Tgrt Haber
16 Haziran 2022 15:40 - Güncelleme : 16 Haziran 2022 16:02

Milyonlarca insanı öldüren hastalığın kaynağı mezarlardan çıktı! İşte kara vebanın nedeni

1347-1351 yılları arasında milyonlarca kişinin ölümüne neden olan kara veba hastalığının kaynağı, 700 yıllık Kırgızistan mezarlarından çıktı. 

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: The Guardian
Milyonlarca insanı öldüren hastalığın kaynağı mezarlardan çıktı! İşte kara vebanın nedeni
kara veba,hastalık

Şimdilerde koronavirüs ve maymun çiçeği virüsü hastalığıyla boğuşan dünya bir dönem de milyonlarca kişinin ölmesine neden olan kara veba hastalığıyla mücadele ediyordu. 1347-1351 yılları arasında Avrupa'da ve Kuzey Afrika'da zirveye ulaşarak 75-200 milyon kadar insanı öldüren kara vebanın kaynağı ise bir tülü bulunamamıştı ta ki bilim insanları Kırgızistan'daki 700 yıllık mezarları kazana kadar...

Bilim insanları, kara vebanın kaynağı ve gizemine ilişkin çok önemli tespitler gerçekleştirdi. The Guardian'ın haberine göre, kara ölüm olarak da bilinen virüs, ticaret yollarına yayılarak kıtaları sardı ve milyonlarca insanın ölümüne neden oldu.

Leipzig'deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden Prof. Johannes Krause,"Yalnızca Kara Ölüm'ün atasını değil, bugün dünyada dolaşan veba türlerinin çoğunun atasını da bulduk." dedi. İskoçya'daki Stirling Üniversitesi bilim insanı Philip Slavin ise, "Kara Ölüm'ün kökeni hakkındaki asırlık tartışmaları sona erdirmeyi başardık" dedi. Salgının kaynağına ilişkin yapılan araştırmalardan sonuncusu Nature dergisinde yayımlandı.

Milyonlarca insanı öldüren hastalığın kaynağı mezarlardan çıktı! İşte kara vebanın nedeni

BAKTERİ GENOMUNUN ANALİZİYLE ORTAYA ÇIKTI

Slavin, Kırgızistan'ın kuzeyinde 1338-39 yıllarında ani ölümlerin anlatıldığı 1890 tarihli bir çalışmada ip ucu yakaladıklarını söyledi. Kara Veba'dan 7- 8 yıl öncesine dair anlatının peşine düşen Slavin, antik DNA'ları inceleyen uzmanlardan oluşan bir ekip kurarak bölgeye gitti.

Bakterinin genomunun tam analizi, sekiz yıl sonra Avrupa'da Kara Ölüm'e neden olan türün doğrudan atası olduğunu ve sonuç olarak, muhtemelen bir sonraki kıtadaki nüfusun yarısından fazlasının ölüm nedeni olduğunu buldu. Bilim insanları, suşun yaşayan en yakın akrabasının aynı bölgedeki kemirgenlerde bulunduğunu söyledi.

İnsanlara hala hıyarcıklı veba bulaşmış olsa da, daha iyi hijyen ve enfeksiyonu insanlara bulaştırabilen sıçan pireleriyle daha az temas, daha fazla ölümcül veba salgınlarını önledi.

Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...