Tgrt Haber
01 Eylül 2022 10:56 - Güncelleme : 01 Eylül 2022 11:06

Sivrisinekler komşunun başına dert oldu: Türkiye de tehlikede

Yaz aylarının korkulu rüyası sivrisineklerden insanlara bulaşan Batı Nil Virüsü nedeniyle Yunanistan'da  son bir günde 123 vaka görüldüğü bildirildi. Her 10 kişiden 1'inin öldüğü ülkede yaşanan durumun Türkiye'de Ege ve Marmara'da risk oluşturduğu belirtildi.

Sivrisinekler komşunun başına dert oldu: Türkiye de tehlikede
Yunanistan,sivrisinek,ölüm

Yunanistan'da yaz aylarının korkulu rüyası sivrisineklerin neden olduğu Batı Nil Virüsü tehlikesi büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de ölümle sonuçlanan vakaların olduğu virüse karşı Ege ve Marmara'da da risk oluşabileceği belirtildi.

NTV'de yer alan habere göre, Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Örgütü'nün (EODY) yaptığı açıklamada, sivrisineklerden bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olan 'BNV' vaka ve ölümlerde artış gözlendiği belirtildi. Açıklamada, son 24 saatte 123 yeni vaka tespit edildiği aktarılırken hayatını kaybedenlerin sayısının 11 olduğu bildirildi.

HİÇ BELİRTİ GÖSTERMEYENLER DE VAR

Vakalardan 74'ünün menenjit gibi merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarından şikayetçi olduğu, 49'nun ise hafif semptom gösterdiği veya hiç belirti göstermediği vurgulandı. Yunanistan'da geçen bir haftada 36 BNV vakası kaydedilmişti.

ÜLKEMİZ İÇİN DE RİSK ARTTI

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, hastalığın belirlenmesi için doktorların, şüpheli vakalarda dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de Yunanistan'a daha yakın bölgeler olan Marmara ve Ege'nin Batı Nil virüsü açısından riskli bölgeler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ergönül, "Bir haftaya kadar uzayan bir kuluçka periyodu sonucunda kişide gene grip benzeri bir tablonun oluşması, halsizlik, ateş, yorgunluk gibi kas ağrıları. On gün sonrasında bilinç değişiklikleri konuşmasında algılamasında, oryantasyonda, bu tür bulguların olması tipiktir. Ve eğer müdahale edilmez hızlıca kötü seyredebilir. Ama müdahale için de özel bir ilacı yok. Bunu vurgulamış olalım. Dünyanın hiçbirinde yok. Özel bir ilacı fakat destek tedavisi çok önem taşır tabii" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bu yıl Batı Nil virüsü saptanmadı ancak önceki yıllarda ölümlere neden olmuştu.

DOKTORLARA UYARI

Yunanistan'da vaka sayısının artmasının riski artırdığını belirten Ergönül, "Bu bizim için ciddi bir risktir şu anda. Hekim meslektaşlarımızı buradan da uyarmış olalım. Tanı konulamayan menenjit gibi yani sinir sistemini tutan vakalar olduğunda sinek öyküsü de varsa hele bu kişilerde o zaman batı nil ateşinden şüphelenmek gerekir" diye konuştu.

İtalya'da da yaz başından bu yana batı nil virüsü vakaları yüzü aştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...