Tgrt Haber
24 May 2021 08:57

Kara mantar nedir? Mukormikoz belirtileri nedir, tedavisi nasıl yapılır?

Koronavirüs salgınında büyük sorunlarla karşılaşılan Hindistan'da şimdi de Kara Mantar (Mukormikoz) hastalığı şoku yaşanıyor. Peki, binlerce kişinin etkilendiği "Kara Mantar nedir? Belirtileri nelerdir? Kara Mantar hastalığı neden olur?" Tüm detaylar haberimizde...

Kara mantar nedir? Mukormikoz belirtileri nedir, tedavisi nasıl yapılır?
kara mantar,kara mantar hastalığı nedir,salgın,hindistan,Mukormikoz,covid-19,pandemi

Koronavirüsün en fazla can aldığı ülkelerden biri olan Hindistan, şimdi de Kara Mantar hastalığı ile mücadele etmeye çalışıyor. Tıp dilinde "Mukormikoz" denilen ve halkın şeklinden dolayı "Kara Mantar" hastalığı olarak bildiği ve özellikle Covid 19'dan iyileşmiş hastalara zarar verdiği söyleniyor. Hindistan'da ortaya çıkan kara mantar hastalığı halk arasında büyük endişe ve korkuya neden oluyor. Enfeksiyonun beyne sıçramasını önlemek amacıyla binlerce hastanın gözlerinde ya birinin ya da ikisinin birden alınması gerekiyor.

Kara Mantar

İşte Kara Mantar hastalığı ile ilgili bilinmeyen ve merak edilenler... 

Kara Mantar nedir? 

"Kara mantar" olarak da bilinen nadir ve ölümcül durum olan mukromikoz, zayıf bir bağışıklık sistemine sahip insanları öldürebilen, mukromisetler olarak bilinen ve doğal olarak mevcut küflerden kaynaklanıyor. Enfeksiyon hastalığı olarak bilinen mukormikoz yani kara mantar, çok nadir görülse de öldürücüdür. Hastalık insandan insana geçmiyor. Ancak genellikle toprak, bitki, gübre, çürümüş meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu insana bulaşıyor. Sinüs, beyin ve akciğerleri etkileyen kara mantar, diyabet hastalarında veya kanser ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde hayati tehlikeye yol açabiliyor.

Kara Mantar hastalığının belirtileri nelerdir?

Kara Mantar Nedir?

  • Şiddetli ateş,
  • Nefes darlığı
  • Kuru ve kanlı öksürük,
  • Kanlı kusma,
  • Yüz bölgesinde ağrı,
  • Gözlerde şişkinlik ve göz yuvalarının dışa doğru çıkması,
  • Sinüslerde kızarıklık,
  • Karın bölgesinde ve göğüsde baskı ve ağrı,
  • Fenalık hissi, şuur bulanıklığı,
  • Yorgunluk ve sürekli uyuklama isteği
  • Ciltde kızarıklık, 
  • Cilt enfeksiyonlarında sıvı birikimi, akıntı, şiddetli ağrı, sertlik, şişlik ve siyahlaşma

gibi belirtileri bulunuyor. 

Kara Mantar Nedir

Doktorlar, salgının şiddetli Covid-19 tedavisinde kullanılan steroidlerden kaynaklandığına inanıyor çünkü ilaçlar bağışıklığı azaltıyor ve kandaki şeker seviyelerini yükseltiyor.

Kara Mantar Hastalığı Nasıl Ortaya Çıktı? 

Kara Mantar enfeksiyonu, kişinin kan dolaşımına bir kesik yoluyla veya solunum sisteminden bulaşıyor. Buradan da diğer hayati organlara sıçrayıp özellikle kalp, beyin ve akciğerlere zarar veriyor. Hastalığın özellikle COVID-19 geçirmiş hastalara zarar verdiği belirtiliyor.

Kara Mantar Nedir?

Uzmanlar, COVID-19 hastalarında steroid kullanımının hastalığı tetiklediğini belirtiyor. Yani COVID-19 virüsünden temizlenmiş olan birçok hastanın Kara Mantar nedeniyle hayatını kaybettiği söyleniyor. Doktorlar ve sağlık yetkilileri, siyah mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için gerekli olan amfoterisin B antifungal ilacının eksikliği konusunda uyarıda bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...