Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Ağustos 2022 10:36 - Güncelleme : 09 Ağustos 2022 12:51

Ezber bozan araştırma: Kanser ve şeker hastalığını önceden belirliyor!

Diabetologia dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre vücudunda prostasin isimli protein düzeyi yüksek olan bireylerde kansere yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğu, aynı şekilde şeker hastalığı gelişme riskinin de üst seviyelerde olduğu belirlendi. Uzmanlar şeker hastalığı ve kanser gelişimini önceden saptayabilen bu araştırmanın çok değerli olduğunu vurguluyor.

Ezber bozan araştırma: Kanser ve şeker hastalığını önceden belirliyor!
kanser,şeker,kanser riski,prostasin

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun prostasin seviyesi yüksek olan bireylerde şeker hastalığı ve kanser gelişim riskinin önceden saptanmasıyla bu kişilerde alınması gereken tedbirlerin belirlenebileceğini ve bu hastalıklara bağlı ölüm oranlarının düşüş gösterebileceğini belirtiyor.

KANSERE BAĞLI ÖLÜMLERİ ARTIRAN SEVİYE

Prof. Dr. Uğur Coşkun, kanser ve şeker hastalığının tün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtiyor. Prostasin isimli proteinin yüksek düzeyde olması bireylerde şeker hastalığı gelişme riskinin yüksek olduğu ve aynı zamanda kansere bağlı ölümlerin bu kişilerde daha fazla olduğu gösteriyor.

Ezber bozan araştırma: Kanser ve şeker hastalığını önceden belirliyor!

Kanser ve şeker hastalığının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en önemli sağlık problemlerinden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Coşkun, “Birkaç gün önce yayınlanan bir çalışmada, vücudunda prostasin isimli protein düzeyi yüksek olan bireylerde şeker hastalığı gelişme riskinin yüksek olduğu ve aynı zamanda kansere bağlı ölümlerin bu kişilerde daha fazla olduğunu gösteriyor. Diabetologia dergisinde Xue Bao ve arkadaşları tarafından yayınlanan bu ilginç çalışmada, yaklaşık 4 bin kişinin kanından alınarak incelenen örneklerde ve 22 yıllık takibin sonucunda, prostatin düzeyi en yüksek dilimde olan grup en alt dilimde olanlara göre diabet riskinin yüzde 76 daha fazla olduğu gösteriyor. Yine benzer şekilde prostatin seviyesi en yüksek dilimde olan kişilerde kanserden ölme riski en alt dilimdekilere göre yüzde 43 daha fazla bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Ezber bozan araştırma: Kanser ve şeker hastalığını önceden belirliyor!

PROSTASİN NEDİR?

Prostatin epitel hücrelerde bulunan bir protein. Vücuttaki tuz dengesi ve kan basıncını düzenliyor. Aynı zamanda kan şekeri regülasyonu ile ilgisi etkisi de bulunuyor. Şeker hastalığı olan bireylerde pankreas, rahim ve karaciğer kanseri başta olmak üzere bazı kanserlerin daha sık görülüyor. Bu çalışmada saptanan sonuçlar gerçekten çok önemli çünkü şeker hastalığı ve kanser gelişimi riskinin fazla olduğunun önceden saptanması koruyucu yaklaşımları da beraberinde getiriyor. Ayrıca bu konudaki mekanizmanın çözülmesi ile tedavide önemli bir yol kat edebileceğini gösteriyor.

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...