Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Temmuz 2022 08:26 - Güncelleme : 21 Temmuz 2022 12:30

Karpuzu kimler, neden yiyemez? Kararında tüketin, kardiyolojik problemler yaşamayın!

Yaz aylarında sıklıkla tükettiğimiz meyvelerin başında karpuz geliyor. Lezzetli ve serinletici meyve olan karpuzun vücut sağlığımız için çok sayıda faydası olsa da fazla tüketildiğinde vücut için bazı problemlere neden olabiliyor. Karpuzun besin değeri nedir? Faydaları, zararları nelerdir? Kimlerin tüketmesi sorun oluşturur? Detaylar haberimizde...

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Karpuzu kimler, neden yiyemez? Kararında tüketin, kardiyolojik problemler yaşamayın!
karpuz,karpuzlu smoothie,glisemik indeks

Karpuz, besin değeri bakımından son derece zengin bir meyve olmasının yanında bünyesinde barındırdığı yüksek orandaki su sayesinde vücudun su ihtiyacını sağlayan muhteşem bir yaz meyvesidir. Yüksek oranda potasyum, magnezyum, C vitamini, A vitamini, B1, B5, B6 vitaminleri ve önemli miktarda beta karoten ile karatenoidler açısından çok zengindir. Bu besin değerleri karpuzu bazı hastalıklara karşı koruyucu bir besin olarak karşımıza çıkartsa da glisemik indeksinin yüksek olması bazı grup insanlar için tüketimini sınırlandırıyor.

KARPUZUN FAYDALARI

İçeriğindeki potasyum ve yüksek orandaki suyla kolestrol ve kan basıncının düşmesine ciddi ölçüde katkıda bulunan karpuzun kalp sağlığı için önemli bir rolü bulunuyor. Aynı zamanda iltihaplanmayı durduruyor, kas ağrılarını hafifletiyor, yüksek su oranıyla böbrek hastalıkları üzerinde önemli katkılar sağlıyor.

KARPUZLA VÜCUNUZU NEMLENDİRİN

İnsan vücudu su kaybettiğinde baş ve göz ağrıları, yorgunluk, cilt kuruluğu, dikkat eksikliği, asabiyet gibi ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Vücudun su ihtiyacını karşılamak için su içmek kadar yüksek su içeren besinler tüketmek de çok önemli. Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, yeterli miktarda tüketildiğı takdirde dolaşım sistemi ve cilt sağlığına büyük ölçüde katkı sağlıyor. Cildi nemlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda parlaklık katarak cilt lekelerini solduruyor.

Karpuzu kimler, neden yiyemez? Kararında tüketin, kardiyolojik problemler yaşamayın!

KAS AĞRILARINI AZALTIYOR

Karpuz, sitrülin adında bir amino asidi içinde bulunduran harika bir meyvedir. Sitrülin ise kas ağrılarının azalmasında etkin rolü olan bir bileşendir. Karpuz içeriğinde bulunduruduğu bu maddeyle özellikle spor sonrası hissedilen kas ağrılarının azalmasında oldukça etkili olabiliyor. Bunun yanı sıra düzenli karpuz suyu tüketmek sitrülin emilimini arttırıyor. 

KOLON KANSERİNDEN KORUR

Karpuz içeriğinde bulunan yüksek su oranıyla sindirim sisteminin verimli şekilde çalışmasına katkıda bulunuyor ve içeriğindeki lif türü sebebiyle bağırsak fonksiyonunu destekleyerek kalın bağırsakta faydalı bakterilerin üremesine yardımcı oluyor. Ayrıca probiyotiklerce zengin olmasından dolayı kolon kanseri riskini düşürüyor. Antioksidan içeriğiyle beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenleyerek kilo verme ve kilo koruma üzerinde etkili bir besin olarak öne çıkıyor. 

KİMLER KARPUZ TÜKETİMİNİ SINIRLAMALI

Karpuz, 72 puanlık glisemik indeksiyle yüksek bir değere sahip. Bu bağlamda diyabet hastaları, kan şekeri seviyesi ve yüksek glisemik indeksi sebebiyle, karpuz tüketimini sınırlandırmaları gerekiyor. Ayrıca Hiperkalesimi hastalığı bulunan kişilerin karpuz tüketiminde dikkatli olması gerekiyor. Dolayısıyla, karpuzun yüksek miktarda potasyum barındırması sebebiyle kanında yüksek potasyum bulunan hiperkalesimi hastalarının karpuz tüketimini kısıtlaması gerekiyor. Uzmanlar, bu hastalığa sahip kişilerin günde yarım porsiyon karpuz tüketmelerini, fazla tüketildiği takdirde kalp ritminde bozukluk, gaz sancısı, şişkinlik ve bazı kardiyolojik problemlere davetiye çıkarılacağını belirtiyor.

KARPUZLU SMOOTHİE TARİFİ

Son derece sağlıklı bir besin olarak söz ettiğimiz karpuzu direk tüketebildiğimiz gibi farklı tarif seçenekleriyle de lezzetlendirebiliriz. Son dönemlerde tüm meyvelereden elde edilen frape ve smoothie gibi içecekler, alternatiflerimizi çoğaltabiliyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde sıklıkla tükettiğimiz karpuzun bir de smoothie halini deneyerek sadece 192 kalorili sağlıklı bir içecekle gübe merhaba diyebilirsiniz.

Karpuzu kimler, neden yiyemez? Kararında tüketin, kardiyolojik problemler yaşamayın!

Malzemeler:

  • 3 dilim karpuz
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı kuru üzüm
  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 5 adet bisküvi

Tarif:

Karpuzun çekirdeklerini çıkartın ve tüm malzemeleri blendere alın ve malzemeler incecik hale gelene kadar blenderi çalıştırın. İsteğe bağlı olarak servis ederken üzerine hafif iri taneli fındık atabilir ve birkaç buz tanesi ekleyebilirsiniz.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...