Tgrt Haber
03 Aralık 2021 11:30

Kritik hastaların akciğerini onardı: Yerli ilaç Covid-19'u bitirecek

İstanbul Üniversitesi, dünyada ilk defa kullanılan bir teknolojiyle Covid-19’a karşı ilaç üretti. Nefes yoluyla uygulanan yerli ilaç, kritik hastaların akciğerini onardı. Faz-2 çalışmaları biten ilacın verildiği ağır hastaların tamamı, evlerine sağlıklı olarak döndü. Klinik etik onay süreci başladı. İlaç Covid-19'un yanı sıra diğer akciğer hastalıklarında da kullanılacak.

Kritik hastaların akciğerini onardı: Yerli ilaç Covid-19'u bitirecek
covid 19,istanbul üniversitesi,covid ilacı,sağlık,koronavirüs,akciğer

Türk bilim adamları dünyada ilk defa kullanılan teknolojiyle yeni bir Covid19 ilacı geliştirdi. Faz-3 aşamasına gelen ve nefes yoluyla uygulanan yerli ilaç, kritik hastaların akciğerini onardı. İlacın 2022'de acil kullanım onayı alması bekleniyor.

Covid-19'la mücadele, aşılama ve ilaç çalışmalarıyla devam ederken İstanbul Üniversitesinden çok önemli bir adım geldi. 16 kişilik bir ekiple 2020'de başlayan çalışmada heparin (Karaciğer, akciğer ve atardamarlarında bulunan pıhtılaşma önleyici madde) bazlı ilacın akciğerde gerekli tedavi edici etkiyi sağladığı görüldü. Başarılı sonuçlar elde edilmesi üzerine Sağlık Bakanlığı ile “klinik etik onayı” süreci başladı.

HASTALAR İYİLEŞTİ

İlacın formülasyon çalışmalarını Doç. Dr. Ayca Yıldız Peköz yürütürken bu yılın şubat ayında klinik çalışma onayı da alındı. Klinik çalışmalarını yapan Prof. Dr. Mustafa Erelel önderliğinde ilaç, İstanbul Tıp Fakültesinde yatan koronavirüs hastalarına inhaler (nefes yoluyla) uygulandı. Günde iki doz olarak verilen ilaç 40 gönüllü Covid hastası üzerinde denenirken 40 kişide de standart tedavi süreci sürdürüldü. On günün sonunda geliştiren tedavi metodunun uygulandığı 40 hasta iyileşerek evlerine gönderilirken standart tedavisi süren hastalarda yoğun bakım gerekliliği ve hayatını kaybeden kişiler olduğu görüldü.

Kritik hastaların akciğerini onardı: Yerli ilaç Covid-19'u bitirecek

Doç. Dr. Ayca Yıldız Peköz'ün formülasyonunu üstlendiği ilaç, akciğerlere direkt etki ediyor.

2022'DE ACİL KULLANIM ONAYI BAŞVURUSU

Doç. Dr. Peköz, Faz-2’de elde edilen başarılı bulguların Faz3’te daha çok kişi üzerinde uygulanarak olumlu ilerlemeler kaydedilmesi hâlinde en geç 2022 ortalarında ilaç için Acil Kullanım Onayı’na başvuracaklarını belirtti.

DÜNYADA BİR İLK OLDU

Prof. Dr. Mustafa Erelel “Mevcut vermiş olduğumuz ilaçlardan bir tanesini; normalde kas, damar içerisine kullanılan ilacı farklı bir şekilde, dünyada yeni olan bir teknolojiyle solunum yoluyla vermeyi başardık. Çok ciddi finansal kaynakları kendi imkânlarımızla kullandık. Gururla, dünyada ilk olarak uygulanan bu tedaviyi topluma ve insanlığa kazandırmış olmanın verdiği mutluluğu yaşıyoruz" dedi. Çalışma ise dünyanın en prestijli dergilerinden hakemli Pharmaceutics'in ekim sayısında yayınlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...