Tgrt Haber
20 Haziran 2021 10:01

Korona geçirenler ne zaman aşı olmalı? Korona olanlar kaç doz aşı olacak?

Koronavirüse yakalananlar, aşı olup olmayacaklarını merak ediyor. Salgına yakalanan kişiler, kaç doz aşı olacaklarını da araştırıyor. Aşılama süreci tüm hızıyla devam ederken konuya ilişkin olarak uzmanlardan koronavirüs olanların ikinci doz aşı tarihi ile ilgili açıklamalar geldi. Peki, korona geçirenler ne zaman aşı olmalı? Korona olanlar kaç doz aşı olacak? Korona olanlar aşı randevusu alabilir mi? Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı mı?

Korona geçirenler ne zaman aşı olmalı? Korona olanlar kaç doz aşı olacak?
covid aşısı,,koronavirüs olanlar,,30 yaş üstü,,Sağlık Bakanlığı,,Fahrettin Koca,

Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere salgına yakalanan kişiler, bir süre sonra aşı olabilecek. Koronavirüs test sonucu pozitif çıkıp karantinaya giren kişiler, bu süreçte veya karantinanın sonunda aşı randevusu alıp alamayacağını merak ediyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada işçilerin ve SGK’ya kayıtlı tüm vatandaşların koronavirüs aşı randevusu alabileceğini duyurmuştu. Her geçen gün aşı gruplarına bir yenisi eklenirken akıllara gelen sorulardan bir tanesi de geçmişte koronavirüs geçirenlerin aşı randevusu alıp alamayacağı oldu.

KORONA GEÇİRENLER NE ZAMAN AŞI OLMALI?

Sağlık Bakalığı’nın resmi internet sitesinde verilen bilgilere göre koronavirüs geçiren kişilerin bir süre sonra aşı olmasında sorun olmadığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin soruya şu şekilde cevapladı;

"COVID-19 geçirmiş kişilerde koruyuculuk bir müddet daha devam etmektedir. COVID-19 geçirmiş sağlık çalışanlarına, virüse maruz kalma oranı en yüksek grup oldukları için hastalığı geçirdikten 1 ay sonra; COVID-19 geçirmiş diğer risk gruplarına ise hastalığı geçirdikten 6 ay sonra aşı uygulanabilecektir."

KORONA OLANLAR KAÇ DOZ AŞI OLACAK?

Prof. Dr. Şahin, bugüne kadar aşıyı 30’dan fazla varyantlara deneylediklerini belirtti. Ayrıca Şahin, "Bizim aşımız en çok mutasyonlara karşı güzel etki gösteriyor. Bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik ve Hindistan varyantına karşı da bizim aşımız yüzde 25-30 aralığında etki gösteriyor. Bu etki yüzde 70-75 oranında enfeksiyon korumasını bekliyoruz. Gelecek haftalarda daha çok bilgi edineceğiz. Enfeksiyonu geçirmiş olan kişilerde, bizim gördüğümüze göre ilk dozdan yüksek antikor oluyor. Bu yüksek antikorlar sanki 2 aşı yapılmış kişiler gibi aynı oranda antikor oluyor. Onun için hastalığı geçirmiş olan kişiler için 1 doz yeterli olabilir. Üçüncü doz, en erken 6 ay sonra. Mutasyonlarla ilgili bir sorun görmüyoruz. Ama mühim olan vatandaşların zamanında aşı olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şahin, Türkiye’de hem aşı üretmek hem de ar-ge yapmak istediklerini söyledi. Şahin, "Biz Türkiye’ye aşıyı zamanında getirmek için gece gündüz çalışacağız. Türkiye’deki aşı kampanyasının çok çok uzman şekilde yapıldığını öğrendim. Bizim uzmanlar sizin ekibinizle beraber çalışmalarında mükemmel bir çalışma olduğunu anlattı bana. Ben de Türk olarak çok mutlu oldum bundan, böyle güzel profesyonel bir çalışma olduğu için" ifadelerini kullandı.

30 YAŞ ÜSTÜ AŞILAMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli gelişmeleri sosyal medya hesabından duyurmaya devam ediyor. Bakan Koca, dün aşı randevularında yaş sınırının 30’a indiğini duyurdu. Dün paylaşımda bulunan Bakan Koca, 30 yaş üstü her yaştan gençlerin yarından itibaren yani bugünle beraber randevu alabileceklerini açıkladı. Ayrıca Bakan Koca, yaşlılara yönelik uyarıda bulunarak “Aşıyı erteleyen büyükler de gençlerin arasına karışabilirler” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...