Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Aralık 2017 18:35

Kireçlenme tedavisinde endoskopik disk cerrahisi

İleri yaş hastalığı olarak bilinen kireçlenme, yürüme güçlüğüne ve bel ağrısına sebep oluyor. Omurga hastalıklarının tedavisinde sıkça kullanılan ve hastanın günlük yaşantısına daha hızlı dönmesini sağlayan endoskopik disk cerrahisi ise klasik tedavi yöntemlerinin neden olduğu sorunları en aza indirdiği için tercih ediliyor.

Kireçlenme tedavisinde endoskopik disk cerrahisi
sağlık,

Belimizde hareket etmemizi sağlayan birçok küçük eklem bulunuyor. Zamanla bu eklemlerin dıştaki kemik yapısı artarak, omuriliğe doğru baskı yapmasına ise kireçlenme deniyor. Doğumsal ve genetik faktörlerin etkisi olmasına karşın, hastalık sıklıkla 45 yaşından sonra görülüyor. 

SABAH YORGUNLUĞU DEYİP GEÇMEYİN

Kadın ve erkekte eşit oranlarda görülen kireçlenmede ilk zamanlar bel ağrısı, sabah uyandığı zaman tutukluk, harekete başlarken ağrı, hareketin devamında ise ağrının azalmasının gözlemlendiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Okan Karaeminoğulları, ilerleyen zamanlarda yürüme güçlüğü, yürürken aniden durma ihtiyacı, bacaklara yayılan ağrı ve uyuşukluk ile kanal darlığı ortaya çıkabildiğini söyledi.

“70 YAŞ SONRASI AMELİYAT OLAMAZ TABUSU YIKILDI”

Kireçlenmenin ilerlediği zaman bel ağrısına ya da kanal darlığına sebep olduğunu, kanal darlığı ileri derecede olduğunda hasta eğer yürüyemiyorsa omuriliğin genişletilmesi gerektiğini belirten Doç. Karaeminoğulları, hastalığın tedavisi hakkında şunları anlattı: 

“Hastalığın genel tedavisinde kullanılan açık cerrahi ile vidalama uygulamaları yapılıyordu. Ancak 70 yaş sonrası hastalarda, ameliyat ve ameliyat sonrası süreç zorlu oluyordu. Bu nedenle de çoğu ileri yaşta olan hastalara "büyük ameliyat" denilerek sabretmesi öneriliyordu. Yaşam süresinin daha fazla uzamasına bağlı olarak tedavi edilmeyen hastalıklarda kişinin hastalığı kronikleşebilir ya da sakat kalabilir. Ömür boyu bir uzvunda rahatsızlık, hareket kaybı, yürüme problemi yaşayabilir. Hasta problemleri geçmediği için de ağrılı ve depresif bir sürece geçebilir.

LOKAL ANESTEZİ ALTINDA KİREÇLENME TEDAVİ EDİLİYOR

Tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlayan ve halk arasında kapalı bel fıtığı ameliyatı olarak da bilinen endoskopik disk cerrahisi günümüzde fıtık dışında da kireçlenme olan bel hastalarında da kullanılmaya da başlandı. 
Lokal anestezi altında yapılan işlemde, büyük bir kesi yerine, ciltte yarım santimlik giriş deliğinden, çalışma kanülüne sokulan endoskopi ile tüm cerrahi işlem gerçekleştiriliyor. Özel ve yüksek teknolojili cihazlar ve endoskopi ile ilgili bölge görülüyor, siniri sıkıştıran fıtık, kemik dokusu tespit edilerek, vücuttan yine aynı giriş deliğinden çıkartılıyor. İşlem ortalama 45 dakika içerisinde tamamlanıyor.”

Kireçlenme tedavisinde endoskopik disk cerrahisi

KAPALI CERRAHİNİN AVANTAJLARI

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Karaeminoğulları, yöntemin avantajları hakkında ise şunları söyledi:

ERTESİ GÜN TABURCU: Endoskopik olarak uygun seçilmiş hastalarda, iyileşme süreci daha hızlı. Ameliyattan iki saat sonra hasta yürütülüyor. Ertesi gün ise taburcu olarak sosyal yaşantısına dönüş sağlanıyor. Ameliyatın ertesi günü yönetim kurulu toplantısına katılan hastalarımız var. 

• KOMPLİKASYONU AZ: Lokal anestezi uygulanması, genel anestezide oluşabilecek riskleri ortadan kaldırıyor.

• ENFEKSİYON OLUŞMA RİSKİ DÜŞÜK: Ameliyat sırasında dikişin az olması, enfeksiyon riskini en aza indiriyor.

• VİDA İLE OMURİLİK HASARI YOK: Ameliyatta alan genişledikçe, omurilik üzerinde daha fazla hasar verilebiliyor ve vidalama gibi ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Ancak bu yöntem sayesinde cerrahide alan küçük tutulduğu için vidalama ihtiyacı daha azdır.

• KAN NAKLİ GEREKMİYOR: Ameliyat sırasında kanama oluşmadığı için kan nakli gibi ihtiyaçlar oluşmuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...