Tgrt Haber
20 May 2021 13:49 - Güncelleme : 12 Eylül 2022 12:35

Hızlı ye erken öl | Hızlı yemek yeme psikolojisi

Başta sağlık olmak üzere yaşam kalitesine de ciddi anlamda etki eden hızlı yemek yeme alışkanlığı; mide ve bağırsak hastalıkları gibi birçok ölümcül hastalığa davetiye çıkartıyor... İşte hızlı yemek yeme psikolojisi ve alışkanlığının zararları...

Hızlı ye erken öl | Hızlı yemek yeme psikolojisi
hızlı yemek yeme,Hızlı yemek yeme psikolojisi,Hızlı yemek mi yavaş yemek mi?,Çok yemek yemenin zararları nelerdir?,fastfood,Hızlı yemek yemekten nasıl kurtulurum?,Çok hızlı yemek yersek ne olur?

Teknolojinin hayatlarımıza girmesiyle birlikte hızlı yaşamın getirdiği sağlıksız beslenmenin yol açtığı sağlık problemlerini saymakla bitiremeyiz... Şişmanlama, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, tansiyon bunların arasında. Bir diğer hızlı yemek yeme alışkanlığı kazandıran fastfood tüketiminin de insanları öfkeli ve saldırgan hale getirdiği biliniyor.

Maalesef çoğumuz: “Nasıl besleniyorum?, Gerçekten sağlıklı besleniyor muyum?” sorularını daha çok beslenmeden kaynaklanan hastalıklarla karşılaştığımızda kendi kendimize soruyoruz. Beslenmeyi de en çok hoşumuza giden yiyeceklerle karnımızı doyurmak olarak algılıyoruz. Nihayetinde tabakta durduğu gibi vücudumuzda durmayan yiyecekler, hiç beklemediğimiz bir anda çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmamıza sebep oluyor. Hele buna teknolojik hayatın bir sonucu olan hızlı hayatla birlikte hızlı yemekler de eklenince, iş daha ciddi boyutlar kazanıyor.

Hızlı ye erken öl | Hızlı yemek yeme psikolojisi

Pandemi sürecinde tekrar tüketimi artan fastfood yiyeceklerin yetersiz ve dengesiz beslenmenin başını çeken; "yağ, tuz ve kolesterol" bakımından ne kadar zengin olduğunu herkes biliyor. Yeterince posa, vitamin ve mineral içermeyen, daha çok rafine edilmiş bu yiyeceklerden özellikle hamburgerler, cips, patates kızartması, mayonez, ketçap, dondurulmuş gıdalar ve diğer ürünleriyle dünyamıza ve midemize giren sözkonusu gıdalar, karın doyurmadığı gibi, sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor...

Çok hızlı yemek yersek ne olur?

Fastfood kuruluşlarına göre; hamburgerlerin %48’i sudan oluşuyor. Bu da üretilen ürünleri kolayca ve çabuk yememize, çok kısa süre içinde tekrar açlık hissetmemize neden oluyor demektir. Ayrıca, bir hamburger menüsünün yaklaşık 1000 ila 1200 kalori içerdiğini biliyoruz. Uzmanlara, hamburger ve diğer hızlı yemek türlerinin çok fazla kalori ve yağ barındırdıklarını belirtiyorlar. Üstüne bir de bu gıdaları tüketenlerin hareketsiz insanlar olması da şişmanlık tehlikesini ortaya çıkarıyor. 
Uzmanlar şişmanlığın beraberinde kalp ve damar hastalıklarını getirdiği gibi, diğer başka birçok hastalığa da davetiye çıkarttığını belirtiyorlar. Böyle sonuçlarla karşılaşmadan daha sağlıklı bir hayata sahip olabilmemiz için, düzenli spor yapmamızın, günde en az 45-60 dakika yürümemizin şart olduğunu da belirtiyorlar.

Hızlı ye erken öl | Hızlı yemek yeme psikolojisi

Dahası var: Hazır yiyeceklere hazırlanma aşamasında fazladan tuz katılıyor. Tuz sindirim sistemi kanserinde etkin rol oynuyor. Hücreleri yıpratarak mide kanserine, kan basıncını arttırarak da yüksek tansiyona neden oluyor. Kola, şekerleme, cips, hamburger, salam ve sosis gibi yiyeceklerde, gerek uzun ömürlü olması, gerekse renklendirilmesi gibi amaçlarla kimyasal katkı maddeleri kullanıldığını biliyoruz.

Söz konusu bu katkı maddelerinin de vücutta kanserojen maddelere dönüştüğünü tahmin edersiniz... Özellikle gelişme çağındaki çocuklar için bu tür yiyeceklerin kesinlikle uygun olmadığını ve alışkanlık haline getirilmemesi gerektiğinin de altını çizmiş olalım. Diğer taraftan boyalı, katkı maddeli, aşırı proteinli bu ve benzeri yiyecekler kişiyi daha saldırgan ve öfkeli davranışlar sergilemeye itebilir, kişiyi daha tetikte ve savunmaya hazır halde tutabilir. Kalın bağırsak, prostat, idrar yolları ve ağız kanserlerinin oluşumunda ve kanserde rol oynayan öğelerin tuzlama, tütsüleme, yüksek sıcaklıklarda kızartma gibi işlemler sonrasında ortaya çıktığını hatırlatmak isteriz…

Hızlı yemek yemekten nasıl kurtulurum?

Yemek yeme alışkanlığı ya da hızlı yemek yeme alışkanlığını biranda bırakmak veya terk etmek kolay değildir. Ancak yemek yeme süresini uzatmak için sizlere birkaç uyarıda bulunabiliriz. 

Hızlı ye erken öl | Hızlı yemek yeme psikolojisi

  • Yemek yediğiniz rahat ve sakin olmasına dikkat edin. 
  • Gün içinde ara öğünlerle açlığınızı dengelemeye çalışın. 
  • Tüketilen yemeklerin çok sıcak ve çok soğuk olmamasına özen gösterin.
  • Eskiler her ne kadar "yemek yerken konuşulmaz" deseler de yemek yediğiniz arkadaşınızla usul ve adaba uygun bir şekilde sohbet edebilirsiniz. 
  • Yemekten almış olduğunuz her lokmada kaşığı veya çatalı tabağa bırakın bir sonraki lokmada tekrar geri alın. 
  • Yemek yemeyi televizyon başında yapmayın. 
  • Yemeklerinizi öğüne göre seçip daha çok yüksek lif içeren gıdalarla yapılmış yemekleri tercih edin. 
  • Stresli iken ve acil işlerin arasına yemek yemeyi sığıştırmayın. 

Hızlı yemek mi yavaş yemek mi?

Hızlı ye erken öl | Hızlı yemek yeme psikolojisi

Yavaş yemek mi hızlı yemek mi sorusunun cevabı basit! Yavaş yemek yemek her zaman için daha faydalıdır. Çünkü yavaş yenilen yemek sayesinde mide de yanma, ekşime, dolgunluk hissi oluşma riski minumuma iner. Bu da yemeği daha keyifli hale getirir, besinlerden tat almanızı sağlar. Yavaş yeme ve besinlerin iyi çiğnenmesi ile sindirim ve besinlerin emilimi artar. Besinlerin iyi çiğnenmesi, özellikle pişmemiş çeşitli meyve ve sebzelerin sindirimi için oldukça önemlidir. Diğer taraftan yemek arkadaşınızı doğru seçmenizde fayda görüyoruz. Yemeği yavaş yiyen arkadaşlarınızla yemek yemeye çıkmanızın önemli olduğunu düşünüyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...