Tgrt Haber
07 Ekim 2021 07:12

Kalp sağlığı göbekten geçiyor

Karın içindeki organları çevreleyen yağ tabakasının, kalp ve damar sistemi için tehlikeli olduğunu ispatlayan bir çalışma, beli normalden 14 cm kalın olanlarda kalp krizi riskinin yüzde 40 arttığını gösterdi.

Kalp sağlığı göbekten geçiyor
kalp sağlığı,,sağlık,

Kilolu olmak birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Vücudun ağır yükünü kaldırmaya çalışırken en çok etkilenen organımız ise kalbimiz. Ancak geçtiğimiz günlerde ABD’de yayımlanan bilimsel bir çalışma, zayıf da olsa bel çevresi kalın olan kişilerin, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma, kalp krizinden ölüm riskini artırdığını gösterdi. İdeal bel çevresi; erkekler için 102 cm, kadınlar için ise 90 cm altıdır. Araştırma, bu ölçümün 14 cm fazlasının kalp hastalıkları riskini yüzde 40 artırdığını gösterdi.

KALP SAĞLIĞI GÖBEK ÇEVRESİNE BAĞLI

Kalp ve damar sistemi açısından en tehlikeli yağlanmanın göbek çevresinde olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Güngör “Göbek çevresi iç organ yağlanması ile paraleldir. Bel çevresi kalınlaştıkça, iç organlarımızın etrafı da yağla kaplanır. Karın bölgesindeki organların çevresinde toplanan yağ, insülinin glikozu enerjiye dönüştürmesini engelleyen rezistin gibi hormonların salgılanmasına sebep olur. Buna bağlı olarak Tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskini artar. Bu durum kalp krizi açısından son derece tehlikelidir. Vücutta çok fazla yağ dokusu depolamanın bir başka sonucu da "kötü" kolesterol LDL'yi yükseltmesidir” dedi.

Kalp sağlığı göbekten geçiyor

BEL-KALÇA ORANINIZI İYİ HESAPLAYIN

Türk Kardiyoloji Derneğinin Prof. Dr. Altan Onat önderliğinde yapmış olduğu ve Türkiye’nin kalp sağlığı konusundaki ilk ve en büyük çalışması olan TEKHARF-I çalışmasında kalp sağlığı ile vücuttaki yağın nasıl dağıldığını ortaya koyan bel-kalça oranı (BKO)’nun önemli olduğu ortaya çıkmıştı.

Kilonuzun fazla olup olmadığını tartıya çıktığınızda görüyorsunuz. Ancak bu kilonun kalp sağlığınız açısından tehlikeli olup olmadığını bel-kalça oranını hesaplayarak bulabilirsiniz. Bunun için elinize bir mezura alarak, kıyafetsiz şekilde ayna önüne geçin. Doğru rakamı elde etmek için belinizi sol kaburganızın hemen altından ölçün. Kalçayı ölçmek için, mezurayı en geniş alanın çevresinden geçirin. Belinizi ölçerek elde ettiğiniz rakamı, kalçanızı ölçerek elde ettiğiniz rakama bölün. Çıkan sonuç bel-kalça oranıdır. Rakam erkeklerde 1'den, kadınlarda 0,9'dan büyükse kalp ve damar hastalıkları açısından risk grubunda olduğunuzu gösterir.

Günümüzde genç nüfusta bel çevresi kalınlığının artmasıyla birlikte kalp hastalığı 65 yaş altı kişilerde daha yaygın hâle gelmeye başladı. TÜİK rakamlarına göre ülkemizde her sene yaklaşık 200 bin kişi kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak hayatını kaybediyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...