Tgrt Haber
08 Temmuz 2022 09:06 - Güncelleme : 08 Temmuz 2022 11:16

Kurban eti ishal yapar mı? Kurban etini böyle tüketin!

Kurban etlerini saklama, pişirme ve tüketme yöntemlerinden birinin bile hatalı olması sağlığımızı riske atacak ciddi sorunlarına yol açabiliyor. Bu sorunlardan en yaygın görüleni de ishal. Vücutta su kaybına neden oluyor, halsiz bırakıyor, hatta ilerleyen boyutta ölümcül bile olabiliyor.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Kurban eti ishal yapar mı? Kurban etini böyle tüketin!
kurban bayramı,kurban eti,ishal,sağlık,sağlıklı beslenme,beslenme

Kurban Bayramı’yla birlikte hepimizin sofrasında yer bulan kurban etini nasıl tükettiğinize dikkat etmezseniz bayramı hasta olarak geçirme ihtimaliniz var. Uzmanlar kurban etini tüketme miktarı ve şekli konusunda uyarıyor. Fazla tüketim sağlığınızı tehlikeye sokabilir, bayramınızı mahvedebilir!

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Uzmanlar, kesilen kurban etinin çiğ veya az pişmiş olarak tüketildiği takdirde önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor. Bazı bakteriler besin kaynaklı hastalıklara neden olduğundan kesim alanında hijyen koşullarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde ete bakteri bulaşma riski var. Ete temas eden bıçak gibi aletlerin temiz olması önemli. Kesim işini yapacak olan görevlilerin de mutlaka kişisel temizliklerine özen göstermesi gerekiyor.

Kurban eti ishal yapar mı? Kurban etini böyle tüketin!

UYGUN PİŞİRME YÖNTEMİ VE HİJYEN ÖNEMLİ

Gıda zehirlenmesi genellikle hafif geçirilmekle birlikte bazen ölümcül de olabilen yaygın bir hastalıktır. Bakteriler veya toksinlerle kontamine olmuş yiyecek veya içecekleri tükettiğimizde meydana gelebiliyor. Bazı bakteriler gerekli nem, beslenme, sıcaklık ve zaman koşulları oluştuğunda milyonlarca üreyebiliyorlar. Hastalıklara neden olabilecek bakterilerden E. coli, hayvanların bağırsak sistemlerinde bulunuyor ve kesim esnasında ete bulaşabiliyor. Bu tür etlerin tüketilmesi sonucunda da kanlı ishal ortaya çıkarabiliyor. Ancak doğru temizlik ve yeterli pişirme ile kolaylıkla yok edebiliyor. Staphylococcus aureus. ise bir diğer bakteri türü. Bu da sığırların derilerinde bulunuyor. İnsan ellerinde, solunum yollarında veya boğazlarında taşınabilme riski var. Bulaşması sonucunda kısa dönemli kusmayı takiben ishal gözlemlenebiliyor.

BAKTERİLERİN EN HIZLI ÇOĞALDIĞI GIDA

Uzmanlar, kesilen hayvanların sağlıklı olmasının tek başına yeterli olmadığını ve et ürünlerinin, bakterilerin çoğalması için son derece uygun ortam bulma özelliği taşıdığını belirtiyor. Bu durumda kesim, yüzme ve parçalama işleminin serin yerde yapılması ve uzman kişilerce uygulanması büyük önem taşıyor. Sağlığımız açısından uygun sürelerde saklanması (en az 12 saat) ve pişirme yöntemi de sağlıklı et tüketmemizde ikinci aşamada yer alıyor. Son olarak tüketim miktarında sınırı aşmamak önemli. Sabah saatlerinden ziyade öğlen ve akşam yemeği olarak tercih edilmesi ve bir porsiyonu geçmeyecek şekilde tüketilmesi öneriliyor. Bu koşullara uyulmadığı takdirde bakterilerin üremesi ve sağlık sorunu yaşama olasılığı yüksek.

Kurban eti ishal yapar mı? Kurban etini böyle tüketin!

YAYGIN BELİRTİLER

En yaygın görülen belirtiler arasında sindirim yolunun (mide ve bağırsak) enflamasyonundan kaynaklanan kusma, karın ağrısı ve ishal var. Sebebine  bağlı olarak ateş, üşüme, kanlı dışkılama, dehidrasyon (bedenin çok fazla sıvı kaybetmesi) kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de görülebiliyor.  

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...