Tgrt Haber
24 Ekim 2021 12:26

Sebebi herkesi şaşırttı! Kanser olduğunu 32 yıl sakladı!

ABD’de yaşayan Asya kökenli bir kadın 32 yıl boyunca kanser olduğunu çevresinden ve çocuklarından bir sır gibi sakladı.

Sebebi herkesi şaşırttı! Kanser olduğunu 32 yıl sakladı!
meme kanseri

Yvonne Liu adlı Asya kökenli Amerikalı bir kadın, 32 yıl boyunca meme kanseri olduğunu sır gibi sakaldı. Çinli ve Amerikalı arkadaşlarına yaşadıklarını anlatırsa kendisinden çekinmelerinden korktuğunu belirten Liu, memesinde bir kitle fark ettikten sonra hastaneye gittiğini ve kontrolleri sonucunda kanser olduğunun ortaya çıktığını söyledi. “32 yıl sonra sadece şans sayesinde hayattayım. Sadece bir tesadüf” diyen Liu, Çinli ve Amerikalı arkadaşlarının kanser olduğunu öğrendikleri zaman kendisini dışlamasından korktuğunu belirtti. 
Kanserle ilgili damgalanma korkusunun hastalığını gizli tutmasına neden olduğunu belirten Liu, “ Hasta olmaktan çok utandım. Utancım, benim veya atalarımın bu talihsizliği meydana getirmek için bir şeyler yaptığına dairdi.  Doğu Asya inançlarından kaynaklanıyordu. Asyalı Amerikalılar benimle ilişki kurarlarsa, kötü şansın başlarına geleceğine inanırlarsa beni hayal kırıklığına uğratacaklarını düşündüm. Hatta bazıları kanserin bulaşıcı olduğuna bile inanabilir” şeklinde ifade etti. 

UTANÇ VE KORKU ÖLDÜRÜYOR

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, kanserin Asya veya Pasifik Adalı Amerikalılar arasında önde gelen ölüm nedeni olduğunu bildirdi. Asyalı Amerikalıların ülkedeki tüm etnik/ırksal gruplar arasında en düşük kanser taraması oranına sahip olduğunun altı çizilirken bin yıllık Doğu Asya geleneksel inançlarından kaynaklanan utanç ve korku gibi karmaşık kültürel köklerin tedaviye ve kontrollerin önüne geçtiği kaydedildi. Bazı Asyalıların hastalığın karma veya kötü seçimlerden kaynaklandığına inandığı vurgulandı. 2019'da Texas Üniversitesi MD Anderson Cancer ve Çin Hong Kong Üniversitesi tarafından yayınlanan araştırmaya göre, Çinli Amerikalılar özellikle kanser ile kendilerinin damgalanma ve dışlanma korkusundan dolayı tedirgin.  

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...