Tgrt Haber
07 May 2021 11:55

Merkel Kovid-19 aşısında patent paylaşımını veto etti

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kovid-19 aşısındaki üretim ve dağıtım adaletsizliğini ortadan kaldırmak için yapılan "patent kullanımının geçici olarak kaldırılması" çağrısına olumsuz yanıt verdi.

Merkel Kovid-19 aşısında patent paylaşımını veto etti
aşı,patent,merkel,almanya,biontech

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınını sona erdirmek için çalışmalar devam ediyor. Aşı tedariğinde yaşanan üretim ve dağıtım sıkıntılarını gidermek için ABD Başkanı Joe Biden'dan önemli bir çıkış gelmişti. Korona virüs aşısındaki fikri mülkiyet haklarının geçici olarak durdurulmasını teklif eden Biden'ın çağrısına bazı Avrupa olumlu yaklaşırken, salgına karşı en etkili aşıyı üreten Almanya'dan veto geldi.

Konuyla iligli Biontech'in kurucusu Uğur Şahin ile görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel, patent paylaşımına karşı olduğunu belirtti. Aşıda fikri mülkiyet haklarının kaldırılması halinde dünya genelinde aşı üretimine ciddi etkileri olacağını savunan Merkel, yoksul ülkelere daha fazla aşı gönderilmesi konusunda yapılabilecek hamleleri de gündeme getirdi.

Alman hükümetinden aşı bildirisi

Almanya hükümeti, Korona virüs aşılarında fikri mülkiyetin kaldırılması teklifiyle ilgili bildiri yayınladı. Hükümet sözcüsü konuya ilişkin "Fikri mülkiyetin korunması bir yenilik kaynağıdır ve gelecekte de öyle kalmalıdır" açıklamasını yaptı.

Uğur Şahin de patent paylaşımına karşı

Biontech kurucusu Uğur Şahin de Kovid-19 aşısının üretimini artırmak için önerilen fikri mülkiyetten vazgeçme teklifine sıcak bakmadığını, onun yerine üretim lisansı verilmesi gerektiğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...