Tgrt Haber
13 Haziran 2021 14:23

Kardeş kanı bitkisi şifa değil 'zehir' saçıyor

“Kardeş kanı bitkisi” olarak Türkiye’de bilinen ve sinirleri yatıştırdığı, ruhsal bozukluklara iyi geldiği düşüncesiyle vatandaşlar tarafından rağbet gören bitki ciddi hayati tehlike oluşturduğu belirlendi.

Kardeş kanı bitkisi şifa değil 'zehir' saçıyor
Kardeş kanı bitkisi,Kardeş kanı,Acil Tıp Kliniği Eğitim İdare Sorumlusu Doç. Dr. Gülşen Çığşar,akciğer

40’lı yaşlardaki kadın kullandığı kardeş kanı bitkisi sonrası şiddetli bulantı ve baş dönmesi sebebiyle hastaneye başvurdu. Burada ilk müdahalesi yapılan hasta durumu ağırlaştıktan sonra yoğun bakıma alınarak entübe edildi. Hastanın tedavi sürecine ilişkin açıklama yapan hastanenin Acil Tıp Kliniği Eğitim İdare Sorumlusu Doç. Dr. Gülşen Çığşar, hastada yapılan ilk tetkiklerde karaciğer enzimlerinde yükselme görüldüğünü belirtti.

Kardeş kanı bitkisi şifa değil 'zehir' saçıyor

İDRAR TAHLİLLERİNDE AĞIR METALLER TESPİT EDİLDİ

Hastayı önce “hepatit” şüphesi ile araştırma yapıldığı daha sonra toksikoloji sorgulaması ile yakınlarına hastanın toksik (zehirli) bir madde kullanıp kullanmadığı soruldu.Hasta yakınlarının ‘kardeş kanı’ bitkisinin kullandığını suda kaynatıp içtiğini söylemesi üzerine böyle bir bitki olduğunu ama Latince adıyla Türkiye'de olan ürünün aynı olmadığı saptandı. Yapılan incelemeler neticesinde hastanın kanında ve idrarında yüksek miktarda kadmiyum, ileri araştırmada ise kanında yüksek miktarda mangan çıktı.  'Kardeş kanı' ismiyle satılan ürün incelediğinde onda da yüksek miktarda kadmiyum ve mangan bulunduğu görüldü. Hasta ağır metal nedeniyle toksik hepatit bulgusuyla değerlendirildi. İdrar çıkışı olmayan hastada böbrek yetmezliği gelişti

Kardeş kanı bitkisi şifa değil 'zehir' saçıyor

HAYATİ TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR

Hastanın kas yıkımının başladığı, kemiklerinde “kadmiyum” isimli ağır metal de bulunduğu tespit edilmesinin üzerine hasta yoğun bakıma alındı. Entübe olarak tedavi gören hastanın hayati tehlikesi devam ediyor. Hastanın ürünü bir kez kullandığı öğrenilirken materyalin incelemesi devam ediyor. İçinde yoğun miktarda ağır metal bulunduğu görüldü ve insan vücuduna zararlı ve hayati bir risk oluşturuyor.  Uzmanlar vatandaşları bilinmeyen ürünleri kullanmaması konusunda uyardı.

Kardeş kanı bitkisi şifa değil 'zehir' saçıyor

TÜRKİYE’DE SATILAN ÜRÜN ASLINDA DENİZ MERCANI

Olay sonrası yapılan araştırma neticesinde Türkiye’de satılan ‘kardeş kanı’ bitkisinin aslında bulunmadığı öğrenildi. Kardeş kanı olarak belirtilen bitkinin bu adla satılan üründen farklı olduğu ve okyanustan çıkarılan mercan kayaları olduğu tespit edildi.  İnternette de satışı yapılan ürünün hastada böbrek ve karaciğer yetmezliği oluşturduğu belirtildi.

Kardeş kanı bitkisi şifa değil 'zehir' saçıyor

400 TL’DEN SATILIYOR

"Kardeş kanı" bitkisi ismiyle aktarlarda satılan bu ürün hakkında internette sinirleri yatıştırdığı, korku, endişe, uyku problemlerini çözdüğü, yaraları iyileştirdiği, nefes darlığına ve astıma iyi geldiği, kabızlığı önlediği, çocukların büyüme geriliğini ve alt ıslatma gibi sorunlarını giderdiği gibi özellikler sıralanıyor. Vatandaşların "şifa" olduğunu düşündükleri için yoğun rağbet gösterdiği ürün, kilosu 200-400 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...