Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Eylül 2021 15:39

İçinden yabancı madde çıkmıştı: Moderna aşısı için yetkililerden açıklama

Japonya'da gönderilen Moderna aşısının bir partisinde rastlanan yabancı madde hakkında yetkililerden resmi açıklama geldi. Numuneleri inceleyen ABD'li ilaç şirketi, aşının içinde paslanmaz çelik parçacıkları olduğunu ve ciddi derecede sağlık riski oluşturmadığını kaydetti.

İçinden yabancı madde çıkmıştı: Moderna aşısı için yetkililerden açıklama
moderna,koronaris,aşı,paslanmaz çelik,yabancı madde,japonya

ABD'li ilaç şirketi Moderna tarafından Japonya'ya sevkiyatı gerçekleştirilen koronavirüs aşılarının bir partisinde rastlanan yabancı maddeler sebebiyle o partinin kullanımı askıya alınmıştı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, yabancı maddenin paslanmaz çelik parçacıkları olduğu ve maddenin ciddi sağlık riski oluşturmadığı belirtildi. Kullanımı askıya alınan 1.63 milyon doz aşının ise ne olacağı henüz bilinmiyor.

Moderna'nın Japonya'daki aşı dağıtımını yürüten Japon ilaç firması Takeda ile yaptığı ortak açıklamada "Moderna'nın Kovid-19 aşılarında nadir görülen paslanmaz çelik parçacıkları insan sağlığı için ciddi tehlike arz etmemekte, maddenin, aşının fayda/zarar profiline tesir etkisi bulunmamaktadır" ifadelerine yer verilirken, aşı yapılan kolda kasa ulaşabilecek parçacıkların yan etki oluşturabileceği, ancak zararın bunun ötesine geçmeyeceği ifade edildi.

İçinden yabancı madde çıkmıştı: Moderna aşısı için yetkililerden açıklama

Paslanmaz çeliğin kalp kapakçığı, eklem protezi ve ameliyatlardaki metal dikiş ve kelepçelerde rutin olarak kullanıldığı hatırlatılan açıklamada, "Bu nedenle Japonya'daki aşı partilerinde tespit edilen bu parçacıkların enjekte edilmesinin tıbbi riski artırması beklenmemektedir" ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

Japonya'da hükümet Moderna'nın Kovid-19'a karşı geliştirdiği aşının yaklaşık 1.63 milyon dozunun kullanımını, açılmamış bazı şişelerde yabancı madde tespit edildiği gerekçesiyle durdurma kararı almıştı. Aşı tüplerinin içinde tespit edilen maddenin metal içerikli olduğu kamuoyuna yansırken, hatalı partinin yalnızca Japonya'ya gönderildiğinin tespit edildiği belirtilmişti. Japonya Sağlık Bakanlığı buna rağmen aşılara bağlı olağandışı sağlık sorununun bildirilmediğini duyurmuştu.

İçinden yabancı madde çıkmıştı: Moderna aşısı için yetkililerden açıklama

'AŞIDAN SONRA İKİ KİŞİ ÖLDÜ' İDDİASI

Öte yandan, Moderna'nın Kovid-19'a karşı geliştirdiği aşıdan yaptıran 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıklanırken, şahısların içerisinde yabancı madde tespit edilen ve toplatma kararı alınan dozlardan yaptırdığı ortaya çıkmıştı. Buna rağmen aşılama ile ölüm sebebi arasında bağlantı bulunup bulunmadığı konusunda detaylı inceleme başlatılmıştı.

Japonya, Moderna üretimi Kovid-19 aşısının 18 yaş ve üstü kişilerde acil durumlarda kullanımına geçtiğimiz Mayıs ayında onay vermiş, Moderna aşıları ilk olarak Tokyo ve Osaka'da Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) tarafından kurulan kitlesel aşılama merkezlerinde ve yerel yönetimler, şirketler ile üniversiteler tarafından yürütülen aşılama programlarında kullanılmıştı.
Temmuz ayında ise Moderna aşısının 12-17 yaş arasında kullanımına izin verilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...