Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Aralık 2021 14:28

Türk profesör alarm veren tabloyu yorumladı: Kapanmada sınır 50 bin

Türkiye’de Kovid-19 tablosu her geçen gün ağırlaşıyor. Peki 2022’ye nasıl giriyoruz, sonraki süreçte bizi neler bekliyor? Kapanma olacak mı? Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, süreçle ilgili merak edilenleri TGRT Haber’de cevapladı.

Türk profesör alarm veren tabloyu yorumladı: Kapanmada sınır 50 bin
Omicron,Kapanma olur mu,mRNA aşısı

Türkiye’de, Omicron varyantının hızla yayılmaya başlamasıyla beraber vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanıyor. Dünkü Sağlık Bakanlığı Türkiye Kovid-19 Tablosuna göre rakamlar 40 bine dayandı. Peki 2022 yılının ilk ayları nasıl geçecek? Kapanma olur mu? Grip ile Kovid-19’u ayırt etmek mümkün mü?  Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, TGRT Haber’de Kovid-19 süreciyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu. 

ZORLU BİR SÜREÇ TÜRKİYE’Yİ BEKLİYOR 

Ertuğrul, 2022 yılının ilk aylarının Omicron ve grip nedeniyle zor geçeceğini söyledi. İnsanların pandemi koşulları altında olduğunu tamamen unuttuklarını dile getiren Ertuğrul, ayrıca bunun gribin de yayılmasına yol açtığına dikkat çekti. “Sağlık sistemini zorlayacak durumlara doğru ilerliyoruz” diyen Ertuğrul, konuşmasına şöyle devam etti: “Bakalım ocak ve şubat ayı bizlere ne gösterecek? Sağlık hekimleri olarak hazırlıklarımızı yapmaya başladık.”

TABLO KARIŞIK 

Karışık bir tablo ile karşı karşıya olduklarını kaydeden Ertuğrul, süreci şöyle yorumladı: “Kovid-19 aşısı ve grip aşısı olmayanlarda karşımıza ağır tablolar geliyor. Akciğerde tutulma, yaygın kas ağrıları, öksürük ve ateş hem enflüanza hem de Kovid-19’da meydana gelebiliyor. Bunların ayrımı ancak PCR testi ile mümkün. Aşı olmuş kişilerdeyse hastalık, üst solunum yollarında görülebiliyor. Hafif öksürük, burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz ağrısı şeklinde. Bu durumda Kovid-19 diğer sonum yolu enfeksiyonları ile karışabiliyor. Yine yapmamız gereken PCR testidir. Aşılı olup hastalığı üst solunum yolunda geçirenler tespit edilmezse hastalığı yaymaya devam ediyorlar. Bu yüzden herhangi bir belirti görüldüğünde mutlaka doktora başvurup test yaptırsınlar.” 

Türk profesör alarm veren tabloyu yorumladı: Kapanmada sınır 50 bin

BU GRUBA DİKKAT! 

Ertuğrul, 2 doz mRNA aşısı olanların da özellikle Omicron’a yakalanılabileceğini ancak hastalığı hafif bir şekilde atlatabileceklerini söyledi. Aşının ağır hastalıktan koruduğunu kaydeden Ertuğrul, “Aşı olmayanlar için söyleyebileceğimiz tek şey kendilerini korumalarıdır. Maalesef yoğun bakımda yatan ve hayatını kaybedenlerin yüzde 90’ı aşı olmayanlar. Kalp hastalığım, tansiyonum var deyip aşı olmayan bir grup var. Aksine bu gurupların mutlaka aşı olması gerekiyor. Gerçekten hastalık tablosu bu gurupta çok ağır geçiriyor. Çünkü önümüzdeki günlerde özellikle zorlu bir sürece gireceğiz.” 

50 BİNİ BULURSA KAPANMA OLABİLİR 

Omicron’un verilerinin yansıdığı ülkelerin aşı oranlarının yüksek olduğuna dikkat çeken Ertuğrul, aşısızlarda Omicron’un ağır geçtiğini kaydetti. Türkiye’de aşı oranlarının çok yüksek olmadığının altını çizen Ertuğrul, bu oranın yüzde 40 oranında olduğunu belirtti. Vakaların 50 bini aşması durumunda kapanmadan bahsedilebileceğini belirten Ertuğrul, bu şartlarda sağlık sisteminde bir tıkanma olabileceğini belirterek şöyle devam etti: 
“Bu hastalık nasıl olsa hafif geçiyor diye güvenmeyelim. Kalabalık ve kapalı yerlerden uzak duralım. Maskemizi takalım, aşımızı olalım.” 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...