Tgrt Haber
04 Eylül 2022 13:47 - Güncelleme : 04 Eylül 2022 14:21

Ünlü fizikçi Stephen Hawking’in hastalığına öldükten sonra umut doğdu!

Japonya’da bulunan Wakayama Seikyo Hastanesi'nden bir grup araştırmacının ALS hastaları üzerinde yaptığı bir araştırma, hastalığın geleneksel ultrason cihazları kullanılarak erken evrede tespit edilebileceğini ortaya koydu. Japon uzmanlar, dünya genelinde 200 bin kişinin sahip olduğu ALS için yeni bir umuda imza attı.

Ünlü fizikçi Stephen Hawking’in hastalığına öldükten sonra umut doğdu!
ALS,ALS hastalığı,ultrason yöntemi

Tokushima Üniversitesi Biyomedikal Bilimler Enstitüsü’nün Wakayama Seikyo Hastanesi ile birlikte yürüttüğü önemli bir çalışma ALS hastalarına umut oldu. Geleneksel ultrason cihazları ile ALS hastalarında görülen kas seğirmelerini mercek altına aldı. Kas seğirmelerini gözlemleyebilmek için geleneksel ultrason cihazlarını kullanan uzmanlar, 100 ALS hastası ve 100 sağlıklı kişi üzerinde yaptıkları çalışmada sırt, kol ve baldır kasları dahil 8 kas grubunda anormal seğirme yaşayanların yüzde 96’sında ALS hastalığının belirtilerini saptadı.

TEŞHİSİ KOLAYLAŞTIRIYOR

ALS'nin erken evresindeki hastaların başlangıçta hafif seyreden semptomlar nedeniyle genelde uzman hekimlere danışmak yerine aile hekimlerini tercih ettiğini hatırlatan bilim insanları, ultrason cihazlarının kolay ulaşılabilir olması nedeniyle aile hekimlerinin de şüpheli vakaları tespit edebileceğine dikkat çekti. Şüpheli durumların uzman hekimlere erken bildirilmesi halinde teşhis imkanının kolaylaşacağını belirten uzmanlar, erken tanı ve tedavinin ALS ile mücadelede kritik önemde olduğunu hatırlattı.

Ünlü fizikçi Stephen Hawking’in hastalığına öldükten sonra umut doğdu!

ALS DİĞER NÖROLOJİK HASTALIKLARLA BENZERLİKLER YAŞIYOR

Erken evrede teşhisi güç olan ALS’nin belirtileri başka nörolojik hastalıklara benziyor. ALS hastalığı EMG (elektromyografi), MR (Manyetik rezonans görüntüleme), kan ve idrar testleri, lomber ponksiyon (belden omurilik sıvısı alma) ve kas biyopsisi yöntemleri ile teşhis ediliyor. ALS’nin belirtileri ise genellikle yutmada zorluk, konuşmada bozulma, kaslarda kramplar ve seğirmeler, yürürken ayağın takılması, eşyaları taşımada güçlük ve yazı yazmada zorlanma ile kendini gösteriyor.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...