da pıhtıya bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybediyor" şeklinde konuştu.

Her üç kişiden biri bu hastalıktan ölüyor, Kovid de tetikledi

"GENEL FARKINDALIĞI BİLİMSEL BOYUTA TAŞIMAK İSTİYORUZ"

Başkent Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tankut Akay ise Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirdikleri Damar Cerrahisinde Gri Alanlar Toplantısı’nı bu kez yoğun bir katılımla Antalya’da düzenlediklerini kaydetti.

Gri alan toplantılarının özelliği ‘gri alan’ denilen yani üzerinde belli fikir birliği sağlanmış veya sağlanamamış konuları aydınlatmak olduğunu dile getiren Akay, “Bu toplantı özelinde periferik arter hastalıklarındaki gri alanlar, toplardamar (ven) hastalıklarındaki gri alanlar, pıhtılaşma problemlerindeki gri alanlar ve anevrizma yani karın içindeki balonlaşma hastalığındaki gri alanları aydınlatmak üzere bir araya geldik. En büyük hedeflerimizden birisi meslektaşlarımızın eğitimlerine katkıda bulunmak, bilimsel bağları daha da güçlendirmek, işbirliklerini daha da artırmak, genel farkındalığı bilimsel boyuta taşımak yer alıyor” diye konuştu.

Her üç kişiden biri bu hastalıktan ölüyor, Kovid de tetikledi

Akay, toplantılarda ayrıca, damar cerrahisinde yeni çıkan ilaçlar, ameliyat alanındaki yeni gelişmeler, anjiyografide yapılan işlemlerde oluşan yeni gelişmeler, kalp damar cerrahisindeki popüler fikirlerin konuşulduğunu aktardı.

"KALP DAMAR CERRAHLARINA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR"

Türkiye’deki her üç kişiden birinin hayatını kardiyovasküler sistemlerdeki hastalıklardan dolayı kaybettiğinin altını çizen Tankut Akay, “Buraya bakıldığı zaman eğer kişide bir trafik kazası yada beklenmedik bir ölüm olmadığı sürece, kişiler hayatlarını ya kalp damar sitemi hastalıklarından yada kanserden kaybediyorlar. Kanserin içindeki her 4 hastasından birisi de pıhtı yada pıhtıya bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybediyor. O nedenle kalp damar cerrahlarına çok iş düşüyor. Pıhtının hem akut hem de kronik safhalarında mücadele etmek zorundalar” ifadelerini kullandı.

Her üç kişiden biri bu hastalıktan ölüyor, Kovid de tetikledi

"KOVİD DÖNEMİNDE ARTTI"

Pandemide 20. ayın geride bırakılmak üzere olunduğunu dile getiren Akay, “Pıhtı ve pıhtıya bağlı ölümler her 4 kişiden birinin ölümüne, dünyada her 37 saniyede bir kişinin ölümüne neden olmaktadır. Ülkemiz içinde yakın sayıları verebiliriz. Özellikle Kovid döneminde bu pıhtı artıyor” diye konuştu.

"HAREKETSİZLİK PIHTIYA DAVETİYE ÇIKARMAK"

Akay, genç yaşta sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, ekran başında çok fazla geçirme gibi nedenlerin kalp damar hastalıklarının erken yaşan inmesine neden olduğunu kaydetti. Ulusal Vasküler ve Endovasküler Derneği olarak farkındalığı her yıl daha fazla arttırmanın gayreti içinde olduklarını ifade eden Akay, “Daha fazla artması lazım. Rutin bir doktor kontrolüne gidilmesi gerekiyor. Kovid döneminde insanlar daha çok evinde zaman geçiriyor. Bu korunma açısından önemli ama hareketsiz kalmamak lazım. Hareketsiz kalmak pıhtıya davetiye çıkarmak demektir” dedi.

Her üç kişiden biri bu hastalıktan ölüyor, Kovid de tetikledi

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Tankut Akay, göğüs ağrısı, eforla gelen nefes darlığı, ses kısıklığı, inatçı bir karın ağrısı, yol yürürken bacakta geçmeyen bir ağrı kişide bir kardiyovasküler sistemle alakalı bir durumun olabileceğini işaret etti. Hastaneye başvurulduğunda bu durumun kalp hastalığı mı yoksa damar hastalığından mı kaynaklandığının belirlenebileceğini dile getiren Akay, “ Ani bayılma, konuşma bozukluğu, ani görme kaybı şah damar hastalığının habercisi olabilir. Eğer kişi toplardamarla alakalı bir problem yaşıyorsa, bacakta ani şişlik, kızarıklık, renk değişimi, ani başlayan nefes darlığı olabilir. Bu kişinin aklına bacak toplardamarımda bir pıhtı var mı ya da akciğere mi atar mı diye bir şüphe ile hastaneye giderse kolaylıkla tanı koyulacaktır” dedi.

İnsanların genellikle, “Benim başıma nasıl olsa bir şey gelmez” anlayışı içinde olduğunu ifade eden Akay, “Acil servislerdeki kişiler ve hayatlarını kaybeden kişiler de bunu diyenler. ‘Bana nasılsa bir şey olmaz’ değil olur. Ani nefes darlığı, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, geçmeyen karın ağrısı, bacakta ani renk değişimi oluyorsa acile gidip kalp damar cerrahisi ile görüşülmelidir. Bu belirtilerde zaman çok önemli ‘altın süre’ dediğimiz bir 6-8 saatlik arasındaki zaman. Bu süreyi kaybetmeden, ‘bekleyeyim yarına kadar başıma bir şey gelmez’ demesinler, en yakın hastaneye başvursunlar” açıklamasını yaptı.

AŞININ ÖNEMİ

Kovid-19’un damar sistemlerindeki tahribatını aza indirmek ya da önlemek için mutlaka aşı olunması gerektiğinin altını çizen Akay, kişilerin hatırlatma dozu dahi aşılarını tam olması gerektiğini belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...