Tgrt Haber
04 Ağustos 2022 08:38 - Güncelleme : 04 Ağustos 2022 11:42

Menüsküse, eklem ağrılarına birebir! Şifa deposu bamya tohumunun saymakla bitmeyen faydaları nelerdir? Bamya tohumu kürü nasıl yapılır?

Tüylü ve yapışkan dokusu sebebiyle herkes tarafından tercih edilmese de bamyanın sayısız faydaları birçok insanın fikrini değiştirecek gibi görünüyor. Bamyanın kendisi olduğu kadar tohumları da çok zengin bir içeriğe sahip. Lifli yapısı ve içerdiği antioksidanlar sayesinde özellikle ağrı ve iltihaplar üzerinde son derece etkili olan bamya ve bamya tohumunun faydaları nelerdir? Her derde deva bamya kürü nasıl yapılır? Haberimizin devamında…

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Menüsküse, eklem ağrılarına birebir! Şifa deposu bamya tohumunun saymakla bitmeyen faydaları nelerdir? Bamya tohumu kürü nasıl yapılır?
bamya tohumu,bamya,menüsküs

Anavatanı Asya ve Afrika olan yenilebilir bamya tohumları lifli yapısı ve yüksek besin değeriyle çok sayıda hastalığı tedavi edici özellik gösteriyor. Türkiye’nin önde gelen doktorları tarafından önerilen bamya tohumunun sindirimi düzenleyici, kolesterolü düşürücü ve tok tutan etkileri sayısız faydalarından sadece birkaçı… Bamya tohumunun menüsküs, eklem ağrıları, sıvı kaybı ve kireçlenmelere olan iyileştirici etkisinden sıklıkla söz eden uzmanlar, bamya tohumu kürünün bu faydaları sağlamak açısından son derece etkili olduğunu belirtiyor.

BAMYA TOHUMU NEDİR?

Bamya tohumu bamya bitkisinden elde edilen, lifler ve antioksidan açısından son derece zengin, yenilebilir bir tohumdur. Bamyanın çekirdeklerinden ayıklanarak kurutulur ve bu haliyle genellikle aktarlarda satılır. Vücuda çok sayıda fayda sağlayan bamya tohumu kalsiyum, demir, folik aist, B, C ve K vitaminleri içeren bileşimi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

BAMYA TOHUMU FAYDALARI

Bamya tohumu birçok faydasıyla son yılların en popüler besini olarak karşımıza çıkıyor. Bamya tohumunun faydaları nelerdir sorusuna cevaben şu hastalıklara karşı çok etkin bir rol oynadığını söyleyebiliriz.

  • Diyabet hastalıkları üzerinde oldukça etkilidir.
  • İçeriğindeki K vitamini sayesinde eklem ve kemik ağrılarının azalmasında menüsküsün iyileşmesinde etkin rol üstlenir.
  • Kolesterolü dengeleyerek kötü kolesterolü düşürür.
  • Akciğerleri korur ve astıma karşı tedavi edici bir besindir.
  • Bamya tohumu, besin değeri yüksek olduğundan dolayı antioksidan bir gıdadır.
  • Beyin hücrelerini koruyarak sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına olanak tanır.
  • İçeriğindeki lif ve antioksidanlarla bağışıklık sistemini destekler, şişkinliği yok eder ve bağırsakları temizler.
  • Karaciğer fonksiyonları üzerinde aktive edici etkisi vardır.
  • Enfeksiyon ve iltihapları kurutucu etkisi vardır.
  • Kan şekerini dengeler yüksek tansiyona karşı etkilidir.
  • B vitamini içeriğiyle beyin hücrelerini yeniler ve strese karşı sakinleştirici etki gösterir.

Menüsküse, eklem ağrılarına birebir! Şifa deposu bamya tohumunun saymakla bitmeyen faydaları nelerdir? Bamya tohumu kürü nasıl yapılır?

BAMYA TOHUMUNUN GÖZ SAĞLIĞINA ETKİSİ

Bamya tohumu içeriğinde bulundurduğu Beta-karoten ve A vitamini sayesinde gözlerde meydana gelen hastalıkları önlemede güçlüdür. Bazı ülkelerde göz hastalıklarına sahip insanların tedavisinde kullanılan bamya tohumu, retinayı korumak için önemli bir rol oynar. Bamya tohumu göz sağlığı için etkili olan besinlerin başında gelir. Görme üzerindeki etkisi havuç kadar önemlidir.

BAMYA TOHUMUNUN KANSERE KARŞI ETKİSİ

Bamya tohumu kansere karşı bağışıklığı güçlendirmek ve kanser hücrelerinin oluşumunu önlemek için son derece etkilidir. Bamya tohumu, kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyen ve ismi lektin olan bir protein içerir. Bağışıklık sistemini güçlendiren en etkin besinlerden bamya tohumu, zararlı hücrelerin vücuda girmesini ve yayılmasını önlemede mükemmeldir.

BAMYA TOHUMU NASIL TÜKETİLMELİ?

Bamyanın içinde bulunan küçük çekirdekler bamya tohumudur.

Bamya tohumu tane tane yenebildiği gibi tohumunu ezip toz haline getirerek, yemeklerinize ya da içeceklerine ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Ayrıca bamya tohumunu toz haline getirebilir ve üzerine kaynar su ekleyip demleyerek de içebilirsiniz.

Aynı zamanda yoğurt ya da sütünüze karıştırabilirsiniz.

Birkaç bamya tohumunu oda sıcaklığındaki bir suda bekleterek suyunu içebilirsiniz.

Menüsküse, eklem ağrılarına birebir! Şifa deposu bamya tohumunun saymakla bitmeyen faydaları nelerdir? Bamya tohumu kürü nasıl yapılır?

BAMYA TOHUMU KÜRÜ TARİFİ

10adet bamya tohumunu öğütücüden geçirerek toz haline getirin. Bu tozun üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı bal ilave edin ve macun kıvamına getirin. Bamya tohumu kürünü 1 hafta boyunca her gün 1 çay kaşığı olarak tükettiğinizde etkilerini hissedebilirsiniz.

BAMYA TOHUMUNUN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

  • Yüksek antioksidan ve lif içeriğiyle çok sayıda faydası olan bamya tohumu, her besinde olduğu gibi aşırı tüketildiğinde bazı yan etkilere sahiptir.
  • Bağırsak sendromu olan kişilerde bağırsak problemlerini artırabilir.
  • Böbrek hastalarında ve böbrek taşı düşürenlerde fazla kullanımı sakıncalı olabilir.
  • Kan sulandırıcı ilaç kullananların bamya tohumunu tüketirken daha dikkatli olmaları gerekebilir.
  • Kaşıntı, nefes darlığı ve burun tıkanıklığı gibi bamyaya alerjisi olan kişilerin tüketmeden önce doktora danışmaları gerekebilir.
Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...