Tgrt Haber
19 Ocak 2023 20:51 - Güncelleme : 19 Ocak 2023 20:54

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Arzu Ercan'dan varis açıklaması: Görünmese de Hayati Tehlikeye Neden Olabilir

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Arzu Ercan varis görünümü hakkında merak edilenleri anlattı. İç varislerin dış görünüşü değiştirmeyeceğini ancak yaşam kalitesini olumsuz etkileyip ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebileceğini belirten Op. Dr. Arzu Ercan, varis tedavisinin günümüzde çok konforlu olduğunun ve ertelenmemesi gerektiğinin altını çizdi. 

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Arzu Ercan'dan varis açıklaması: Görünmese de Hayati Tehlikeye Neden Olabilir
varis

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Arzu Ercan varis ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr Arzu Ercan varisi “Varis kanı kalbe dönemeyip bacakta birikmesidir. Eğer bu kavşak noktalarında kapakçık hasarına bağlı olursa dışarıda kıvrılıp uzamış büyük damar yumakları görülür. Kimi hastalar buna makarna, patates tarlası hatta ip yumağı olarak isimlendirir. Burada hasta daha erken hastalığı fark eder, daha kolay yolla tanı konur ve hastalık risk oluşturmadan tedavi şansı bulur.” sözleri ile anlattı.

Yüzey ve derin damar sistemi ara bağlantı venleri vardır. Bu venler yüzeysel ve derin sistemi birbiriyle buluşturur. Bu damar yapısıyla, iki sistemde alışveriş ve akışkanlığı sağlayarak bir sistemde kanın birikmesinin önüne geçilmiş olur.

İÇ VARİS

Bu köprü damar kaçaklarında hasta hiç dışarıda varis oluşumu görmeyebilir. Bacakta olan rahatsızlık veren bir dolgunluk, huzursuzluk hisseder. Bacak şişer. Ayak bileği kalınlaşmaya başlar. Diz kıvrımları belli olmamaya başlar. Bacağı bir beden daha kalın gibi hisseder. İşte bu noktaların kaçaklarına "iç varis" noktaları denir.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr Arzu Ercan sözlerini“Hasta bacağına bakar görüntü olarak bir sıkıntı yoktur ama şikâyet çoktur. Zamanla iç varis noktalarındaki kaçaklar daha da ilerler. Kısmı basınç artışı yaparak olduğu alanlarda yukarıdaki şikayetlerin yanı sıra renk değişikliği ve daha da ileriki dönemlerde varis yaralarına neden olabilir.” diye sürdürdü.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr Arzu Ercan, “İç varis yani bağlantı venleri kaçakları derin toplardamar sistemi dediğimiz daha önemli sistemimizde problemlere neden olmaya başlar Bacakta bulunurken gelip beklemeden kalbe dönen kan bacakta birikmeye başlar. Bacakta gerekenden fazla kanın beklemesi staz dediğimiz tabloya neden olur. Basit bir ameliyatta, hafif bir enfeksiyon geçirip iki gün yatak istirahati gereken durumlarda, uzun süren yolculuklarda, oruç ve benzeri susuz kaldığımız dönemlerde kan pıhtısına neden olabilir. Bacağınızda ağrı, dolgunluk kramp şişlik aşama doğru genel renk değişikliği varsa dışarıdan varis olmasa bile bacaklarınızın iç yani kasların arasında olan damarlarda yetmezlik yani iç varis olabilir.” diyerek iç varis ile ilgili değerli bilgiler aktardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...