Tgrt Haber
21 Ağustos 2021 11:43 - Güncelleme : 05 Şubat 2022 17:08

Koronavirüse karşı bir silah daha: İlk DNA bazlı aşıya izin

Hindistan'a aşılama ve önlemlere rağmen durdurulamayan koronavirüs salgınına karşı geliştirilen DNA bazlı koronavirüs aşısına acil kullanım onayı verildi.

Koronavirüse karşı bir silah daha: İlk DNA bazlı aşıya izin
hindistan,koronavirüs,aşı,dna,mrna

Korona virüsten en kötü etkilenen ülkelerden Hindistan'da salgınla mücadele sürüyor. Hindistan İlaç Düzenleme Kurumunun, Hint ilaç firması Zydus Cadila tarafından geliştirilen 3 dozluk "ZyCoV-D" aşısının acil kullanımına onay verdiği duyuruldu. 50'den fazla merkezde 28 binden fazla gönüllünün katılımıyla Hindistan'da aşı için şimdiye kadarki en büyük klinik denemenin gerçekleştirildiği belirtilirken, 3 dozlu aşının yüzde 66.6 etkinliğinin olduğu kaydedildi.

ÇOCUKLARA DA UYGULANABİLECEK

ZyCoV-D'nin yetişkinlerle birlikte 12-18 yaş arasındakilere de yapılabileceği ifade edildi. Aşının korona virüsün mutasyon türlerine, özellikle Delta mutasyonuna karşı etkili olduğu vurgulanırken, iğnesiz bir aplikatörle uygulandığı belirtildi. ZyCoV-D, ülkede kullanımına onay verilen 6. korona virüs aşısı olurken, ilaç firması yılda 100-120 milyon doz aşı üretmeyi hedefliyor.

Hindistan Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 24 saatte 34 bin 457 yeni vaka tespit edilirken toplam vaka sayısı 32 milyon 393 bin 286'ya yükseldi. Son 24 saatte 375 kişinin virüse yenik düştüğü ülkede toplam can kaybı sayısı ise 433 bin 964'e ulaştı. Ülkedeki aktif vaka sayısı ise 361 bin 340 olarak açıklandı.

Koronavirüse karşı bir silah daha: İlk DNA bazlı aşıya izin
Türkiye ve dünyadaki aşılama durumu. (18 Ağustos 2021)

Koronavirüs verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, dünya çapında salgında tespit edilen vaka sayısı 210 milyonu geçti. ABD, en fazla vakanın olduğu ülke. Hindistan ise ikinci sırada. Brezilya, Rusya, Fransa, İngiltere, Türkiye, Arjantin, Kolombiya ise ilk sıralarda yeralıyor.

Türkiye mRNA aşısı Bionteck ve Çin'in geliştirdiği Sinovac aşılarını kullanıyor. Türkiye'nin geliştirdiği "Turkovac" için Faz 3 çalışması sürüyor. Ankara ve İstanbul’da toplam 4 merkezde "üçüncü dozda Sinovac -Turkovac karşılaştırması" için Faz 2 araştırmalarına da geçen hafta başlanmıştı.

Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesindeki bilgilendirmeye göre Koronavirüs aşı çeşitleri şöyle:  

COVID-19 için birkaç farklı aşı türü geliştirilmektedir. Bu aşıların tümü vücudun bağışıklık sistemine COVID-19’a neden olan virüsü güvenli bir şekilde tanıtmayı ve yok etmeyi öğretecek şekilde tasarlanmıştır.

•Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan etkisizleştirilmiş virüs içeren aşılar (İnaktif aşılar).
•Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan zayıflatılmış virüs içeren aşılar (Canlı atenüe aşılar).
•Güvenli bir şekilde bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün yapısını taklit eden protein parçalarını kullanan protein bazlı aşılar.
•Güvenli bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün RNA parçacıklarını taşıyan hastalık yapıcı etkisi olmayan virüslerin kullanıldığı viral vektör aşıları.
•Kendi başına güvenli bağışıklık yanıtı oluşturan protein üretmek için genetik olarak tasarlanmış RNA ve DNA parçacıklarını kullanan son teknoloji bir yaklaşım olan m-RNA ve DNA aşıları.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...