Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Haziran 2021 12:14

Hindistan'da ortaya çıkmıştı Delta varyantı Alfa'ya göre iki kat daha fazla

Hindistan'da binlerce koronavirüs ölümlerine neden olan Delta varyantının Alfa'ya göre daha fazla olduğu ortaya çıktı. Delta ve Alfa varyantlarının aşılar üzerindeki etkisi de araştırıldı.

Hindistan'da ortaya çıkmıştı Delta varyantı Alfa'ya göre iki kat daha fazla
hindistan,koronavirüs,delta varyantı,alfa varyantı,koronavirüs aşısı

Hindistan'ın Maharashtra kentinde ortaya çıkan ve Hindistan'da binlerce ölümlere neden olan Delta varyantı İngiltere'deki dördüncü normalleşmeyi 4 hafta erteleyeceği iddiaları gündemdeyken Delta varyantının nereden çıktığı, şimdilerde hangi ülkelerde etki gösterdiği merak ediliyor. Bu varyant ilk olarak Hindistan'ın Maharashtra kentinde Ekim ayında tespit edildi. Bahar aylarıyla beraber Hindistan'daki vakalarda yıkıcı bir artışa yol açtı. Delta varyantıyla beraber binlerce ölüm gerçekleşti. Son olarak Alfa varyantına kıyasla hastaneye yatış riskini iki kat daha fazla arttığı ortaya çıktı.

62 ÜLKEDE RAPOR EDİLDİ

Delta varyantı, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Güney Afrika, Uganda ve Kenya dahil olmak üzere en az 62 ülkede rapor edildi. Delta varyantını diğer varyantlardan ayıran ise daha bulaşıcı olmasının yanı sıra vücudun bağışıklık sisteminden kaçmasına yardımcı olabilecek mutasyonlar içermesi. Lancet'te yayımlanan makaleye göre, İskoçya'da 5,4 milyon kişi arasında 19 bin 543 corona virüs vakası ve 377 hastaneye yatış incelenirken, 7 bin 723 vakada ve 134 hastaneye yatışta Delta varyantı tespit edildi.

AŞILAR DELTA VARYANTINDA DAHA AZ ETKİLİ

Dünya Sağlık Örgütü'nün koronavirüs müdahalesinin teknik lideri Maria Van Kerkhove, Mayıs ayında gazetecilere verdiği röportajda aşıların bu varyanta karşı daha az etkili olabileceğini öne sürdü. Konuyla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.
Ancak Haziran ayında, önde gelen bulaşıcı hastalıklar uzmanı Anthony S. Fauci, her iki tip aşının da (mRNA ve adenovirüs vektörlü tipler) bu varyanta karşı oldukça etkili göründüğünü söyledi. Varyantın baskın olduğu Birleşik Krallık'ta, yeni vakaların çoğu aşılanmamış kişiler arasında olduğunu söyledi.
Çalışmada, aşıların Alfa varyantına kıyasla Delta varyantını engellemek için daha az etkili olduğunun altı çizildi.
Öte yandan Alfa varyantı ilk olarak Birleşik Krallık'ta, özellikle Londra'da ve yakındaki Kent ilçesinde Eylül ayında bulundu. Aralık ayında İngiltere, Danimarka ve İrlanda'da hızla yayılmaya başladı. Alfa varyantını diğer varyantlardan ayıran ise yüzde 30 ila yüzde 70 oranında daha ölümcül olması.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...