Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Aralık 2021 13:00

İmplantta 'made in Germany' oyunu... Kanser bile yapıyor

Türkiye’de kanserojen ucuz hammadde ile üretilen diş implantlarının Almanya’ya gönderilip paketlendikten sonra yeniden ülkemize ithal edilerek fiyattan satıldığı ortaya çıktı.

İmplantta 'made in Germany' oyunu... Kanser bile yapıyor
sağlık,diş tedavisi,diş implantı,implant tedavisi,fatih pakyürek

Türkiye'de üretilen implantların Almanya'ya gönderilip, paketlendikten sonra ithal edildiği ortaya çıktı. Üstelik ucuz hammeddeden üretilen implantların kansere neden olduğu belirlendi. 

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’ye konuşan diş hekimi Fatih Pakyürek, “Almanya” damgalı sahte implantlarla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.  

Fatih Pakyürek, sahte ya da kalitesiz implant ile orijinalini birbirinden ayırt etmenin neredeyse imkansız olduğunu belirterek “Kutusu, bandrolü ve hatta görünümü dahi aynı. Bu sebeple burada kritik konu fatura... Yalnızca diş hekimi değil, hasta da yaptırdığı implantın faturasını mutlaka sormalı” dedi. 

'TİTANYUM VAR MI?' DİYE MUTLAKA SORUN

Diş hekimi Fatih Pakyürek, hastaların implantın içerisinde titanyum olup olmadığını sorması gerektiğini söyledi. Çünkü implantlar için büyük önem taşıyan titanyumun yerine sahte ürünlerde farklı maddelerin kullanıldığını belirtti. 

İmplantta 'made in Germany' oyunu... Kanser bile yapıyor

Pakyürek, “Çeşitli ham maddeler kullanarak CNC (torna) tezgâhlarında bile implant üretiyorlar ya da yurt dışında fason çalışan şirketlere ürettirerek piyasaya sürüyorlar. Son ürün olarak ürettirilen implantların ağırlıklı pazarı Orta Doğu ve Uzak Doğu olarak öne çıkıyor.” şeklinde konuştu. 

Diş hekimi Fatih Pakyürek, piyasa değerinin altındaki implantların kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Pakyürek, “Türkiye’de bu ürünün satışını yapan bazı şirketler var. Üretimi burada yapıyor. Ucuz ham madde kullanıyor fakat Almanya’da bir şirketi var. Paketleme kısmını orada yaptığı için "Made in Germany" etiketiyle satıyor. Hâlbuki ürünün ham maddesi Uzak Doğu veya Orta Doğu’dan getiriliyor. Kalitesiz ürün ama Almanya’daki şirket üzerinden paketlenerek satıldığı için Alman malı gibi gösteriliyor. Fiyatları da ona göre yüksek oluyor.” dedi. 

SAHTE İMPLANTLAR KANSERE YOL AÇIYOR

Fatih Pakyürek, sahte damgalı ürünlerin kanser tehlikesi saçtığını vurgulayarak, “Nihayetinde et ve kemikle direkt olarak temas ediyor. İçeriğinde ne olduğunu bilmediğiniz bir ürün sizi kanser edebilir. Sektörümüzde sahte implant sebebiyle problem yaşayan çok fazla hasta olduğunu görüyoruz.” dedi. 

Pakyürek, Sağlık Bakanlığının sahte ürünlere yönelik denetimlerini artırdığını da söyledi. Faturaların artık kontrol edildiğini ve bu tür ürünlerin piyasada azaldığını belirterek sözlerini noktaladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...