Tgrt Haber
10 Eylül 2022 09:44 - Güncelleme : 10 Eylül 2022 10:08

Kocasının kokusundan Parkinson’u teşhis etti, bilim insanları peşinden gitti

Kocasının kokusundan Parkinson hastası olduğunu anlayan kadın, bilim insanlarına ilham oldu. Bilim insanları hastalığın teşhisinde kullanılabilecek bir test geliştirmek için 72 yaşındaki Scot'un nadir görülen durumundan yardım aldı. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Daily Mail
Tüm hastaları doğru teşhis etti.
Parkinson,Joy Milne
Tüm hastaları doğru teşhis etti.

Bilim insanları, bireylerin Parkinson hastalığı olup olmadığını belirlemek için bir test geliştirmek için kocasının kokusundan Parkinson hastası olduğunu anlayan İskoçyalı bir kadından yardım aldı. Kadın aşırı hassas koku alma duyusuna sahip olduğundan kocasının Parkinson hastası olduğunu ilk anlayan kişiydi.   Manchester Üniversitesindeki araştırmacılar tarafından geliştirilen testin üç dakika içinde Parkinson hastalığını tespit edebileceği belirtiliyor. 

12 YIL ÖNCE FARKE ETTİ 

Geliştirilen test, Perth şehrinde yaşayan 72 yaşındaki emekli hemşire Joy Milne'den ilham alıyor. "Parkinson'un kokusunu alabilen kadın" lakaplı Milne, eşi Les'e resmen Parkinson teşhisi konulmadan 12 yıl önce eşinin kokusunda birtakım değişiklikler gözlemledi. Les'in normal kokusundan farklı misk aroması aldığını tanımladı. Milne'nin bu gözleminin nörolojik durumu olan insanları tanımlamaya yardımcı olmak için kullanılıp kullanılamayacağını araştırmaya karar veren bilim insanlarının dikkatini çekti. Yıllar sonra, Manchester Üniversitesi'ndeki akademisyenler, hastaların ensesinden geçen basit bir pamuklu çubuk kullanarak Parkinson hastalığı olan kişileri tanımlayabilen bir test geliştirerek bir atılım gerçekleştirdi.

PARKİNSON'DA ERKEN TEŞHİS MÜMKÜN

Milne, Parkinson hastalarının teşhis anında yüksek derecede nörolojik hasara sahip olmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bence çok daha erken teşhis edilmesi gerekiyor - kanser ve diyabette olduğu gibi, erken teşhis çok daha etkili bir tedavi ve insanlar için daha iyi bir yaşam tarzı anlamına geliyor" dedi.

Kocasının kokusundan Parkinson’u teşhis etti, bilim insanları peşinden gitti

TÜM HASTALARI DOĞRU TEŞHİS ETTİ 

Milne, eski bir doktor olan kocasının koku ve Parkinson arasındaki bağlantıyı incelemek için doğru araştırmacıyı bulmaya kararlı olduğunu ve 2012'de Edinburgh Üniversitesi'nden Dr. Tilo Kunath'a ulaştıklarını söyledi. Dr. Kunath, Milne'nin koku alma duyusunu incelemek için bir başka uzman olan Profesör Perdita Barran'la bir araya geldi. Milne'den ön çalışmalarda, Parkinson hastası olan ve olmayanların giydiği tişörtleri koklamasını istediler. Milne, Parkinson hastalarının giydiği tişörtleri doğru bir şekilde teşhis etti ve Parkinson hastası olmayan gruptan birinin de hastalık gibi koktuğunu söyledi. O kişiye sekiz ay sonra hastalık teşhisi konuldu.

Kaynak: Daily Mail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...