Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Eylül 2022 14:59 - Güncelleme : 23 Eylül 2022 15:27

Kontakt lenslerde enflasyon riski 4 kat fazla, kornea naklini gerektiriyor

Bilim insanları kontakt lens kullanmanın, gece ve duş alırken lensi çıkarmamanın enfeksiyona neden olabileceği konusunda uyardı. Kontakt lenslerin tek kullanımlık lenslere göre enfeksiyon oluşturma riski 4  kat fazla… Enfeksiyon, hastaların 4’te birinde körlüğe neden oluyor. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: The Sun
Kontakt lenslerde enflasyon riski 4 kat fazla, kornea naklini gerektiriyor
Kontakt lens,lens,kornea,

Kontakt lensler günümüzde milyonlarca kişi tarafından hem estetik hem de sağlık nedenleriyle tercih ediliyor. Ancak bilim insanlarında yapılan araştırmaya göre kontakt lensler görme kayıplarına kadar giden Acanthamoeba keratit (AK) adlı enfeksiyona neden oluyor. Uyurken ve duş alırken lensi çıkarmamak enfeksiyon riskini daha da artırıyor. Yeniden kullanılabilir kontakt lensler, tek kullanımlık lenslere göre göz enfeksiyonu geliştirme ihtimali dört kat daha fazla. 

UYURKEN VE DUŞTA LENS TAKMAK RİKSLİ 

İngiliz araştırmacılar, insanların yüzerken, uyurken, duş alırken lens takmamaları gerektiği konusunda uyardı.  Oftalmoloji'de yayınlanan çalışmada, lensleri yeniden kullanmanın, gece boyunca veya duşta takmanın bir kişinin Acanthamoeba keratit (AK) riskini artırdığını buldu. Korneaya zarar veren enfeksiyon, şiddetli ağrıya ve vakaların dörtte birinde körlüğe neden oluyor. Çalışma, yeniden kullanılabilir yumuşak kontakt lensler (aylık lensler gibi) takan kişilerin, günlük tek kullanımlık lens takan kişilere kıyasla AK geliştirme olasılığının 3,8 katı olduğunu buldu. Lenslerle duş almak AK olasılığını 3,3 kat artırırken, gece boyunca lens takmak ise 3,9 kat artırdı.

KONTAKT LENS TEK NEDENİ 

University College London ve Moorfields Eye Hospital'dan araştırmacılar, insanların günlük lenslere geçmesi durumunda, Birleşik Krallık vakalarının yüzde 30-62'sinin önlenebileceğini tahmin ediyor. Profesör John Dart konuya ilişkin şunları söyledi: "Son yıllarda İngiltere ve Avrupa'da Acanthamoeba keratitinde bir artış gördük. Enfeksiyon hala nadir olsa da önlenebilir. Kontakt lensler genellikle çok güvenlidir ve AK riski azdır. Ancak AK, kontakt lens kullanımının görmeyi tehdit eden tek komplikasyonudur.”

Kontakt lenslerde enflasyon riski 4 kat fazla, kornea naklini gerektiriyor

YÜZDE 25’İ KORNEA NAKLİ BEKLİYOR

"Dünya genelinde 300 milyon insanın kontakt lens kullandığı göz önüne alındığında, insanların keratit geliştirme risklerini nasıl en aza indireceklerini bilmeleri önemlidir" diyen John Dart, kontakt lens kullanımının AK'nin önde gelen nedeni olduğunu söylüyor. Enfeksiyondan etkilenen insanların yüzde 25'inde hastalığı tedavi etmek veya görme işlevini yeniden kazanmak için kornea nakli gerektiriyor.

 

Kaynak: The Sun
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...