Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 May 2021 16:46

Kapanmada hangi hobilere başlamalıyız?

Tam kapanma döneminde olduğumuz günlerde evlere hapsolmuş durumdayız. Aşılama tamamlanmadan da ev hapsinden kurtulacağımız yok gibi gözüküyor. Çoğu insan depresyon belirtisi vermeye başladı. Peki mutlu olmak için tam kapanmada hangi hobilere başlamalıyız? Neler yapmalıyız? Detayları Uzman Psikolog Esra Ezmeci TGRT HABER'e açıkladı.

Kapanmada hangi hobilere başlamalıyız?
Kapanma

Tam kapanmaya girdiğimiz bu dönemde eve kapanmanın psikolojik yönden herkesi etkilediği görülüyor. Peki kapanmada neler yapabiliriz? Hangi hobilerle ilgilenebiliriz? Detayları Uzman Psikolog Esra Ezmeci TGRT HABER'e açıkladı.

Zorlayıcı bir süreçten geçtiğimizi belirterek başlayan Ezmeci, “Bilmediğimiz belirsiz bir dönemdeyiz ve evlere kapanmak zorunda kaldık. Zaten kısıtlanmak psikolojik olarak hepimizi negatif etkileyen bir durumdur.” dedi.

“Kapanma sürecinde sahip olduğumuz birçok şeyden de uzağız. Denizden, topraktan, yürüyebilmekten, sahilin kokusunu almaktan arkadaşlarımızla birlikte olmaktan normal zamanda normalleştirdiğimiz kıymetini bilmediğimiz birçok şeyden uzağız”

Hobiler için çok önemli bir zamanda bulunduğumuzu dile getiren Ezmeci, “ Tabi hobileri yapabilmek içinde kısıtlı yerimiz ve zamanımız var. Özellikle doğadan ve topraktan uzak kalmak zorunda kaldığımız bu günlerde toprakla uğraşıyor olmak, bahçecilikle uğraşmak bir şeyler yetiştirmek insan psikolojine iyi geliyor.” dedi.

Ezmeci, bahçe imkanı olmayanlar içinde saksılarda yetiştirilen bitkilerinde insan psikolojisine iyi geldiğini söyledi.

AİLE İLE VAKİT GEÇİRMEK

Aynı zamanda ailemizle vakit geçirmeyi ön plana çıkaran Ezmeci, beraber uğraşabileceğimiz kutu oyunları almanın aile ile pozitif vakit geçirmenin de insan psikolojisini olumlu yönde etkilediğini söyledi. 

Hepimizin bir potansiyeli olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Esra Ezmeci, “Böyle zamanlarda duygularımızı ifade etmeyi bilmiyoruz” dedi.

DUYGULARIMIZ SORULMAZ

“Çocukluğumuzdan beri duygularımız sorulmaz. Yemeğimizi yediğimiz sorulur, üşüyüp üşümediğimiz sorulur, dersimizi yapıp yapmadığımız sorulur ama nasıl hissettiğimiz sorulması unutulan sorulardandır”

İşte tam da bu yüzden bu dönemde depresifiz, mutsuzuz, kendimizi kısıtlanmış hissediyoruz. Fakat şimdiye kadar duygularımızı ifade etmeyi öğrenmesek de şu anda resim çizerek, seramikle uğraşarak, takı tasarımı yaparak ve yazılar yazarak duygularımızı ifade etmeyi öğrenebiliriz.

Bu duyguların dışarı vurulmasına ihtiyacımızın olduğunu söyleyen Ezmeci, bu dönemde yapacağımız küçük sanatsal faaliyetlerin, küçük küçük hobilerin ya da müzikle uğraşmanın duyguları ortaya çıkaracağını ifade etti. 

UMUTLU OLMAK ÇOK ÖNEMLİ

Her zaman bu sürecin içerisinde olmayacağımızı da belirterek konuşmasına devam eden Ezmeci:

“Aşılama süreci tamamlanana kadar kapalı ve kısıtlı bir süreçte olacağız. O yüzden bu dönemlerde önce geleceği düşünüp, diyelim ki bundan bir sene sonra daha rahat olabileceğimiz günlerdeyiz ve o güne yatırım olacak ne yapabilirim?”

“Mesela bu hobilerimi şimdi sadece bu kısıtlı dönemde yapmayım, kısıtlı dönemden sonra da hayat boyu yapabileceğim, benim ruhuma iyi gelen aynı zamanda da bunların eğitimini alabileceğim şeyler yaparsam benim için hem maddi hem manevi yatırım olur diye düşünmeliyiz.”

ÇOCUKLAR NE YAPMALI?

Çocuklar için daha zorlu bir dönem olduğunu ifade eden Uzman Psikolog Ezmeci, “Hastalıklar, travmalar hepsi bizim hayatımıza kodlanır. İlerleyen süreçlerde de hayatımıza aktarım yoluyla da çocuklarımıza hatta çocuklarımızın çocuklarına bile aktarılır.” Dedi.

NE KONUŞTUĞUMUZ NASIL DAVRANDIĞIMIZ ÇOK ÖNEMLİ

“Çocuklar bizim anlattıklarımızdan çok nasıl yaptığımıza ve nasıl davrandığımıza bakıyorlar. O yüzden bu süreçte ebeveynlerin umutlu konuşması, geleceğe yatırım yaptığımızı çocukların görmesi gerekir.” 

PLANLI YAŞAMAYA DEVAM ETMELİYİZ

Planlı yaşamanın önemine vurgu yapan Ezmeci, “Dışarda nasıl aktifken planlı yaşıyorsak, aynı o planlamayı anne ve babalar çocuklarıyla yapmalıdır.” İfadelerini kullandı.

“Çocuklarda bitkiyle, bahçeyle uğraşabilir. Bu arada çocukların güneş ışığı alması özellikle mutlu olması ve depresyondan uzak kalması için önemlidir. En azından balkona, cama çıkarmak ve belirli saatlerde güneş almasını sağlamakta psikolojilerine iyi gelir.”

Spor yapmanın da çok önemli olduğunu belirten Ezmeci, online derslerle spor yapabileceklerini söyledi.

Çocukların gerçeklikle bağını koparmaması gerektiğini söyleyen Uzman Psikolog Ezmeci, “İnternet dünyasında biliyoruz ki, ilizyonel bir dünya var, gerçeklikle bağını koparmaması ve sosyal medyadan ya da sosyal internet ağlarından gelebilecek tehlikelerden de kendini koruyabilmesi çok önemli, bu yüzden kontrolü çocuklarımızın üzerinden bırakmamız lazım.” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...