Tgrt Haber
28 Ocak 2022 09:39 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 00:46

Moderna, HIV aşısını denemeye başladı

ABD merkezli biyoteknoloji şirketi Moderna, COVID-19 aşısıyla aynı teknolojiyi kullanarak yeni tedavi ve önleme yöntemleri geliştiriyor. Şirket, mRNA teknolojili HIV (AIDS hastalığı virüsü) aşısı geliştiriyor.

Moderna, HIV aşısını denemeye başladı
sağlık,,moderna,,mrna aşısı,,hiv aşısı,,aids,

COVID-19 pandemisi ile biyoteknoloji şirketleri çalışmalarını hızlandırdı. Koronavirüse karşı geliştirilen bazı aşılar mRNA teknolojisine dayanıyor. Bu tür aşıların virüsü önlemek konusunda geleneksel (inaktif virüs taşıyan) aşılara kıyasla daha etkili olduğu söyleniyor. 

Pfizer ve BioNTech şirketlerinin geliştirdiği COVID-19 aşısı da mRNA teknolojisine dayanıyor ve ülkemizde de kullanılıyor. Bir diğer mRNA teknolojisiyle COVID-19 aşısı geliştiren şirket ise Moderna. ABD’li şirketin aşısı, yüzde 90’ın üzerinde koruma sağlamakta ve ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerinde tercih ediliyor. 

Moderna, yeni bir açıklama yaparak HIV aşısının ilk evre klinik denemelerine başladığını duyurdu. Zaten şirket, geçtiğimiz yaz aylarında HIV’e karşı bir aşı geliştireceğini açıklamıştı.

MODERNA, KLİNİK DENEMELERE BAŞLADI

Şirket, Uluslararası AIDS Aşı Girişimi ile birlikte geliştirdiği bir aşının ilk dozlarını George Washington Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Okulundaki gönüllülere uyguladı. Moderna’nın COVID-19 aşısı gibi, yeni tedavi de insan vücudunu bir bağışıklık tepkisini tetikleyecek proteinler üretmesi için ‘kandırarak’ haberci RNA (mRNA) kullanıyor.

Moderna, HIV aşısını denemeye başladı

Moderna, aşının B-hücreleri olarak bilinen ve daha sonra geniş ölçüde nötralize edici antikorlara dönüşebilen belirli bir beyaz kan hücresi sınıfını indükleyeceğini umuyor. Şirkete göre, bu proteinler "genel olarak HIV aşısının hedefi olarak kabul ediliyor ve bu, bu süreçteki ilk adım" olarak gösterildi. 

Denemelerde Moderna, hem birincil dozu hem de takviye dozu uygulayacak. Faz 1 denemesi, 56 sağlıklı, HIV negatif yetişkin katılımcıyı içerecek. Şirket, bu bireylerden 48'ine mRNA aşısı verecek. Bu gruptan otuz ikisi de takviye dozu alacak. İlk denemeye katılan son sekiz kişiye, şirket yalnızca destekleyici atış yapacak.

AIDS'E KARŞI TARİHİ BİR BAŞARI GELEBİLİR

Moderna, daha sonra aşının güvenliğini ölçmek için tüm grubu altı ay boyunca takip edeceğini belirtti. Ayrıca, etkili olup olmadığını belirlemek için aşının tetiklediği bağışıklık tepkisini moleküler düzeyde incelemeyi planlıyor.

mRNA teknolojisi, sıtma da dahil olmak üzere bir dizi ölümcül hastalığın tedavisini mümkün hale getirebilir. Ancak HIV'e karşı sağlanacak olası bir başarı özellikle dikkate değer olacak. Çünkü ölümcül AIDS hastalığına yol açan HIV, her yıl milyonlarca insanı enfekte ediyor ve vücuttan tam olarak asla atılamıyor. 

Yeni tedavilerin ve ilaçların geliştirilmesi sayesinde 90'lı yıllardan bu yana HIV hastaları için sonuçlar önemli ölçüde iyileşirken, hiçbir HIV aşısı erken klinik denemeleri başarıyla geçemedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...