Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Kasım 2018 00:26

Kahvaltıda neler yemeliyiz ve nelerden uzak durmalıyız?

Sabah kahvaltıda bir çoğumuz uyanmak için kahve içiyor ya da sağlıklı beslenmek için portakal suyu içiyor. Ancak sabah açken tüketildiğinde bazı besinlerin zararı faydasından fazla olabilir.

Kahvaltıda neler yemeliyiz ve nelerden uzak durmalıyız?
kahvaltı

Hamur işleri
 
Börek, poğaça, simit, ekmek gibi maya içeren besinler mide zarını rahatsız eder ve gaz yapabilir.

Yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri
 
Mideniz boşken yoğurt yerseniz midede oluşan hidroklorik asit yararlı laktik asit bakterilerini öldürür.

Bu yüzden böyle ürünleri kahvaltıda tüketmenin çok az bir yararı olur.
 
Armut
 
Armutlarda bulunan saf lifler boş bir midenin hassas mukoza zarına hasar verebilir.

Şekerler
 
Şeker tüketmek ensülin seviyemizi artırır ve sonuç olarak "yeni uyanmış" olan pankreasımızı zorlar.

Sabah aç karnına şeker tüketmek diyabet hastalığına neden olabilir. Özellikle çocuklarınıza sadece kahvaltıdan sonra şeker yemesine izin verin.

Domates
 
Domatesler yüksek seviyede tanen asidi içerir ve tüketildiğinde mide asidinin artmasına neden olur. Midedeki bu asit artışı mide ülserine yol açabilir.

Salatalık ve diğer yeşil sebzeler
 
Çiğ sebzeler zengin amino asit kaynağıdır. Ancak açken tüketildiğinde mide yanması, gaz ve mide ağrısına neden olabilirler.

Muz
 
Mideniz boşken muz yediğinizde kanınızdaki magnezyum miktarında ciddi bir artış olur. Bu artış kalbinize zarar verebilir.

Baharatlar
 
Baharatlı yemekler mide mukozaya zarar ve rahatsızlık verebilir, ayrıca midenizde asit üretimini de artırır.

Sonuç olarak sindirim sisteminde birçok sorun ortaya çıkabilir.

Soğuk gazlı içecekler
 
Sabah gazlı içecekler içmek mukoza zarınıza zarar verebilir ve midedeki kan miktarını azaltır. Bu da, yediğiniz yemeklerin daha yavaş sindirileceği anlamına gelir.

Turunçgiller
 
Turunçgiller meyve asidi bakımından zengin meyvelerdir.
 
Aç karnına tüketildiği zaman mide yanmasına neden olabilir.

Ayrıca mide iltihabı riskini ve hatta mide ülseri oluşma riskini de artırır.

Kahvaltıda yiyebileceğiniz besinler
 
Yulaf ezmesi
 
Yulaf, mide zarınızın etrafında koruyucu bir kaplama oluşturur ve hidroklorik asidin mide duvarlarına zarar vermesini önler.

Yulaf aynı zamanda kolesterol düşürmeye yardımcı olan çözünebilen lifler içerir.

Kara buğday
 
Kara buğday sindirim sisteminizi nazikçe uyarır. Mükemmel bir protein, demir ve vitamin kaynağıdır.

Mısır unu yulafı
 
Vücudunuzdan toksinleri ve ağır metalleri atar, bağırsak floranızı düzenler ve uzun bir süre tok tutar.

Buğday tohumu
 
2 yemek kaşığı buğday tohumu günlük E Vitamini ihtiyacınızın %15'ini ve günlük folik asit ihtiyacınızın %10'unu karşılar.

Aynı zamanda sindirim sisteminizin sorunsuzca çalışmasına yardımcı olur.

Bal
 
Sabah tüketildiğinde, bal vücudunuzu uyandırır ve sisteminizi güçlendirip enerji verir.

Bal aynı zamanda beyin faaliyetlerinizi artırır ve iyi hissetmenizi sağlayan serotonin hormonu seviyesini yükseltir.

Mayasız tam tahıllı ekmek
 
Ekmekte bulunan karbonhidratlar ve diğer yararlı besinler vücudunuz için gereklidir.

Bu ürünü yemenin en iyi zamanı kahvaltıdır.

Karpuz
 
Aç karnına karpuz yemek bol miktarda sıvı ihtiyacınızı karşılar. Buna ek olarak, göz ve kalp sağlığınız için yararlıdır.

Yumurta
 
Araştırmacılar kahvaltıda yumurta tüketmenin günlük kalori alımını yarıya düşürdüğünü kanıtlamışlardır.

Kabuklu yemişler
 
Kahvaltıda tüketilen badem, ceviz ya da fıstık gibi kabuklu yemişler sindirim sağlığınızı iyileştirir ve midenizin pH dengesini korur.

Yaban mersini
 
Son dönemlerde yapılan araştırmalara göre kahvaltıda düzenli olarak yaban mersini tüketmek hafızanızı ve metabolizmanızı güçlendirir.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...