Tgrt Haber
20 Temmuz 2021 11:31

İlk veriler ortaya çıktı! Kovid-19'u atlatanlarda en sık görülen şikayetler

Kovid-19'u atlatanların devam eden sıkıntılarına ilişkin ilk veriler ortaya çıktı. Hastaların Kovid-19'u atlattıktan aylar sonra bile nefes darlığı, halsizlik, kas ve eklem ağrıları ile kalp ağrısı yaşadıkları belirtildi.

İlk veriler ortaya çıktı! Kovid-19'u atlatanlarda en sık görülen şikayetler
koronavirüs,,kovid 19,,sağlık,

Koronavirüs tedavisi tamamlananların durumlarının takibi ve kontrolü için Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl pilot uygulamaları Ankara ve Eskişehir'de yapılan "Kovid-19 Takip Merkezleri" koronayı atlatanların geçen 6 aylık süreçte devam eden sıkıntılarına dair ilk veriler ortaya çıktı.

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kovid-19 Takip Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Cenk Aypak, hastaların Kovid-19'u atlattıktan aylar sonra bile nefes darlığı, halsizlik, kas ve eklem ağrıları ile kalp ağrısı yaşadıklarını belirtti.

İYİLEŞENLERDE EN SIK GÖRÜLEN ŞİKAYETLER

Merkezlerin sorumlusu olan Prof. Aypak, 6 aylık süreçte merkezlerinde 530 hastanın takibini yaptıklarını söyledi.

Koronavirüsü yenen hastaların tedavi sonrası şikayetlerinin tespit edilmesi için yaklaşık 2 yıl boyunca hastaları takip edeceklerini ifade eden Aypak, hastaları merkeze ilk gelişleri ile birinci, üçüncü ve altıncı aylarında olmak üzere 6 aylık periyotta takip ettiklerini söyledi.

Takip ettikleri 530 hastada devam eden şikayetlerle ilgili bilgi veren Aypak, nefes darlığı, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları ile kalp ağrısının hastalarda en sık görülen şikayetler olduğunu söyledi. Aypak ayrıca, uyku bozuklukları, hafıza zayıflamaları, unutkanlık şikayetleriyle de karşılaştıklarını belirtti.

Korona tedavisi gören hastaların iyileştikten sonraki 3 aylık süreçte nefes darlığı, kas ağrıları ile unutkanlık görüldüğünü belirten Aypak, 6 aya kadar uzayan süreçte de halsizlik ve yorgunluğun en sık görülen şikayetleri olduğunu bunların beraberinde ise öksürüğünde olabildiğini söyledi.

KRONİK HASTALARIN ŞİKAYETLERİ DAHA FAZLA

Aypak, koronavirüsün atlatılmasının ardından kronik hastalarda devam eden şikayetlerle daha sık karşılaşıldığını belirtti. Aypak, özellikle bağışıklık sistemi yetmezliğine yol açan hastalıklarda, hipertansiyon, diyabet, KOAH olanlarda Kovid-19'a bağlı komplikasyonları daha sık gördükleri bilgisini paylaştı.

VATANDAŞA AŞI OLUN ÖNERİSİ

Kovid-19’a karşı toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için vatandaşları aşı olmaya çağıran Aypak, "İki yıla yaklaşan Kovid-19 salgını sürecinde edindiğimiz tecrübeler var. Burada sosyal mesafe, maske, hijyen tedbirlerinin yanında bilimsel çalışmalar, aşının bizi bu hastalığa karşı, ölümcül komplikasyonlara karşı koruduğunu gösteriyor. Bu yüzden vatandaşlara aşı olmalarını öneriyoruz." Şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...