Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 May 2022 17:20 - Güncelleme : 14 May 2022 18:02

İngiltere'de bu kez de maymun çiçeği virüsü alarmı

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, İngiltere'de iki maymun çiçeği virüsü vakası tespit edildiğini duyurarak uyarılarda bulundu.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: İndependent
Virüs ilk olarak 1970'li yıllarda Afrika kıtası ülkelerinde görüldü.
Virüs ilk olarak 1970'li yıllarda Afrika kıtası ülkelerinde görüldü.

Covid-19 pandemisinde zor zamanlar geçiren İngiltere’de ölümcül olan iki maymun çiçeği virüsü vakası tespit edildi. Hastalar Londra'daki St Mary's Hastanesi'nde yatıyor, vakalar tecrit altına alındı. Uzmanlar, hem sağlık çalışanlarını hem de hastanın yakınlarını temastan kaçınılması gerektiği konusunda uyardı. Geçen hafta İngiltere'de bir kişiye daha maymun çiçeği teşhisi konmuştu. Hasta yakın zamanda İngiltere'ye gelmeden önce enfeksiyon kaptığına inanılan Nijerya'dan seyahat etmişti. Ancak yeni olan bu 2 vakanın Nijerya’dan gelen hasta ile bir teması bulunmuyor.

İŞTE BELİRTİLERİ

Maymun çiçeği hastalığının ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, titreme ve bitkinlik. Genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine özellikle eller ve ayaklara yayılan bir sulu şişlik ve döküntü meydana gelebiliyor. Imperial College Healthcare Profesör Julian Redhead konuya ilişkin şunları söyledi: "Bulaşıcı hastalıklar birimimizde hastalara bakıyoruz. Gerekli tüm bulaşıcı kontrol prosedürleri takip edildi” ifadelerini kullandı.

YAKIN TEMASA DİKKAT 

İnsanlar arasında hızlı yayılmayan maymun çiçeği virüsü, bu yüzden genelde dar bir alanla sınırlı kalıyor. Enfeksiyon olan bir kişi başka bir kişiye yakın temasta bulunduğu takdirde enfeksiyonu bulaştırabiliyor. Bu yüzden genel nüfusa yayılma riski hayli düşük. Genellikle hafif ve birkaç hafta içinde kendiliğinden geçiyor. Ancak bazı insanlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor yani ölümcül. UKHSA klinik ve ortaya çıkan enfeksiyonlar direktörü Dr Colin Brown şunları ekledi: "Enfeksiyonun kaynağını belirlemek için araştırmalar devam ederken insanlar arasında kolayca yayılmadığını ve enfekte semptomatik bir kişiyle yakın kişisel temas gerektirdiğini vurgulamak önemlidir. Genel halk için risk çok düşüktür" ifadelerini kullandı. 

İLK 1970’LERDE TESPİT EDİLDİ

Brown, virüsün bulaşıcılığı ile ilgili şunları söyledi: “Potansiyel taşıyıcı arkadaş, aile veya kişiyle iletişim kuruyoruz. Ayrıca, enfeksiyonları teşhis edilmeden önce vakalarla yakın temasta bulunan tüm sağlık personeli ile temasa geçiyoruz” dedi.

Maymun çiçeği virüsü 1970'den itibaren ilk olarak 11 Afrika ülkesinde rapor edildi. Bu ülkeler; Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Gabon, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Kongo, Sierra Leone ve Güney Sudan.

Kaynak: İndependent
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...