Tgrt Haber
22 May 2022 11:56 - Güncelleme : 22 May 2022 13:17

Kene kabusu geri döndü! Uzmanlardan korkutan uyarı: Ölümcül risk daha fazla

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte uzmanlardan kene ile ilgili uyarılar gelmeye başladı. Türkiye’nin her bölgesinde görülen vakaların  bu sene daha hız seyrettiği ve ölümcül kanama riskinin daha fazla olduğu aktarıldı.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Kene kabusu geri döndü! Uzmanlardan korkutan uyarı: Ölümcül risk daha fazla
Kene,Hastalık,Uzman,Uyarı

Yaz aylarında ortaya çıkan ve yaklaşık beş bin türe sahip keneler, herkesin korkulu rüyası oldu. Açık havada ağaçlarda, çalılarda, yaprak yığınlarında ya da çimlerde bulunan kenelere ile ilgili uyarılar gelmeye başladı.

“Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi” vakalarının artış gösterdiği bu günlerde, mide bulantısı ve ateş şikayetiyle ilçe devlet hastanesine giden 23 yaşındaki Birhan Baş, kene ısırmasına bağlı olarak KKKA teşhisi konularak tedavi altına alındı.

“ZORLU VE SIKINTILI BİR SÜREÇ OLDU”

Durumu ağırlaşan ve 3 gün yoğun bakımda tedavi edilen Birhan Baş, sağlığına kavuşarak taburcu oldu. Başından geçenleri anlatan Baş, "Burada 3 gün yoğun bakımda kaldım. Ardından normal servise çıkardılar. Zordu ve sıkıntılı bir süreç oldu. Kene hafife alınacak bir şey değil. Tedavisi de zor oldu. İnsanların dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle hayvancılıkla uğraşanların" dedi.

"VAKALAR BİRAZ SIKINTILI VE HIZLI SEYREDİYOR"

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, "Orta Anadolu Bölgesi’nde özellikle Tokat, Yozgat ve Sivas’ta keneyle bulaşan KKKA dediğimiz durum maalesef mayıs ayından ağustos ayına kadar çok fazla vatandaşımızda görülmeye başladı. Bu sadece keneyle bulaşmanın dışında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara bulaşması sonucu hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza da bulaşıyor. Bu vatandaşlarımızda özellikle ani yükselen 40 dereceleri bulan ateş, vücutta halsizlik, kas ağrıları ile başlayıp ölümcül kanamalara kadar seyreden bir tablo oluşturabiliyor. Bu noktada da Kayseri olarak biz bu bölgelerden gelen hastayı mayıs ayı başlangıcından bu yana kabul etmeye başladık. Maalesef bu seneki vakalarımız biraz sıkıntılı ve hızlı seyrediyor” dedi.

Kene kabusu geri döndü! Uzmanlardan korkutan uyarı: Ölümcül risk daha fazla
Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker

“ÖLÜMCÜL KANAMA RİSKİ DAHA FAZLA”

Ölümcül kanama riskinin biraz daha fazlalaştığına dikkat çeken Toker, “O yüzden vatandaşlarımızın özellikle açık havada bulundukları zamanlarda açık renkli ve vücutlarını kapatacak şekilde kıyafetler giymeleri ve çoraplarını pantolonlarının üzerine çekmeleri faydalı olacaktır. Eve döndüklerinde de kulak arkası, koltuk altı, kasık ve diz arkası bölgelerde kene olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Ayrıca hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın da herhangi bir ateş, ani gelişen bir kas ağrısı ve ishal gibi bir tablosu olduğunda hastaneye başvurmalarını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...