Tgrt Haber
13 Aralık 2021 06:36

Uzmanlardan ‘mavi akrep zehri’ uyarısı: Kansere şifa değil

Medikal Onkolog Dr. Ahmet Özveren, kanser tedavisine yönelik bilimsel bir araştırma sonucu bulunmayan mavi akrep zehrinin kullanılmasının olumsuz sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Uzmanlardan ‘mavi akrep zehri’ uyarısı: Kansere şifa değil
kanser,,mavi akrep zehri,,sağlık,

Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Ahmet Özveren, kanser hastası ve hasta yakınlarının tanı koyulduktan sonra bilgi edinmek için internete başvurduğunu ve burada sayısız öneriyle karşılaştıklarını belirtti.

Son dönemde de kanser hastalarına “Küba’dan umut” olarak lanse edilen etken maddesi “mavi akrep zehri” olan ürünlerle ilgili hastalardan çok soru geldiğini vurgulayan Uzm. Dr. Özveren, uyarılarda bulundu.

BİLİMSEL OLARAK KANITLANMADI

Uzm. Dr. Özveren “İnternette, mavi akrep zehrinin kanser hastalarında etkili olduğu iddia ediliyor, ticari ürün satışı yapılıyor. Böyle paylaşımlar bireyleri yanıltabilir. Mavi akrep zehri başta olmak üzere akrep zehrinin insanlarda kanser tedavisi olarak etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmadı. Bu ürünlerin kullanımı çok ciddi olumsuz sonuçlara yol açabilir” açıklamasında bulundu.

MAVİ AKREP ZEHRİYLE TEDAVİ OLAN YOK

Öte yandan, Küba’da kanserle ilgili yapılan çok sayıda bilimsel çalışma olmasına rağmen akrep zehriyle tedavi olmuş hasta sunumu bulunmadığını belirten Özveren şöyle konuştu: Çeşitli ülkelerde akrep cinslerinin zehirleri, yılan zehri, arı zehri dâhil hayvan zehirlerinden ilaç geliştirilmeye çalışılıyor. Ancak şu an için etkili bileşeni elde edip uygun dozunun belirlenmesi için çok daha fazla bilimsel çalışmaya gerek duyulmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...