Tgrt Haber
19 Kasım 2021 12:51

İlk Covid-19'a yakalanan kişi sıfırıncı hasta belli oldu

Tüm dünyanın iki senedir mücadele ettiği Covid-19 pandemisinde sıfırıncı hastanın kim olduğu ortaya çıktı.

İlk Covid-19'a yakalanan kişi sıfırıncı hasta belli oldu
covid-19,koronavirüs,çin,sıfırıncı hasta

2019'un son günlerinde Çin'in Wuhan kentinde çıktığı düşünülen ve dünya genelinde 5 milyondan fazla kişinin ölmesine neden olan Covid-19'un kaynağı iki senedir araştırılıyordu. Henüz koronavirüsün kaynağına ulaşılamasa da sıfırıncı hastanın bulunduğu iddia edildi. New York Times'ın haberine göre bilim insanları, koronavirüse yakalanan ilk kişiyi saptamayı başardı.

Söz konusu rapora göre, ilk Covid-19 vakası 11 Aralık'ta ortaya çıktı ve koronavirüsün ilk görüldüğü kişi Wuhan'da Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'nda çalışan bir kadındı. Bilim dergisi Science, araştırma sonuçlarını yayımladı.

 Arizona Üniversitesi'nden Michael Worobey, bu hastanının Wei Guixian isimli bir Çin vatandaşı olduğunu belirtti. Dünya gündemine oturan raporda sıfırıncı hastanın ortaya çıkmasının ardından Huanan Pazarı'ndaki hayvanların virüsü insanlara bulaştırmasıyla koronavirüs pandemisinin başladığı iddiasını güçlendirdi.

İlk Covid-19'a yakalanan kişi sıfırıncı hasta belli oldu

DSÖ'NÜN RAPORU HATALI İDDİASI

Worobey, DSÖ'nün ilk hastayı belirlemek için hazırladığı raporun hatalı olduğunu şu sözlerle iddia etti:

''Bu, virüsün Huanan Pazarı'ndan yayılmaya başladıktan sonra topluluk yoluyla bulaştığını gösteriyor.''

Öte yandan uzmanlar, Worobey'in yeniden yapılandırılmış zaman çizelgesinin doğru olarak görüldüğünü fakat pandeminin nasıl başladığını açıklamadığını belirtti. New York'taki Columbia Üniversitesi'nden bir virolog olan Dr W. Ian Lipkin gazeteye verdiği demeçte şunları söyledi:

"Mevcut verilerden yapabileceklerini yeniden yapılandırma konusunda mükemmel bir iş çıkardı ve bu herhangi bir hipotez kadar makul.''

İlk Covid-19'a yakalanan kişi sıfırıncı hasta belli oldu

Fakat Lipkin ''Ama neler olduğunu asla bileceğimizi sanmıyorum, çünkü aradan iki yıl geçti!'' sözleri ile koronavirüsün tüm gizeminin çözülmesi için artık çok geç olduğunun altını çizdi.

Bir diğer yandan Wei Guixian'in adı daha önce de 'sıfırıncı hasta' olduğu iddiası ile gündeme gelmişti. Ancak son araştırmada sunulan kanıtlar ile bilim dünyası bu ihtimale ilk defa ağırlık vermeye başladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...