Tgrt Haber
30 Ağustos 2021 15:08

Kovid-19 erkeklere daha düşman: Kısırlığa neden oluyor

Kovid-19 salgınının çıkışıyla ilgili muamma sürerken, virüsün yol açtığı sorunlarla ilgili yapılan araştırmada çarpıcı bir sonuç ortaya çıktı. Buna göre; Kovid-19'un erkeklerde daha çok hasar bıraktığı ve sperm hücrelerini hedef aldığı için kısırlığa yol açtığı belirlendi.

Kovid-19 erkeklere daha düşman: Kısırlığa neden oluyor
koronavirüs,,kovid 19,,pandemi,kısırlık,

2 yıl önce Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkıp dünya genelinde pandemiye dönüşen Kovid-19 salgınıyla ilgili ortaya atılan komplo teorileri arasında en sık dile getirilenlerden birini destekler nitelikte bir araştırma yayınlandı. Artan dünya nüfusunu düşürmek için ortaya çıkarıldığı iddia edilen koronavirüsün erkeklerde üreme problemlerine yol açtığı tespit edildi.

ABD'nin  Maryland eyaletinin Baltimore şehrinde özel statülü bir araştırma üniversitesi olan ve 1876 yılında kurulan Johns Hopkins Üniversitesi’nin başta olmak üzere dünyanın değişik üniversitelerinde yapılan çalışmaların sonuçlarını değerlendiren Embriyolog Turgay Barut, ellerinde olan bilimsel incelemelere göre Kovid-19'un erkeklere daha düşman görüntüğünü belirtti.

Kovid-19 erkeklere daha düşman: Kısırlığa neden oluyor

'KISIRLIĞA NEDEN OLUYOR'

Ağustos 2021 itibarıyla dünya genelinde 210 milyondan fazla vaka görüldüğünü ve yaklaşık 4,5 milyon kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Turgay Barut, “Kovid-19 pandemisinde dikkatler haklı olarak insan vücudunda ölüm kalım savaşının verildiği yer olan solunum sistemine odaklandı ama kalp, böbrek ve beyin gibi diğer dokular da viral saldırıya karşı hassas. Ayrıca Kovid-19’un erkek üreme hücreleri olan sperm hücrelerini de hedef alarak erkek kısırlığına neden olması ve enfeksiyonun şiddetine göre cinsel yolla geçişinin olasılığı gözlendi” ifadelerini kullandı.

Yakın tarihte JAMA Network Open’da yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarını da paylaşan Embriyolog Barut, “PCR sonuçları pozitif Kovid-19 geçiren 6’sı enfeksiyon aşamasında olan ve 2’si iyileşen 38 hastaya ait sperm örneği incelendi. Koronavirüsün testislerdeki olası patofizyolojik etkisi aktif enfeksiyonda testosteron ve luteinize hormon oranlarında dramatik bir azalma gösterdi. Bu durum bize kan yoluyla HIV, papillom, hepatt gibi virüslerin testislere geçişinin mümkün olabileceği ve böylece testis dokusuna hasar verebilme potansiyeliyle kısırlığa neden olabileceğini göstermekte" dedi.

Kovid-19 erkeklere daha düşman: Kısırlığa neden oluyor

ERKEKLERE DAHA ÇOK DÜŞMAN

Kovid-19 sonrası testis hücrelerinde ve sperm oluşturan hücre serilerinde yüksek oranda virüs ekspresyonu tespit edildiğini dile getiren Barut, "Bu faktörlerin bir sonucu olarak Covid-19 enfeksiyonu sonrası testis dokusuna ait hasara bağlı kısırlıkla sonuçlanan verilere dayalı yayınlar bulunmakta. Koronavirüsün şu ana kadar erkeklere daha çok düşman olduğunu gözlemlendi" şeklinde konuştu.

Açıklamasında 2021 Ocak ayında Avustralya’da yapılan bir derlemeden bahseden Embriyolog Turgay Barut, "İnsan sperm hücrelerindeki çeşitli hücre bileşenleri tarafından canlılığın ve dölleme kabiliyetinin devamlılığının sağlanmasında oynadığı rol incelenmiştir. Üreme sonuçlarına göre viral bir atağın cinsel yolla bulaşması ve doğurganlığa etkisi şu an net bir şekilde bilinmemektedir. Ancak Covid-19’un özellikle genç erkeklerde üreme sistemi üzerindeki olası etkileri hakkında uyanık olmamız gerekmektedir. Erkek hastaların bir kısmında, özellikle ciddi bir vaka geçirip hastalıktan hastaneye kaldırılanlarda, doğurganlık ve cinsel işlevin bozulabileceğine dair kanıtlar vardır” diye görüş belirtti.

Koronavirüs geçirip iyileşen hastalarla ilgili yapılan araştırmalardan da söz eden Barut, Çin'de daha önce yardımla üreme tedavisi olmadan en az bir çocuk sahibi olan erkekler üzerinde yapılan bir çalışmada, hastaların yüzde 39'unda klinik olarak düşük sperm sayısı gözlemlendiğini, bu kişilerin spermlerinin yüzde 61 oranında risk altında olduğunun gözlemlendiğini ve yüzde 33’ünün sperm kalitesinin düşük ve daha az hareket kalitesine sahip olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...