Tgrt Haber
12 Temmuz 2021 17:58

Kappa varyantı nedir? Delta varyantından farkı ne?

Son günlerde ortaya çıkan Covid-19 varyantları tüm dünyayı korkuya sürükledi. Geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan varyantlara Kappa varyantı da eklendi. Kappa varyantı ortaya çıkmasıyla akıllara "Kappa varyantı nedir? Kappa varyantı tehlikeli midir? Aşılar Kappa varyantına karşı etkili mi?'' soruları geldi.

Kappa varyantı nedir? Delta varyantından farkı ne?
kappa,kappa varyantı,kappa varyant,delta varyantı,delta

Tüm dünyanın Koronavirüs pandemisiyle mücadelesi devam ediyor. Aşılama çalışmalarının başlamasının ardından yavaş yavaş normale dönenleri yeni varyantların ortaya çıkması endişeye düşürdü. Alfa, Beta, Delta, Delta Plus ve Lambda varyantlarının ardından şimdi de Kappa varyantı korkuya neden oldu. Kappa varyantı Uttar Pradesh'te adı açıklanmayan 66 yaşındaki bir hastada tespit edildi. Hasta tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Peki Kappa varyantı nedir? İşte yeni Covid-19 varyantı Kappa hakkında bilmeniz gereken her şey.

KAPPA VARYANTI NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Kappa varyantı yeni bir Covid-19 varyantı değil. Kappa varyantı ilk olarak 2020 Ekim tarihinde Hindistan’da görüldü. DSÖ şu an bu varyantı tehlikeli olarak tanımlamasa da incelemelere devam ettiğini ve Kappa varyantı için ''ilgi çekici'' varyantlar listesine aldığını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü Dleya varyantını ise daha tehlikeli durumlar için kullandığı ''endişe verici'' şeklinde tanımladı.Bilim insanlarına göre Kappa varyantı diğer varyantlar gibi Covid-19’un bir türü ve tedavisi mümkün. Kappa varyantının görüldüğü Uttar Pradesh'teki tıp fakültesi sorumlularından Amit Mohan Prasad'a göre ortada endişelenecek bir durum yok.

Prasad; ''Bunlar yeni bir varyant değil, bu yüzden bizi ilgilendirmiyor. Nisan ayından bu yana Kappa varyantı vakalarımız oldu ve endişelenecek bir şey yo'' açıklamalarına yer verdi.

Kappa varyantı nedir? Delta varyantından farkı ne?

AŞILAR KAPPA VARYANTINA KARŞI ETKİLİ Mİ?

Kappa varyantı üzerinde henüz kesin bir araştırma sonucu bulunmadığından aşıya karşı bir bağışıklığının olup olmadığı bilinmiyor. Bu konuda somut bir veri olmamasına rağmen Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi, Biontech aşısının Kappa varyantına karşı etkili olduğunu belirtti. Aynı şekilde Oxford Üniversite de Haziran ayında yaptığı Kappa varyantı araştırmasında Kappa varyantı için Biontech aşısının etkili olduğunu açıkladı.

Uzmanlar Kappa varyantına karşı Biontech aşısının etkili olduğunu belirtse de Koronavirüs tedbirlerinin uygulanmaya devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Maske, mesafe ve hijyen konusunda dikkatli olmanın çok önemli olduğunu vurgulayan yetkililer aşıların %100 etkinliğinin bulunmadığını hatırlattı.

DELTA VERYANTI İLE KAPPA VARYANTI ARASINDAKİ FARK

Her iki Covid-19 varyantı da ilk olarak 2020 Ekim ayından Hindistan’da görüldü. Nisan 2021 tarihinden Delta varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından ''endişe veren'' varyantlar arasına girdi. Kappa varyantı ise ''ilgi çekici'' varyantlar kategorisinde kalmaya devam etti. Dünyada mevcut Covid-19 vakalarının çoğu Delta varyantı kaynaklı. Bu nedenle herkesi tehdit eden varyant aslında Delta ve Delta Plus varyantı. Hindistan’da pandeminin ikinci dalgasının oluşmasına Delta varyantı neden olurken Kappa varyantından yalnızca bir kişi hayatını kaybetti. Türkiye'de de Delta varyantı her geçen gün artışl gösteriyor. Sağlık Bakanlığı Covid-19 varyantlarına karşı en büyük gücün aşı olmak olduğunu vurguladı. Her iki varyantın da aynı soya ait olduğunu belirten uzmanlar Kappa varyantının Delta varyantı tarafından boğulduğunu belirtti. Bu nedenle Hindistan dahil olmak üzere dünyadaki pek çok ülkeyi delta varyantı tehdit ediyor.

Kappa varyantı ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik. Siz de sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...