Tgrt Haber
09 Temmuz 2021 16:30

İki doz Sinovac aşısından sonra hangi aşı olunur? İki doz Sinovac bir doz Biontech yan etkileri

Aşılama çalışmaları devam ederken 3.doz aşı çağrısı akıllara ''Sinovac aşısından sonra Biontech olunur mu? İki doz Sinovac aşısı olan 3.doz hangi aşı olmalı? İki doz Sinovac’tan sonra 3.doz Biontech olmak sakıncalı mı? İki doz Sinovac bir doz Biontech yan etkileri nelerdir?'' soruları geldi.

İki doz Sinovac aşısından sonra hangi aşı olunur? İki doz Sinovac bir doz Biontech yan etkileri
sinovac,biontech,koronavirüs,,covid-19,,koronavirüs aşı,,3.doz,

Türkiye'de aşılama çalışmaları 13 Ocak tarihinde başladı. ilk olarak sağlık çalışanları ve 65 yaş üstüne tanımlanan aşı uygulamasında Sinovac aşısı kullanılıyordu. Fahrettin Koca, 30 Haziran’da gerçekleşen Bilim Kurulu Toplantısı ardından iki doz Sinovac aşı olanların 3.doz aşı olmalarını tavsiye ettiklerini söyledi. Bu gelişmenina ardından ''İki doz Sinovac aşısı olan 3.doz hangi aşı olmalı? Sinovac aşısından sonra Biontech aşısı olunur mu?'' sorusu araştırılmaya başlandı. Sinovac aşısı etkinliği, Sinovac aşısından son hangi aşının olması gerektiği gibi konuları araştırdık. İşte Sinovac aşısı olanların bilmesi gerekenler. 

İKİ DOZ SİNOVAC AŞISINDAN SONRA HANGİ AŞI OLUNUR? 

Tüm dünyayı yaklaşık 2 yıldır etkisi altına alan Covid-19 salgınına karşı aşılama çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’de 87 milyon 216 bin 054 kişi aşı oldu. Bunlardan 45 milyon 346 bin 785 kişi birinci doz olurken 34 milyon 493 bin 115 kişiye ikinci doz uygulandı. Bulaş hızını azaltması ve ciddi hastalık durumunu düşürmesi nedeniyle aşı olmanın pandemiye karşı en güçlü koz olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı, aşı olmanın önemini her gün vurguluyor. Türkiye’de Sinovac ve Biontech aşıları uygulanırken ilk aşı uygulamaları Sinovac aşısı ile yapıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca iki doz olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşların ve sağlık çalışanlarının 1 Temmuz tarihinden itibaren 3.dozu olabileceklerini duyurmuştu. Aşının salgının etkisini kırabilmesi için toplum bağışıklığının yakalanması gerekiyor. Toplum bağışıklığının sağlanması için hızlı bir şekilde yürütülen aşı çalışmalarında 1. ve 2.doz aşılar yapılmaya devam ediyor.

İki doz Sinovac aşısından sonra hangi aşı olunur? İki doz Sinovac bir doz Biontech yan etkileri

Dünyada Covid-19 salgını devam ederken aşı olan insanların çoğalmasıyla Koronavirüs tedbirleri kapsamında getirilen kısıtlamalar azalmaya başladı. İnsanlar yavaş yavaş normal hayata dönmenin sevincini yaşarken tüm dünyayı endişelendiren varyantlar ortaya çıkmaya başladı. Koronavirüs varyantlarının ardında akıllara ''Sinovac Delta varyantına karşı etkili mi? Sinovac varyatlara karşı korur mu?'' sorularının cevabı merak edilmeye başlandı. Biontech aşısının koruyuculuğunun olmasından dolayı Fahrettin Koca ilk iki dozu Sinovac olmuş vatandaşların randevularını alarak 3.doz aşılarını Biontech olabileceklerini duyurdu. İki doz Sinovac aşısı vurulmuş kişilerde uzun süre koruyuculuğunun az olması nedeniyle, bu kişilere pekiştirme dozu olarak ifade edilen 3. doz aşılar da tanımlandı. Lancet'te yayınlanan araştırmaya göre Biontech aşısının tek bir dozdan sonra %85 oranında etkinliğinin olduğunu belirlendi. Bu oran diğer aşılarla kıyaslandığında son derece yüksek bir etkinlik oranına sahip olduğu gösteriyor. İngiltere Halk Sağlığı (PHE), daha önce New England Tıp Dergisi'nde Biontech aşısı koruyuculuğu üzerine yayınlanmış bir çalışmayı analiz etti. Bu çalışma doğrultusunda, birinci dozdan sonra 15 ila 21. günler için ve 21. günde ikinci dozdan önce yüzde 89 etkinlik oranına sahip olduğunu öğrenildi. İkinci dozu almanın sonunda Biontech aşısı koruyuculuğu yüzde 95.3 olarak açıklandı. Biontech aşısı, asemptomatik olanlar da dahil olmak üzere, bulaşları yaklaşık %90 oranında azalttığı vurgulandı. Bunun yanında uzmanlar Biontech aşının koronavirüs varyantlarına karşı %70'den %90 oranına kadar etkili olduğunu açıkladı. 

3. DOZ AŞI NE ZAMAN YAPILACAK? 

Sağlık Bakanlığı ilk iki dozu Sinovac yaptıran ve 3. doz aşısı için endişelenen vatandaşlar ''3.doz aşı ne zaman yapılacak?'' sorusunun cevabını arıyor. 

Bakan Koca açıklamasında, ''Buna göre 50 yaşından büyük vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın hangi aşı ile olursa olsun 3. doz aşı olmalarının faydalı olacağını kararlaştırdık. 2 doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile sağlık çalışanlarımız yarından itibaren istedikleri aşı ile 3. Doz aşılarını olmak üzere randevu alabileceklerdir. 3. doz aşının hangi aşı türü ile olduğunun herhangi bir kısıtlaması ya da önceliği yoktur. Vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız ilk iki dozda hangi aşıyı yaptırmış olurlarsa olsunlar 3. doz olarak istedikleri aşıyı olabilirler. Bu konuda tercih sizlere aittir. Gönül rahatlığı ile istediğiniz aşıyı 3. doz olarak yaptırabilirsiniz'' dedi. Delta varyantı ortaya çıkmasının ardından vatandaşlar ''Sinovac aşısı aşıya karşı etkisiz mi?'' sorusunu sormaya başladı. Sinovac aşısının delta varyantı başta olmak Covid-19 varyantları üzerinde etkili olup olmadığı konusunda bir araştırma bulunmuyor. Bu nedenle uzmanlar daha ölümcül ve çok daha hızlı bulaşan delta varyantına karşı Sinovac aşısını daha düşük etkili olarak kabul ediyor. Uzmanlar 3.doz için Biontech aşısını tavsiye ediyor. ABD'li Pfizer ile Alman BioNTech firmalarının ürettiği Kovid-19 aşısının 3. dozunun, koronavirüsün Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantına karşı güçlü koruma sağladığı bildirildi. 

3.doz aşı olmak isteyenler e-nabız ve MHRS üzerinden randevu alarak aşı olabilecek. 

İki doz Sinovac aşısından sonra hangi aşı olunur? İki doz Sinovac bir doz Biontech yan etkileri

BIONTECH AŞISI OLANLAR 3.DOZ AŞI OLACAK MI?

Yapılan araştırmalar, Biontech aşını tek doz olanların %33 oranında iki doz olanların ise %88 oranında Delta varyantına karşı koruyuculuğu bulunuyor. Delta varyantına karşı koruyuculuğu bulunduğu açıklanan Biontech aşısı ilk iki doz uygulanan vatandaşların önümüzdeki 9 ve 12 boyunca 3.doza ihtiyacı olmayacak.

SİNOVAC AŞISINDAN SONRA BIONTECH OLANLARDA YAN ETKİ OLUR MU?

İki doz üstüne 3.dozu Biontech olacak olanların en çok endişelendiren soru ‘’3.doz Biontech aşı olanlarda yan etki oluşur mu?’’ sorusu oldu. Bilim insanları 3.dozu Biontech olacak olan 50 yaş üstü ve sağlık çalışanları için açıklamalarda bulundu. Bilim insanları iki doz Sinovac aşısından sonra Biontech aşısı olacak olanların normal yan etkiler dışında semptom yaşamalarını beklemediklerini söyledi. Buna göre iki doz Sinovac bir doz Biontech aşı yan etkileri: 

  • Ateş,
  • Kızarıklık,
  • Enjekte bölgesinde görülen ağrı,
  • Yorgunluk,
  • Baş, kas ve eklem ağrısı,
  • Lenf düğümlerinde şişme,
  • Titreme,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma.

Sinovac aşısından sonra Biontech olunur mu? İki doz Sinovac aşısı olan 3.doz hangi aşı olmalı? İki doz Sinovac’tan sonra 3.doz Biontech olmak sakıncalı mı? İki doz Sinovac bir doz Biontech yan etkileri nelerdir? sorularını cevapladık. Siz de iki doz Sinovac aşısı ardından hangi aşı olunmalı konusundaki görüşlerinizi yorumlara yazabilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...