Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Temmuz 2022 17:16 - Güncelleme : 25 Temmuz 2022 17:25

İlginç araştırma: Kış uykusundaki ayılardan 'süper serum'

Japon araştırmacılar insanlar için kış uykusuna yatan ayıların kanından serum hazırladı. Yapılan araştırmanın sonucunda bu serumun insanların kaslarına iyi geldiği ortaya çıkarken bunun nedeni ise çözülemedi.  

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Plos One
İlginç araştırma: Kış uykusundaki ayılardan 'süper serum'
serum,ayı,kış uykusu

Ayılar kış uykusundayken 5-7 ay boyunca yemek yemeden ve su içmeden hareketsiz kalmasına rağmen herhangi bir zarar görmüyor. İnsanlar ise üç hafta hareketsiz kalırsa kas kütlesinde kayıp hızlanıyor. Japon araştırmacılar bu bilgiden yola çıkarak ayılar üzerinde bir araştırma yaptı ve kış uykusuna yatan ayıların kanından serum üretti. Araştırmanın sonucunda serumun verildiği kişiler daha güçlü ve zinde oluyor. 

SEBEBİ BULUNAMADI 

Japonya'daki uzmanlar, kış uykusuna yatan 7 ayından kanlardan hazırladıkları serumu, iskelet kası hücrelerinden elde edilen doku kültürlerine ekledi. Hücrelerdeki proteinin 24 saat işçinde arttığı tespit edildi. Ayrıca kullanılmayan kasların zayıflamasında önemli rol oynayan MuRF1 adlı proteininin üretiminin azaldığı tespit edildi. Aynı ayılardan yazın alınan kanla hazırlanan serumun uygulandığı hücrelerde bu değişiklikler görülmedi. Geçmişte de benzer çalışmalar yapılmasına rağmen uzmanlar, süper gücün arkasında gizemi ortadan kaldıramadı.

İNSANLARDA KAS KÜTLESİNİN KORUNMASINA YARDIMCI OLACAK 

Plos One'da yayımlanan çalışmanın yazarlarından Mitsunori Miyazaki, "Kış uykusuna yatan ayılardan hazırlan serumdaki ‘bazı faktörlerin' kültürlenmiş insan iskelet kası hücrelerinde protein metabolizmasını düzenleyebileceğini ve kas kütlesinin korunmasını sağlayabileceğini gösterdik" dedİ. Fizyolog Miyazaki, bu faktörleri belirleyerek etkili tedaviler geliştirilebileceğini ve yatalaklığın ortadan kaldırılabileceğini bildirdi.

 

Kaynak: Plos One
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...