Tgrt Haber
19 Haziran 2021 17:23

Aşılar Delta mutasyonuna karşı ne kadar etkili? 3 araştırmadan çarpıcı sonuç

Hindistan'da ortaya çıkan ve zamanla birçok ülkeye yayılan Delta mutasyonuna karşı aşıların ne kadar etkili olduğuna dair 3 araştırmadan çarpıcı bir sonuç çıktı.

Aşılar Delta mutasyonuna karşı ne kadar etkili? 3 araştırmadan çarpıcı sonuç
koronavirüs,delta mutasyonu,koronavirüs aşısı,covid 19

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, zamanla mutasyonlara uğradı. Son mutasyonlardan Delta ise Hindistan'da ortaya çıktı ve yıkıcı ölümlere neden oldu. İngiltere'de de etkisini gösteren Delta mutasyonu, hızla yayılırken aşıların bu mutasyona karşı ne kadar etkili odluğu merak edilir oldu. 

MUTASYONLAR AŞIYA DİRENÇ GÖSTERİYOR

Araştırmalara göre Delta mutasyonu, aşılara karşı, Covid 19'un diğer mutasyonlarına karşı daha fazla direnç gösteriyor. The Lancet Dergisi'nde Haziran ayında yayımlanan bir araştırmaya göre, Delta mutasyonuna uygulanan iki doz Pfizer/Biontech aşısından sonra özgün virüs tipine göre vücutta altı kat daha düşük antikor geliştiği saptandı. Bu gerileme oranı ingiltere'de ortaya çıkan Alfa mutasyonunda 2,6 faktör, ilk kez Güney Afrika'da görülen Beta varyantında ise 4,9 faktör olarak belirlendi.

Uzmanlar ise aşının etkisindeki gerilemenin tek belirleyici olmadığı görüşünü savunuyor. Sadece antikorları hesaba katmanın yeterli olmayacağını belirten uzmanlar özellikle virüs yerine enfekte olmuş hücrelere saldıran Sitotoksik T hücrelerinin (öldürücü hücreler) önemine de dikkat çekiyor.

ARAŞTIRMALAR UMUT VERİCİ

Dolayısıyla uzmanlar sadece laboratuvar ortamlarında değil, gerçek koşullarda yapılan çalışmaların daha önemli olduğunu düşünüyor. Aşıların mutasyonlara karşı etkili olup olmadığı araştırmasından ilk elde edilen sonuçları uzmanlar, umut verici buluyor.

İngiltere Halk Sağlığı Dairesi (PHE) tarafından gerçekleştirilen ve sonuçları Pazartesi günü açıklanan bir araştırmada ise iki doz aşının ardından mutasyonlu virüse yakalanan kişiler enfekte olanlara oranla hastalığı daha kolay atlattı. Buna göre iki doz Pfizer/BioNTech aşısı B.1.617.2 varyantında vakaların yüzde 96'sında yatarak tedaviyi engelledi. Astrazeneca aşısında bu oran yüzde 92 olarak saptandı. 

DELTA KISITLAMALARI GERİ GETİREBİLİR

 

Diğer mutasyonlara oranla daha hızlı yayılan Delta ile ilgili Dünya Tabipler Birliği Başkanı Frank Ulrich Montgomery, Delta mutasyonuna dair uyarılarda bulundu.

Delta mutasyonu bulaşan kişilerin hemen semptom göstermemesine dikkat çeken Montgomery, Alman Funke Medya Grubu'na verdiği röportajda şunları söyledi:

"Bu varyantın en sinsi özelliği, enfekte olanların boğazlarında çok hızlı bir şekilde, çok yüksek bir viral etkiye yol açmaları. Böylece insanlar enfekte olduklarını fark etmeden (virüsü) başkalarına bulaştırabiliyor." 

Montgomery, koronavirüse karşı aşılamayla beraber ülkeler normalleşme sürecinde kısıtlamaları kademe kademe kaldırırken Delta varyasyonuna karşı dikkat edilmesi gerekildiğini belirtti. Hatta gerekirse İngiltere'de olduğu gibi yeniden kısıtlamaların uygulanmaya başlaması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Almanya'da salgınla mücadeleden sorumlu Robert Koch Enstitüsü'nün verilerine göre, Delta mutasyonu Almanya'nın 16 eyaletinde görüldü. Almanya'da Delta varyantının yaygınlık oranı tüm korona enfeksiyonları arasında yüzde 6,2 olarak belirlendi.

İngiltere'deki durum Almanya'ya kıyasla ise daha vahim. İngiltere'de koronavirüs enfeksiyonlarının yüzde 96'sını Delta mutasyonu oluşturuyor. Delta dolayısıyla da İngiltere'de kısıtlamalara yeniden dönüldü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...