Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Haziran 2021 16:29

Kara Ölüm'ün en eski kurbanı bulundu

Ortaçağ Avrupa’sında milyonlarca kişinin ölümüne neden olan Kara Ölüm’de ilk hasta belirlendi. Letonya’da 5 bin yıldan daha uzun bir süre önce ölen erkeğin, hastalığın en eski türüyle enfekte olduğu açıklandı.

Kara Ölüm'ün en eski kurbanı bulundu
Kara Ölüm,Ortaçağ Avrupa

Kara ölüm, Ortaçağ Avrupa’sının en ölümcül salgını, milyonlar kişinin ölümüne ve sakat kalmasına neden olan hastalık. Bilim insanları, Ortaçağ Avrupa’sında 5 bin 300 yıllık kalıntılar hakkında, “"Şimdiye kadar bilinen en eski veba kurbanını bulduk” dedi.

Kara Ölüm’ün ilk hastasına ait örneklerin, Letonya’da Baltık Denizi’ne Salac Nehri’nin kıyısında bir mezarda bulundu. Adamın üç farklı kişiyle birlikte gömüldüğü ortaya çıktı.

ANALİZ İLE DNA DİZİLİMİ YAPILDI

Cell Reports dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında araştırmacılar, dört kişinin kemiklerinden ve dişlerinden alınan örnekleri analiz ederek DNA dizilimi yaptı. Ardından, onları bakteri ve virüsler için test ettiler. Yirmili yaşlarında avcı-toplayıcının  “Yersinia pestis” bakterisinin neden olduğu eski bir veba türü ile enfekte olduğunu görünce şaşırdılar. 

KARA ÖLÜM’ÜN EN ESKİ KURBANI

Bilim insanları, ortaçağ Avrupası’nda milyonlarca kişinin ölümüne neden olan “Kara Ölüm”ün şimdiye kadar tespit edilen en eski hastasının kalıntılarına ulaştı. 

HASTALIĞA 1 HAFTA DAYANDI

Dr. Krause-Kyora, "Büyük olasılıkla bir kemirgen tarafından ısırıldı, Yersinia pestis'in birincil enfeksiyonunu kaptı ve en fazla bir hafta septik şoktan öldü" dedi.

KARA ÖLÜM’ÜN 7 YIL ÖNCE ORTAYA ÇIKTIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Bununla birlikte bilim insanları, antik bakterinin yaklaşık 7 bin yıl önce, tarımın Orta Avrupa'da gelişmeye başladığı sırada ortaya çıktığını belirtti. Bakterinin büyük salgınlara neden olmadan hayvanlardan insanlara sporadik ( herhangi bir sağlık sorununun bir bölgede zaman zaman ve tek tük sayılarda görülmesi) olarak sıçramış olabileceği aktarıldı.Bu sürecin ardından, Yersinia pestis zamanla, insanları enfekte etmeye adapte oldu, sonunda pireler tarafından yayılan ve ortaçağ Avrupa'sını kasıp kavuran ve milyonlarca ölüme neden olan hıyarcıklı veba olarak bilinen forma dönüştü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...