Tgrt Haber
19 Temmuz 2021 15:51

Monkey B virüsü nedir? Monkey B virüsü nasıl bulaşır?

Çin’in başkenti Pekin’de 53 yaşındaki erkek veterinerin Monkey B virüsü nedeniyle hayatını kaybetmesiyle vatandaşlar, “Monkey B virüsü ne demek, Türkiye’de Monkey B virüsü görüldü mü?

Monkey B virüsü nedir? Monkey B virüsü nasıl bulaşır?
monkey b virüsü nedir,,monkey b virüsü nasıl bulaşır,,monkey b virüsü belirtileri,,monkey b virüsü tedavisi,

Koronavirüs salgının ardından Çin’de ortaya çıkan Monkey B adında yeni virüs korkuya neden oldu. Hindustantimes'ın haberine göre, Çin’in başkenti Pekin’de 53 yaşındaki veteriner, bulantı ve kusma şikayetlerinden 1 ay sonra ateş ve nörolojik belirtiler göstermeye başladı. Ardından China CDC Weekly’nin yaptığı açıklamaya göre, 53 yaşındaki veteriner cerrahın, mart başında ölmüş iki maymunu inceledikten sonra BV virüsüne yakalandığı ortaya çıktı.

Birkaç farklı hastanede tedavi altına alınan 53 yaşındaki erkek veteriner, 27 Mayıs’ta hayatını kaybetti. Söz konusu virüs kaynaklı ilk ölümün gerçekleştiği bildirildi. Maymunlardan geçtiği düşünülen söz konusu Monkey B virüsü, insanlarda uçuklarınkine benzer bir patogenez sergiliyor. İnsanlara zoonotik olarak B virüsü bulaştığında, hastalar ciddi bir ensefalit ile başvurabilir ve bu da kalıcı nörolojik işlev bozukluğu veya ölümle sonuçlanabilir.

MONKEY B VİRÜSÜ NEDİR?

Monkey B virüsü Simplexvirus enfeksiyonudur. B virüsü HSV-1'e çok benzer ve bu nedenle bu nörotropik virüs kanda ortaya çıkmaz. Tedavi edilmeyen hastalarda hastalığın şiddeti artar. Dolayısıyla vaka ölüm oranı yaklaşık %80’e ulaştı. Virüs için erken tanı ve sonraki tedavi, enfeksiyonun insanda hayatta kalması için büyük önem taşıyor.

Monkey B virüsü nedir? Monkey B virüsü nasıl bulaşır?

B virüsü adıyla en son tanımlanan vaka 2019'da ortaya çıktı. 2020 itibariyle, virüsün 1932'de tanımlanmasından bu yana, 21'i ölümle sonuçlanan 50 belgelenmiş insan B virüsü enfeksiyonuna yakalandı. Hastaların en az 20'sinde bir dereceye kadar ensefalit (beyin iltihabı) meydana geldi. B virüsü, insanlarda ciddi patojenite sergileyen tek tanımlanmış eski dünya maymun herpes virüsüdür.

MONKEY B VİRÜSÜ BULAŞICI MI?

Makaklarla özellikle de virüs testi pozitif çıkan hayvanlarla çalışırken uygun kişisel koruyucu ekipman kullanımı önemlidir. Isırmalar, çizikler ve göz dahil mukoz membranlara maruz kalmalar sonucunda bulaşabilen söz konusu virüs, insandan insana da bulaşma riski taşıyor.

MONKEY B VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Monkey B virüsünün belirtileri arasında; bulantı ve kusma şikayetlerinden 1 ay sonra ateş ve nörolojik semptomlar bulunuyor. Monkey B virüsüne yakalanan insanın hayatta kalabilmesi için erken tanı ve sonraki tedavi süreci büyük önem taşıyor.

MONKEY B VİRÜSÜ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Asiklovir bazı hastalarda hastalığın ilerlemesini engellemiş ve hayat kurtarıcı olmuştur. Ancak B virüsüne karşı HSV1'e göre sadece onda biri kadar etkili olduğu görülür. Kalıcı nörolojik bozukluğu önlemek için hızlı tedavi çok önemlidir. Potansiyel enfeksiyon halinde, hem insandan hem de mümkünse makaktan alınan örnekler B virüsü tanı testi için gönderilmesi gerekir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...