Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Eylül 2021 13:06

ABD'den yeni araştırma: Hamileyken Kovid aşısı yaptırınca bebek yüksek antikorla doğuyor

ABD'de yayımlanan bir araştırma sonucunda, koronavirüs aşısı yaptıran anne adaylarının hamilelik süreci tamamlandığında bebeklerin antikorlu olarak doğduğu ortaya çıktı. 36 bebekten alınan kan örneklerinde, antikorun anneleri tarafından bebeklere aktarılması, aşıların aynı anda iki kişiyi birden koruduğunu kanıtladı.

ABD'den yeni araştırma: Hamileyken Kovid aşısı yaptırınca bebek yüksek antikorla doğuyor
hamile,koronavirüs,aşı,antikor

New York Üniversitesi'ndeki bilim insanlarınca yürütülen Kovid-19 aşılarındaki antikor ölçümüne dayalı araştırmada, Pfizer/BioNTech veya Moderna aşılarını hamilelik sürecinde yaptıran anne adaylarının doğurduğu 36 bebeğin kan örnekleri incelendi. Bebeklerin tamamının vücudunda koronavirüsle savaşmak için antikor üretimine rastlanırken uzmanlar, aşıların hem anne hem de bebeklerin Kovid-19'a korunduğunun kanıtlandığını belirtti. 

Hamilelikte koronavirüs aşısı yaptırma konusunda bugüne kadar yapılan en net araştırma, New York Üniversitesi'ndeki yeni doğan bebekler üzerinde gerçekleştirildi. Annesinin hamileyken aşı yaptırmasıyla yüksek antikor seviyesine sahip şekilde doğan bebeklerin yanı sıra araştırmada,  hamileliğinin son 4 ayında, annelerin göbek kordonlarındaki kanın en yüksek antikor seviyelerine sahip olduğu da keşfedildi.

ABD'den yeni araştırma: Hamileyken Kovid aşısı yaptırınca bebek yüksek antikorla doğuyor

EN SAVUNMASIZ DÖNEMDE KORUMA SAĞLIYOR

Araştırmayı yürüten yetkili isim, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bebeklerin antikorlu doğmaları halinde hayatlarının en savunmasız dönemi olan ilk aylarında korunmalarının çok daha kolay olacağını dile getirdi. 

Yeni varyantlarla artık gençler ve çocuklar üzerindeki riski daha yüksek olan koronavirüs salgını, en çok da bebekleri tehdit ediyor. Bağışıklık sistemi zayıf olan bebekler konusunda yine de tereddüt yaşayan anne adayları, hamilelik sürecinde aşı yaptırmaktan kaçınıyor.

ABD'den yeni araştırma: Hamileyken Kovid aşısı yaptırınca bebek yüksek antikorla doğuyor

KOVİD ERKEN DOĞUM VE DÜŞÜK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda, mRNA aşılarının hamile kadınlar ve bebekler üzerindeki olumsuz etkisine ilişkin hiçbir bulguya rastlanmasığını kaydeden araştırmacılar, American Journal of Obstetrics and Gynecology Maternal Fetal Medicine'de yayımlanan bu son araştırmayla aşının bebekler üzerindeki etkisini ispatlamış oldu.

 

36 bebek üzerinde yapılan araştırmanın baş yazarı Dr. Jennifer Lighter, "Aşılanan annelerden doğan çocuklarda antikor düzeylerinin yüksek olması heyecan verici. Bu durum şaşırtıcı değil. Diğer aşılarda gördüklerimizle tutarlıdır. Bulgularımız, yeni doğan bebeklerinin hayati önem taşıyan korumadan yararlanabilmesi için kadınlara hamilelik sırasında neden Kovid aşısı yaptırmalarının tavsiye edilmesi gerektiğinin giderek artan önemli nedenlerine ekleniyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, çalışmanın yazarları hamile kadınların koronavirüse yakalandıklarına erken doğum ve düşük olasılığın olasılığının iki ile üç kat yükseldiğini belirterek, aşının önemine vurgu yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...