Tgrt Haber
22 Ekim 2021 11:38

Uzmanlardan internetten teşhis koyma hastalığı uyarısı

Günümüzde merak ettiğimiz pek çok şeyi internetten ya da sosyal meydan araştırıyoruz. Buna hastalıklar da dahil. Ancak bu durum başka bir hastalığı meydana çıkarıyor: Siberkondri. Uzmanlar internette rahatsızlığını aratarak kendine teşhis koyma hastalığı siberkondri konusunda uyarıyor.

Uzmanlardan internetten teşhis koyma hastalığı uyarısı
Siberkondri,İnternet hastalıkları

İnternet kullanımının iyice artmasıyla birlikte çeşitli psikolojik hastalıklar ortaya çıktı. Bunlardan birisi de siberkondri. Vücudunun çeşitli yerlerinde yara, ağrı veya problem gören kişiler uzman hekimlere danışmak yerine hastalıklarını internetten arayarak kendilerine teşhis koyuyor. Bazı kişilerin internetten kendisine hastalık teşhisi koyarak ilaç almaya kalktığını belirten Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, “Doktora gitmeyi ihmal ederek tavsiye ile ilaç alınıyor” dedi.

KAYGIYI ARTIRIYOR 

Siberkondri hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, “Özellikle Google platformu’nda arama hastalığı dediğimiz bir hastalık tipi yaygınlaştı. Kişi kendinde bulduğu belirtileri Google’a yazarak arama yapıyor. Böylece Siberkondri dediğimiz bir rahatsızlık ortaya çıkıyor. İnternetin bilinçli kullanımı gerekiyor. Çok ciddi bir alan olan sağlık alanındaki doğru bilgiyi aramanın önemi pandemide yeniden arttı” şeklinde konuştu.

Uzmanlardan internetten teşhis koyma hastalığı uyarısı

Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal

KENDİ KENDİNE TEŞHİS KOYUYORLAR 

Bazı kişilerin işe tavsiye ile ilaç alımına kadar götürdüğünü belirten Ünal, yanlış sağlık aramasının aslında pek çok önemli sonuçları olacağını kaydetti. Bu durumun kişilerde kaygıya neden olduğunu kaydeden Ünal, bu hastaların doktora gitmeyi ihmal ettiğine dikkat çekti. Kişi doktora gitmek yerine internetten kendine teşhis koyuyor” diyen Ünal, bu durumun tehlikeli olduğunu kaydederek “Ancak dijital sağlık okuryazarlığı becerileriyle çözülebilecek bir sorun” olduğunu belirtti. Ünal, özellikle Z kuşağı denilen çocuklara bu eğitimin verilmesinin önemine dikkat çekti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...