Tgrt Haber
22 May 2022 11:13 - Güncelleme : 22 May 2022 13:46

Son dakika! Türkiye'de 'maymun çiçeği' virüsü görüldü mü? Sağlık Bakanlığından açıklama geldi

Son dakika haberi: Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türkiye'de 'Maymun çiçeği' vakası görüldüğü iddiaları üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, bugüne kadar "maymun çiçeği" vakası görülmediği aktarıldı.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika! Türkiye'de 'maymun çiçeği' virüsü görüldü mü? Sağlık Bakanlığından açıklama geldi
Maymun Çiçeği,Virüs,Sağlık Bakanlığı

İngiltere’de ortaya çıkan ve Avrupa’ya kısa sürede yayılan ve aslen Afrika kökenli olan maymun çiçeği virüsü, diğer ülkelere de sıçramaya başladı. Ortaya çıktığı günden bu yana hızla yayınlan ‘maymun çiçeği’ virüsünün son olarak Fransa, Avustralya, Belçika ve Almanya’da da çıkan vakalarının ardından tüm dünya, haberleri diken üstünde takip ediyor.

TÜRKİYE'DE MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI YOK

Sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında son birkaç gündür ‘maymun çiçeği’ virüsünün Türkiye’de görüldüğü iddiaları ortaya atılmıştı. Konuya ilişkin iddialar yalanlanırken Sağlık Bakanlığından resmi açıklama geldi. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, bugüne kadar "maymun çiçeği" vakası görülmediğini aktardı.

Genel Müdürlüğün internet sayfasından yapılan açıklamada, maymun çiçeğinin (monkeypox) kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan kaynaklanan ve bazen insanlara bulaşan zoonotik bir hastalık olduğu, "ortopoksvirüs" ailesine ait olan maymun çiçeği virüsünden kaynaklandığı belirtildi.

"VİRÜSÜN GİDİŞATI BAKANLIK TARAFINDAN YAKINDA TAKİP EDİLİYOR"

İnsan vakalarının çoğunun, hastalığın endemik olduğu Orta ve Batı Afrika'da görüldüğü, hastalığın, temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla, damlacık maruziyeti ile bulaşabildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hastalık genellikle kendi kendini sınırlar, ve semptomlar genellikle 14 ila 21 gün içinde kendiliğinden düzelir. Monkeypox hastalığı ile ilgili gelişmeler, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi bildirimleri ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü kapsamında, diğer ülkelerin uluslararası odak noktaları ile bilgi alışverişinde bulunularak, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Ülkemizde bugüne kadar vaka görülmemiştir."

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ SEMPTOMLARI NELER?

Hayvandan insana ve insandan insana bulaşabilen maymun çiçeği virüsü genellikle 6 ila 13 gün arasında sürmektedir. Fakat bu süre 5 ila 21 gün arasında da değişebilmektedir. Bu süreçte belli başlı semptomlarla kendini belli eden maymun çiçeği virüsünün dikkat çeken 5 belirtisi aşağıdaki gibidir:

  • Yüksek ateş,
  • Yoğun baş ağrısı,
  • Sırt ağrısı,
  • Lenfadenopati (Lenf bezlerinin şişmesi),
  • Deri döküntüleri

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...