Tgrt Haber
07 Temmuz 2022 16:21 - Güncelleme : 07 Temmuz 2022 16:35

Kanser hastalarıyla ilgili çarpıcı araştırma: Dırdırcı eş ömrü uzatıyor 

Yapılan araştırmalara göre dırdır yapan eşler özellikle kanser hastalarının daha uzun süre hayatta kalmasına neden olduğunu ortaya koydu. 

Bilim insanları, yalnız yaşıyor olmanın hastalıklar için bir risk faktörü olarak kabul edilmesi gerektiğini savunuyor.
Kanser,Evlilik
Bilim insanları, yalnız yaşıyor olmanın hastalıklar için bir risk faktörü olarak kabul edilmesi gerektiğini savunuyor.

Bilim insanları ilginç bir araştırmaya imza attı. Araştırmaya göre evli ve biraz dırdırcı bir eşe sahip olan kanser hastalarının daha uzun yaşıyor.  Çinli bilim adamları, mide kanseri teşhisi konduktan beş yıl sonra evli erkek ve kadınların yüzde 72'sinin hayatta kaldığını ortaya koydu. Bunun nedeni ise eşlerinin birbirlerine sunduğu 'duygusal destek' ve doktora danışmak için yapılan dırdır. 

YALNIZLIK ARTIK BİR RİSK 

Uzmanlar, bekar veya yalnız yaşamanın bir risk faktörü olarak görülmesi gerektiğini savunuyor. 3.500'den fazla ABD'li yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, mide kanseri hastasının medeni durumunun hayatta kalma şanslarını etkileyebilecek bir faktör olduğunu ortaya koyuyor.  Anhui Tıp Üniversitesi akademisyenleri, 2010 ve 2015 yılları arasında erken evre mide kanseri teşhisi konan 3.600 hastanın verilerini inceledi. Hastanın yaşı, tümör boyutu ve medeni durumu gibi bir dizi faktörü hayatta kalma oranıyla karşılaştırdı.  Araştırmaya katılanların yüzde 54'ü evli, yüzde 17'si dul, yüzde 14'ü bekar ve yüzde 7'si boşanmış kişilerden oluşuyor.  Katılımcıların geri kalanı ise medeni durumları bilinmiyordu.

DIRDIRCI EŞ TEŞVİK EDİYOR 

Araştırmalara göre medeni durum, kanser hastalarında orta derecede bir etkiye sahip. Araştırmaya katılan uzmanlar “Bunun evli hastaların daha iyi finansal koşullara ve duygusal desteğe sahip olmasından kaynaklanabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca bir eşe sahip olmak şikayeti olan kişinin daha erken doktora gitmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı. 

Mide kanserinin başlıca belirtileri: Mide ekşimesi veya asit reflüsü, yutma sorunları, mide bulantısı, kusma, hazımsızlık, midede ağrı veya yumrular veya istemeden kilo verme. Cancer Research UK'ye göre, mide kanseri teşhisi konan kişilerin sadece yüzde 17'si 10 yıl hayatta kalıyor. Mide kanseri, 75 yaş ve üstü kişilerde daha yaygın olup erkeklerin hastalığa yakalanma riski daha yüksek. 

Araştırma, Journal of Investigative Medicine'de yayınlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...