Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Aralık 2021 11:56

Türk bilim insanları geliştirdi, dünyada ilk olacak: Koronavirüse umut olacak ilaçta Faz-3'e geçildi

Türk bilim insanları tarafından, dünyada ilk kez kullanıldığı belirtilen bir teknoloji ile nefes yoluyla uygulanan koronavirüs ilacından olumlu sonuçlar elde edildi. Faz-2 çalışmaları tamamlanan ilaçta Faz-3 aşamasına geçilerek, 2020’de acil kullanım onayı için başvuru yapılacağı tahmin ediliyor.

Türk bilim insanları geliştirdi, dünyada ilk olacak: Koronavirüse umut olacak ilaçta Faz-3'e geçildi
Koronavirüs,Kovid,Çalışma

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadele tüm dünyada aşılama ve ilaç çalışmalarına hız kesmeden devam ediliyor. İstanbul Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışmada çok önemli bir adım atıldı. 6 kişilik bir ekiple gerçekleştirilen çalışmada düşük-molekül-ağırlıklı heparin maddesinin yumuşak buğu inhaler ile uygulanması halinde ilaç etkin maddesinin akciğerde gerekli tedavi edici etkiyi sağladığı görüldü.

2020 yılında pandeminin ortaya çıkmasıyla çalışmalarına başlayan ekip, Covid-19’a karşı heparinin dozajlarında yapılan çalışma sonrası dünyada ilk kez uygulandığı belirtilen teknolojiyle formüle edilen bir çalışma ortaya koydu. Çalışmayla başarılı sonuçlar elde edilmesi üzerine Sağlık Bakanlığı ile “klinik etik onayı” süreci başladı.

Her iki grup hastalar da oksijen saturasyonu değerlendirmesine göre sürekli takip edilirken yeni yöntemin uygulandığı hasta grubunda, 10 günün sonunda oksijen saturasyonu değerlerinde ve diğer klinik bulgularda iyileşme gözlendiği ifade edildi. 

FAZ-3 ÇALIŞMASINA GEÇİLİYOR

Pandemi sürecinde yapılan çalışmaların önemine dikkat çeken İstanbul Üniversitesi- İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, "Bu molekülü normalde damar ya da deri altına uyguluyoruz. Biz bilinen ilacı farklı bir yolla, farklı bir endikasyonla uyguladık. Nasıl uyguladık; ağız ve bronş üzerinden alınması ve direkt akciğere ulaşmasını sağlayarak akciğer dokusunda oluşacak olan fibrin molekülleri ya da bir takım katılaşmayı önlemek amacıyla inhaler şekline dönüştürüp uygulamayı sağladı” diye konuştu.

Türk bilim insanları geliştirdi, dünyada ilk olacak: Koronavirüse umut olacak ilaçta Faz-3'e geçildiProf. Dr. Tufan Tükek

Faz-2 çalışmaları tamamlanan ilaç geliştirme süreci için Faz-3 aşaması çalışmalarına geçilecek. Doç. Dr. Ayca Yıldız Peköz, Faz-2’de elde edilen başarılı bulguların Faz-3’te daha çok kişi üzerinde uygulanarak olumlu ilerlemeler kaydedilmesi halinde en geç 2022 ortalarında ilaç için, Acil Kullanım Onayı’na başvuru gerçekleştirilebileceğini belirtti.

“İLACI DÜNYADA YENİ OLAN BİR TEKNOLOJİYLE SOLUNUM YOLUYLA VERMEYİ BAŞARDIK"

Çalışmanın klinik süreçlerini yürüten Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erelel ise şöyle konuştu:

“Mevcut vermiş olduğumuz ilaçlardan bir tanesini; normalde kas, damar içerisine kullanılan ilacı farklı bir şekilde, dünyada yeni olan bir teknolojiyle solunum yoluyla vermeyi başardık. Bunun partikül çapları incelendi, hedef dokuya kadar gidip gitmediğine bakıldı ve başarılı sonuçlar alındıktan sonra gönüllü insanlarda biz bunun çalışmasını yaptık. Hastalık başladığı zaman oluşan bizim inflamasyon dediğimiz halk arasındaki tabirde 'akciğer filminde buzlu camlar oluştu, zatürre gelişti' diye tanımlanan bu safhada bu dönemi çok rahatlattığını gördük.

Türk bilim insanları geliştirdi, dünyada ilk olacak: Koronavirüse umut olacak ilaçta Faz-3'e geçildi

Bu ilaç, bizim ön çalışmamızda o kadar etkili olarak ortaya çıktı ki biz ister istemez ilaç grubuna ağır hastaları aldık. Aslında biz eşit hasta ağırlığında çalışmaya almış olsaydık çok daha başarılı sonuçlarımız olurdu. Biz bu çalışma ilacında şunu gördük; hastanede ilk 10 günlük tedavi ile hastaların oksijen ihtiyacının ortadan kalktığını, yoğun bakıma gidiş oranının olmadığını ve ağırlıklı olan oksijen miktarlarının ve kullanılan cihaz ağırlık derecelerinin azaldığını gördük."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...