Tgrt Haber
24 Aralık 2014 11:15

Mobil doktor dönemi başlıyor

Bakanlık uzaktan hasta takibini sağlayacak bir sistem üzerinde çalışıyor. Sistem ile şeker ölçümü ve tansiyon bilgileri maille doktora gönderilebilecek.

Mobil doktor dönemi başlıyor
Empower, mobil doktor, diyabet,

İlk kez Almanya ve Türkiye'de uygulanacak “Empower” adı verilen sistemle, doktor ve hasta maille haberleşecek. Hasta, doktorun istediği şeker, tansiyon, ateş gibi ölçümleri yaparak doktora bilgi verecek. Doktor hastayı görmeden ilaç dozunu ayarlayabilecek.
Hasta-doktor ilişkisini hızlandıracak, hastanelerde hasta yükünü azaltacak ve doktora adım adım takip imkânı sunacak “Empower” sistemi hayata geçirilecek. Avrupa Birliği (AB) ile işbirliği halinde gerçekleşen proje çalışmalarında pilot ülke Türkiye ve Almanya seçildi. Her iki ülke de bu kapsamda çalışmalara başladı.
7 MİLYONLUK DİYABET HASTALARINA UYGULANACAK
Sistem öncelikle 7 milyona ulaşan diyabet hastalarında uygulanacak. Doktor ve hasta mail sistemiyle veri aktaracak. Doktor hastasından şeker ölçümü, ateş, tansiyon ölçümlerinin sonuçlarını isteyecek. Hasta evinde bu verileri hazırlayarak sisteme girecek.
Doktor bu sayede hastasını adım adım takip edebilecek. Hastanın alması gereken ilaç dozu bu şekilde her gün gözden geçirilecek. Hastanın alması gereken ilaç dozu bu şekilde her gün gözden geçirilecek. Böylelikle uzaktan hasta takibi yapılarak hastanelerdeki hasta yükü ve gereksiz muayene sayısı azaltılacak.
PİLOT İL ÇORUM
Proje kapsamında Türkiye'de pilot il Çorum seçildi. Sistem ilk etapta diyabet hastalarına uygulandı. Çorum'da hastanede yatan 18 hastada uygulanan sistem başarıya ulaştı. Hastalardan şeker ölçümü, ateş derecesi ve tansiyon ölçümü verilerini sisteme girmesi istendi.
Hastalar doktorun istediği verileri sisteme girerek mail yoluyla doktora gönderdi. Doktor gelen veriler ışığında hastayı görmeden tedavide uygulanacak ilaçların dozunu ayarlayarak hastaya bilgi verdi. Bu sayede küçük işlemler için hastaneye gelen hastalar evinde bilgileri girerek, hastaneye gitmekten kurtuldu.
ANDROID VE IOS İŞLETİM SİSTEMLERİNE UYARLANDI
Empower sistemi Android ve IOS işletim sistemlerine uyarlandı. Program hastaların ya da yakınlarının cep telefonlarına indiriliyor. Sistem sayesinde doktor hastasını adım adım takip edebilecek. Diyabet hastalarında başarı sağlanırsa Türkiye genelinde uygun hastalıklara yaygınlaştırılacak.
Gökhan KAYA/Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...