Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Kasım 2021 17:18

Prof.Dr. Mehmet Ceyhan'dan çocuklarda Kovid-19 uyarısı! Kalp damar sistemini olumsuz etkiliyor

Coronavirüse karşı çocukların aşılanması gündemde. FDA, bu yönde BioNTech’e onay verdi. Diğer yandan aşıyla yapılan bağışıklığın doğal bağışıklığa oranla 5 kat daha güçlü olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, TGRT Haber’de çocukların aşılanmasına ve Koronavirüs’e dair önemli detaylar paylaştı.

Prof.Dr. Mehmet Ceyhan'dan çocuklarda Kovid-19 uyarısı! Kalp damar sistemini olumsuz etkiliyor
Mehmet Ceyhan,Koronavirüs,Covid-19,çocuklarda aşı,aşılama,Biontech

FDA, 12 yaş altı çocuklar için BioNTech aşısına izin verdi. Peki Türkiye’de 12 yaş altı için aşı uygulaması ne zaman başlayacak? Hastalığın seyri 12 yaş altında nasıl ilerliyor, 12 yaş altını aşılamak gerekiyor mu? Aşılar çocuklarda kalp kası iltihabına neden oluyor iddiaları ne kadar doğru? Aşılar genetiğimizi etkiliyor mu? Hastalık geçirerek toplumsal bağışıklık kazanmamız mümkün mü? Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, TGRT Haber’e bağlanarak konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

12 YAŞ ALTI İÇİN ONAY SÜRECİ 2 AYI BULUR

FDA’nın 12 yaş altı için verdiği onayın Türkiye veya bir başka ülkeyi bağlamadığını belirten Ceyhan, bu kararın arkasından şirketin diğer ülkelerin aşı otoritelerine başvurmasını beklediklerini söyledi. Ceyhan, Türkiye’de bu otoritenin Sağlık Bakanlığı olduğunu belirterek aşının onay aşamalarını şöyle anlattı: “Firma, Sağlık Bakanlığı’na başvurduktan sonra bakanlık bünyesindeki ruhsat komisyonu tarafından incelenecek.  Uygunsa ruhsat alacaklar. Ancak bu yeterli değil. Her gelen aşı tek tek laboratuvarlarda incelenecek. Türkiye’de bu süreç hemen başvurulsa bile 2 ayı bulur.” 

NEDEN ÇOCUKLARI AŞILAMAK GEREKİYOR? 

“12 yaş altına aşı vurulması gerekir mi?” sorusunu “Mutlaka gerekir” diye cevap veren Ceyhan, bunun nedenlerini şöyle anlattı: “Toplumda Covid çocuklara bir şey yapmıyor, diye bir kanı var. Bu yanlıştır. Hastalığı belirtisiz geçiren çocuk oranı yetişkinlere göre daha yüksek. Ancak çocuklar da yoğun bakıma yatabiliyor ve hayatını kaybedebiliyor. İstatistiklere göre 9.000 çocuk vakasından 371 tanesi yoğun bakıma yattı yani çocukların yaklaşık yüzde 4’ü yoğun bakıma yattı, 44’ü hayatını kaybetti. Yoğun bakıma yatan 100 çocuktan 12’si hayatını kaybetmiş. Çocuğun kronik hastalığı yoksa bir şey olmaz düşüncesi de yanlış. Hayatı kaybeden çocukların yüzde 64’ünün bir kronik hastalığı var ancak yüzde 36’sının herhangi bir hastalığı yok. Çocukları korumak için aşılamamız gerekiyor. İkinci neden toplumsal bağışıklık ile ilgili. Delta varyantının bulaş katsayısı yaklaşık yüzde 5. Toplumsal bağışıklık için yüzde 80’ının aşılanması gerekiyor. Türkiye’nin yüzde 20 nüfusunu 18 yaş altı oluşturuyor. Ya yetişkinlerin tamamını aşılayacağız ya da çocukları da aşılayacağız.” 

Prof.Dr. Mehmet Ceyhan'dan çocuklarda Kovid-19 uyarısı! Kalp damar sistemini olumsuz etkiliyor

SEMPTOMSUZ GEÇİREN ÇOCUKLARDA BİLE KALP DAMAR SORUNLARI VAR!  

mRNA aşısının güvenilir olduğunu belirten Ceyhan, ‘Aşılar genetiğimizi etkiliyor’ iddialarına şöyle cevap verdi: “mRNA denilen molekül hücrenin çekirdeğine girmiyor. Bu yüzden etkilemez. Zaten antijen 3 gün içinde vücuttan atılıyor.” Ailelerde çocuklarla ilgili gördüğü en önemli tedirginliğin kalp kası iltihabı olduğunu vurgulayan Ceyhan, kalp kası iltihabının bu denli konuşulmasına rağmen yapılan araştırmalarda bu oranın milyonda 6 ile on binde 7 arasında olduğunu söyledi. Kalp kası iltihabı gelişen çocukların bu rahatsızlığı hafif ve ayakta atlattığını belirten Ceyhan, “Kovid’i belirtisiz geçiren çocuklarda bile ciddi kalp damar etkilenmeleri görüyoruz.  Açıkçası Kovid geçirmenin riski çok daha fazla ağır basıyor. BioNTech’de antijen düşüktür, çocuklar daha düşüktür” ifadelerini kullandı.  Ceyhan, özellikle okulların açık olduğu bu dönemde çocukların ciddi risk altında olduğuna değindi. 

HASTALIĞI GEÇİRENLER BUNA GÜVENMESİN! 

Koronavirüse karşı aşıların doğal bağışıklıktan 5 kat daha fazla koruduğu yönündeki araştırmayı değerlendiren Ceyhan, “Virüsü öldürmesi açısından, aşı ile elde edilen antikorlar doğal bağışıklıkla elde edilen antikorlardan 5 kat daha güçlüdür. Hastalık geçirenler buna güvenmesinler, 3 ay sonra mutlaka aşılansınlar. Bu hastalığı defalarca geçirdiğinizde ancak tam bağışıklık kazanırsınız” dedi. 

HASTALIĞIN İKİNCİSİ DAHA AĞIR GEÇİYOR

Ceyhan, Koronavirüse karşı aşı dışında hastalığı geçirerek toplumsal bağışıklığın kazanılmasının mümkün olmadığını söyledi. Bunun için herkesin aşılanması gerektiğini belirten Ceyhan, “Şöyle bir durum da var. Hastalığı hafif geçiren bir kişi ikincisinde çok daha ağır geçiriyor. Hemen aşıları yaptırmak gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...